Kommunikation på ett "högre" plan


Jag följde med en till en skönhetsbehandling, jag behöver ju naturligtvis ingen. Vad skådar mitt öga och kom fram till?

Men ser ofta tjejer sminkar sig i kolletivtrafiken på väg till jobb eller skola. I morgobitti så perkele tar jag med min laddnigsbara rakapparat och rakar skäggstubben i flabben på tåget ner till Malmö och jobbet.Skylt i en skönhetssalong i Malmö ägd av ett pakistansk par. Naturligtvis hade butiken de obligatoriska tiggande EU medlemarna utanför.

annars har jag ordnat facebook profiel till två personer i dagarna. Bl a. min gamle fader och till en med funktionsnedsättning.
 
Nu är det bäst man passar sig vad man slänger ut sig på fejjan. Fassan är där nu också...Gimmie som aligator wine now.
 


Viktig information på offentlig toalett i HBG

 
 
 


Malmö


Malmö city by night
 


Malmö by day. Bunkeflostrands Afrika park.

  
 
 
 
 


Nya vyer som PA

Jag har börjat jobba som PA till en man som fått ataxi av sin MS. Var tvungen och läsa på om ataxi. Ytterligare en elakartat sjukdom som drabbar relativt unga människor. Malmö. 130:-/tim.Överkursen om...
Turning Torso är 190 meter högt. Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje. Mellanvåningarna medräknade är det totalt 54 våningar. Varje våningsplan har omkring 400 m² boyta. Det finns 147 lägenheter från kub tre till kub nio. Med sina 190,4 meter är Turning Torso det näst högsta bostadshuset i Europa, efter 264-metersskrapan Triumfpalatset i Moskva. Varje våningsplan består i princip av en kvadratisk del kring kärnan, samt en triangulär del som delvis bärs upp av ett utvändigt stålbärverk. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp. En tvåa kostar mellan 10 000 till 30 000:-/månad i hyra. Man kommer inte in i byggnaden om man inte har koder. Men de arrangerar guidade turer för 195:-. På morgonen den 18 augusti 2006 utförde stuntmannen Felix Baumgartner ett så kallat BASE jump (Building Antenna Span Earth) från Turning Torso. Han hoppade först fallskärm från en helikopter och landade på byggnaden, tre minuter senare hoppade han från byggnaden och landade på marken nedanför. Där blev han upphämtad av en väntande motorcykel. Denna tog honom till en motorbåt som förde honom vidare över till Danmark. Detta hopp blev uppmärksammat i media över hela världen.


Nu lämnar vi hästens år och går in i getens den 19/2.

 
Det kinesiska året följer månens faser istället för solen. Detta gör att det nya året inte börjar den 1 januari utan någon gång mellan 20 januari till 20 Februari. 

Kinisisk horoskop-Ming Shu

Det kinesiska horoskopet som baserar sig på tolv djur. Det kinesiska horoskopet sträcker sig över 12 års perioder och varje år har ett djur. Betyder ordagrant ”bestämning av ödet”. De tolv djuren är: råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen.
Ingen vet med säkerhet hur det kinesiska horoskopet kom till, men inte oväntat finns det en legend om dess tillkomst. En legend som är mycket charmig, även om den knappast är vetenskapligt trovärdig.

Fem århundraden före Jesu födelse skickade Buddha en inbjudan till alla djuren i
sitt rike att komma och fira nyår tillsammans med honom. Av någon anledning, som
inga andra än djuren själva kan förklara, dök bara tolv av dem upp. De tolv
anlände i följande ordning: råttan, buffeln, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och sist av alla, grisen.

Lycklig över att de hörsammat hans inbjudan visade Buddha sin tacksamhet genom att förära varje djur ett eget år, uppkallat efter dess namn. Dessutom skulle alla människor som
var födda detta år ärva djurets egenskaper. Råttor till exempel är charmerande
och opportunistiska, medan Hundar är ängsliga och lojala.

Till skillnad från den västerländska astrologin, som bygger på solens och
 stjärnornas rörelse, använder sig kineserna av måncykeln. Varje måncykel består av tolv månader, plus en extra månad var trettonde cykel, vilket innebär att det kinesiska nyåret aldrig infaller på samma dag. 
 
Getens år - 19 februari 2015 – 7 februari 2016: Jord. 

