Hörde du om hobby shamanen och...

Sverigedemokraten i Härnösands som extraknäckar som "shaman" på en betal spålinje? Undrar vad han använder för teknik för att komma i trans för att komma i kontakt med andevärlden? Hoppas det inte är "magic mushrooms" bara.
Spå dig annars gratis här online. En tarotlek skapad av kanske detta landets mest sak kunnigaste inom ockultism...


Har du någonsin ringt en spålinje?
Ja, ofta
Ja, någongång för att testa
Nej
pollcode.com free polls

VAD ÄR SHAMANISM?Shamanism räknas som en av Konsterna (eng."art". Konst är något som skapas, praktiseras och utövas). Ordet shamanism kommer från sibiriska stammar. Troligen från tungisiskans "sa" som kan översättas med "veta" eller "känna". Shamanen är den som "vet" (jämför med häxan!).

Shamanismen räknas liksom häxkonsten till hedendomen. Och liksom all hedendom följer den naturens väg och är under ständig förändring och anpassning även om de grundläggande byggstenarna finns kvar.

Shamanen var mänsklighetens första präst/prästinna. Den är den äldsta formen av hedendom och föregångaren till de flesta större magiska traditioner. Shamanen brukar betraktas som ensamarbetande i större utsträckning än andra hedningar. Magiker och häxor arbetar oftare än shamaner i grupp. Men detta hindrar inte att shamanen kan arbeta i grupp för gemensamma syften. Han/hon har dock ett tydligare drag av ensamvarg än många andra utövare av Konsterna. En del moderna hedningar ser sig som både häxa och shaman. Det finns ingen motsättning i det utan ligger väldigt nära varandra.

I shamanens värld har allt livskraft även om den ser olika ut. Allt är besjälat. Shamanens metod går oftast ut på att försätta sig i ett tranceliknande medvetandetillstånd. Detta kan göras med hjälp av olika tekniker som innefattar, dans, trumning och bland vissa indianstammar och andra även hallucinogena svampar och växter. I Norden har vi sedan gammalt den kraftfulla shamanska metoden sejd. Sejden används av både en del asatroende och andra nordiskt inriktade hedningar och häxor.I det förändrade medvetandetillståndet kan astralprojektion ske. Vilket innebär att shamanens s k frisjäl lämnar kroppen för att färdas i andra parallella världar. Detta verkar förståeligt nog i allmänhet mycket främmande och märkligt för en modern västerlänning. Ändå förekommer det än idag bland urbefolkningar som eskimåer, indianer och sibiriska folk och även bland moderna västerlänningar!

Trancetillståndet kan leda fram till den extas där shamanen kommer i förbindelse med "andevärlden", men även med djur och växter. Han/hon ser det vanliga människor ej ser.

Shamanen som funnits praktiskt taget över hela klotet har kallats medicinman, völva, nåjd, gandman, brujo och mycket annat beroende på vilket land eller kulturkrets det rört sig om. Namnen skiljer sig, men företeelsen är densamma.

PS
Schaman völvorna på bilden som utövar sin konst har inget med SD att göra...


Kommentarer

Joina Dekenans af Gurudas på Facebook
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...