Getens år

Getens år inleds, fortsätter och slutar i total endräkt, för enligt kineserna är Geten fredsbudbäraren. När det är dags för Getens år visar det sig att luften går ut krig och andra internationella kriser från tidigare år. Både världsomspännande och personliga kriser får sina lösningar, tack vare Getens förmåga att lugna och pacificera. Däremot är det gott om skandaler, skvaller och allmänt käbbel under året. Det rör sig inte om några stora och världsomstörtandehändelser, utan om små skärmytslingar som snart är över och lika snabbt glömda. Men även om tungviktarna lyser med sin frånvaro under Getens år, betyder det ingalunda attåret är fritt från stora sporthändelser. Trots att det aldrig hålls några Olympiska Spel under ett Get år, så behöver man bara öppna vilken rekordbok som helst för att upptäcka hur många världsrekord som Geten inspirerat till.

Det är ett utmärkt år för att söka upp gamla vänner och för att besöka släktingar som bor långt bort. Ja, det är i själva verket ett bra år för allt slags familjeliv - det är rätt tid att gifta sig, få barn och också för att roa sig en smula när tillfälle ges. Men ansträng er inte extra, utan ta allt som det kommer. Nu är det också rätt tillfälle att fylla sitt hem med vackra saker och målningar, att ställa inbundna skinnband i bokhyllorna, att lägga äkta orientaliska mattor på golven och att proppa vinkällaren full med årgångsviner och de bästa portviner som går att få för pengar. Under året kommer det att komponeras och spelas underbar musik och på teatern kommer skådespelareliten att skämma bort publiken med oförglömliga rolltolkningar.

Däremot är detta inte rätta året för några mer långfristiga planer och projekt. Tala gärna om fred, men investera inte ditt livs besparingar i något industriprojekt. Lämna aktiebörsen åt sitt öde. Drick väl tempererat vin under den långa heta sommaren, ät massor av choklad och skvallra natten lång. Under Getens år ska vi låta våra instinkter leda oss till det Goda Livet.

 

Getens personlighet

Av alla de tolv tecknen i det kinesiska horoskopet är Geten det mest utpräglat kvinnliga. Geten röner stor respekt för sitt blyga och timida sätt och för sitt sinne för humor, men framför allt hyllas hon i rollen som fredsängel. Det finns inget fientligt drag hos Geten och när hon någon gång uppträder aggressivt är det bara om hon kan återställa fred, harmoni och balans. Skulle du trots allt stöta på en rasande Get, kan du vara övertygad om att hennes ilska riktar sig mot någon orättvisa. Varhelst det är fråga om en konflikt, vare sig den utspelar sig ute i den stora vida världen eller hemma i den egna lugna vrån, är Geten snabb att reagera på den. I livets stora spel, som vi alla deltar i, ser Geten sin roll som domarens, och hon avskyr falskspelare. Hon är med andra ord något av ett världssamvete. Geten älskar att befinna sig i händelsernas centrum och för henne är det lika naturligt att vara medelpunkten, som det är för fisken att vistas i vatten, något som bland annat gör henne till en fantastisk värdinna. Ingen kan som hon få sina gäster att stortrivas, med festligt dukade bord, där silvret glittrar som guld och blommorna doftar förföriskt sött. Och skulle du ha någon lukullisk (mycket läcker, utsökt) nyck, är ingen beredd att göra sig större besvär än Geten för att försäkra sig om att rätten serveras precis som du vill ha den. Vill du ha din omelett utan ägg, behöver du bara ge din Getvärdinna en vink om det så ordnar hon det. Och herr Get är ingen dålig festarrangör han heller.

Människor födda i getens tecken är väna, snälla och väldigt, väldigt empatiska. De är den typen som lätt oroar sig och de är nästan lite rädda av sig. Geten strävar efter att få det lugnt och tryggt omkring sig, den är rädd för problem och konflikter. Trots detta har de en egen vilja och det är inte så lätt att tjata på dem och få dem dit man vill, nej, de är rätt så envisa. Om det skulle uppstå en konflikt är de även ganska bra på att lösa situationen på ett bra sätt. Getter är ofta lite tystlåtna av sig, de utstrålar ett lugn som kan smitta av sig på andra. Man får ro och blir glad av att umgås med dem. Det märkliga med folk som är födda i getens tecken är att de har förmågan att lyckas med mycket trots att de är så passiva till naturen. De är mycket familjekära och barnkära och gillar att pyssla i hemmet. Getter tycker också om sällskap av vänner men helst på en lugn nivå – att vara mittpunkten på en fest är inget för dem. De gillar att försvinna i mängden och gå med strömmen. De jobbar bra i grupp och tycker inte så mycket om att ta på sig ledarroller. Är man född i getens tecken tror man att lugn och ro kommer att bringa en lycka och det gör också att man mår bra rent fysiskt. Geten är konstnärligt lagd och dras till det minimalistiska, tidlösa och eleganta. De har god smak och tycker om att ha det snyggt omkring sig. Samma sak när det gäller kläder, de är alltid noga med hur de ser ut och är duktiga på att välja en vinnande outfit till ett inte alltför högt pris. Vidare är personer födda i getens tecken ganska passiva och lite sentimentala. Om du möter en get som ser lite ledsen ut, försök att pigga upp honom eller henne med glatt humör!

Räkna ut villet djurtecken du är född i...

http://gurudas.se/webbtarot/horoskopet/horoskop.html


Välkommen in i getens år.


80 år

 
Idag fyller min fader 80 år och är ok i kropp och knopp :-)

 
Han har överlevt fyra skilsmässor, legat i koma i 8 månader med en allvarlig ryggskada efter en mc-olycka, två hjärtoperationer, två njuroperation, 2:a världskriget, dataåldern, uppfostrat 9 ungar, båda egna och adopterade, 
haft nio butiker etc. etc.


Åttio och still rocking.

 


Så brudar nu slipper ni det gråaktiga...


Nu kan ni spara era biopengar när ni sett denna snabbversion av "snuskfilmen"  ;-)

Samma dag den finns streamad så hittar du den på facebooksidan Filmffreaks....
 


Goda nyheter för alla filmälskare

 
Filmnytt

Förutom att kunna bläddra bland hundratals filmer och tv-serier, så finner du nu filmnyheter och trailers på kommande filmrullar på facebooksidan Filmfreaks.  
Filmfreaks har nu direktlänkar till tre stycken aktörer som bjuder på gratis och laglig streamad film direkt från nätet. Hittar du en film du vill se så klickar bara du på den så kommer du till rätt film och sida direkt. Allt är streamat och klart. Okey, okey inget går emot att sjunka ner i biografernas sköna fåtöljer i mörkret, men så länge det är hutlösa priser för att gå på bio så tror jag inte man lyckas strypa alla sidor som bjuder på streamat.

Sätt på popcornmaskinen och bädda ner dig i filmsoffan.

Dessa aktörer ger nu direktlänkar till sina filmer via Filmfreaks...

 
Väl mött på Filmfreaks, egentligen den smartaste filmsidan på fejjan.


Tydligen så har jag ett hjärtaHjärtegåvor från min hemliga beundrarinna :-)

Är det någon "botaniker" som vet vad för kaktus detta är?Vi skckar ett hjärta till alla som behöver det. Hej HiA.
 


 


Fredagen den 13:e bilderVårtecken, fredagen den 13:e på Helsingborgs kyrkogård.

 
Dagens jobbsök annons. Fredagen den 13:e på gymmet.
 
 
 


Valentine filmen

Idag bjuder vi upp alla romaniker på  en bra film. Den tokiga "grottmannen" spelas av Samuel L Jackson. 

Filmen fick GGGG av fem möjliga
The cavemans Valentine. Svensk text.
En uteliggare bestämmer sig för att ta reda på vem som mördat en ung pojke och få gärningsmannen ställd inför rätta.

Glöm inte bort din hjärtevän nu lördagen den 14 februari på Alla hjärtans dag!

Har du ingen aktuell hjärtevän anmäl dig till facebookgruppen "Nya vänner" och bjud in henne eller honom du är intresserad av...

Ha det så trevligt ;-)

Mysfredag


Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag, en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa, särskilt till sjöss.

Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.


Friday the 13th (1980)

Ett pojke vid namn Jason Voorhees drunknar i sjön Crystal Lake 1957, medan lägerledarna för Camp Crystal Lake har sex med varandra, och efter det börjar en rad brutala mord begås, och lägret stängs. Men det öppnas sedan igen när ett gäng omedvetna ungdomar beger sig dit, för att ha skoj. Men snart så inser de att allt inte står rätt till. En efter en försvinner de spårlöst och paniken kring lägret tätnar.

Filmfreak har de rätta filmerna för att komma i stämning.Mysfredag


Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag, en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa, särskilt till sjöss.

Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.Kompis från förrMårten har börjat på Aftonbladet eller är det viktklubb?
http://viktklubb.aftonbladet.se/kampanj?refpartner=webbtraffic_viktklubb_marten_desktop

:-)
 


Yes

 
E-Post-ID Vinnare

Din e-post-ID har precis vunnit € 450,000.00 (Furo hundrafemtiotusen Euro.) I Uplift International välgörenhetsprogram. Ref nr: Sp / 229 / 0-01 / 07 / 5-02 / ES. Tur nr: 9/11/13/24/40.

För mer information och ansökningsförfarandet kontakta;

CAPITAL CLAIM AGENCY
Mr. John Carlos.
Email:
capitalsinfo@aol.com
Tel: +34-611-330-988  (talar engelska Endast)

Med ditt fullständiga namn, adress, ålder, yrke, telefonnummer

Skicka ditt svar på detta mail:
capitalsinfo@aol.com

OBS: Detta är ett internationellt lotteri program, så det här meddelandet anmälan automatiskt översatt från engelska till svenska

Grattis !!!
 
Ja, ja. Jag fattar det är ett bluff spam.


Gissa my little babe


Gissa var jag var med Maria Helga?

Den som gissar rätt får en helnatt med Putins livvakter. Ha! Jag lovar att blogga det rätta svaret i morgon.

 Ni är inte ensamma Stockholm.


Tax-free.

 
Rätt svar är en "tura" Helsingborg-Helsingör. Det blåste 13 s. m. och det gungade lite.
 


Daa... En av Danmarks svar på medium i det "okända" på dansk TV.

Inget snusk dock. Hon var översocial så jag pallar inte med sånt. Yada yada hela tiden,.
 
 


Paddgympa"Jahapp, nu blev det knalltransport igen". Jag brukar ta över mina mysksköldpaddor och guldbukadepaddor att få simma av sig i badkaret mellan varven. Du brukar få mat där också som annars brukar skita ner i deras vanliga akvarium. De gillar bl a nötfärs och ljummet badvatten. 

Läs mer om dessa arter och dess äventyr här.
 


I dåligt sällskap?

Barhäng med ett spöke eller en orb, till vänster på fotot. Plats Röda kvarn i Helsingborg.

Mer coola mingelbilder här...

Trevlig helg!

Ps.
Du har väl läst den stora artikeln "Svenska spökguiden"?...Senaste nytt om Skåneland Bulletinen.

 
Skånelands Bulletinen på facebook

Annars kan jag konstatera att jag har fått en hel del internet troll efter mig efter jag startade den samhällsnyttiga facebook sidan "Bullan". Jag vet inte vad sån beror på? Avundsjuka? Inkompetens över att inte själva kunna hantera sociala medier och skriva och fotografera intressanta artiklar? Jag fotograferar bara med min mobil, så visst kan man ta bra bilder med mobilen.
Jag bryr mig inte så mö iof om vad de kacklar om bakom sina dataskärmar. Jag skrev bara en kommentar till deras påhopp och jag bidrog med min artikel "Dagens FB lektion eller vilka är dina "stalkers"?" Allt detta på bara sju dagar. Jag startade den sidan den 30/1.
 Detta mest för att andra som kanske också har blivit "trollade" kan ha lite nyttiga tips och verktyg att slå tillbaka med. 
Annars är det full fräs på "Lediga jobb" facebookgruppen.
 
 
Daisy håller full koll på internettrollen bakom dess dataskärmar :-)
Frääs...
 
Öppet brevinlägg på en facebookgrupp med många medlemmar som berör den nystatade "Bulletinen".

Citat:

"Det har varit något hetsigt kring Faceboook-sidan Bullan där synpunkterna varit att sidan haft innehåll som inte riktigt lämpar sig att länka till från vår grupp. Synpunkterna kom till till oss via meddelandesystemen och har även diskuterats öppet här under en tidigare länk till Bullan.

Vi gillar att ni medlemmar informerar om sidor som berör Åstorp men sidorna får inte uppfattas som stötande och måste vara anpassade även för våra yngre medlemmar.
I något fall kände vi att kritiken mot Bullan var berättigad.

Vi har därför varit i kontakt med administratören för Bullan och personen har varit lyhörd och gjort sidan barnvänlig. Det är ju bra då våra gruppmedlemmar kan vara väldigt unga, ändå ner till 13 års åldern.

Utöver synpunkterna om innehållet har det även tagits upp att administratören är anonym och man har påstått att denne byter mot lagen när bilder på konst som gjorts tillgänglig för allmänheten används (foto på en av Björnarna från centrum). Likaså att administratören har en privat blogg där språket uppfattades opassande. Dessa synpunkter anser vi ligga utanför vårt ansvar och gruppens syfte. Om ni medlemmar väljer att vara anonyma eller ej lägger vi oss inte i, inte heller vad ni skriver på era bloggar eller era väggar eller vilka politiska åsikter ni framför på hd.se (osv).
Det vi granskar är länkarna som leder till de sidorna som ni väljer att länka till.

Vi känner inte heller att vi är lagens företrädare som ska tolka upphovsrättslagen. Istället förespråkar vi sunt förnuft.

Vi är tre administratörer för den här gruppen och vi är alla tre överens om att låta länkarna till Bullan vara kvar, nu när sidan är städad.

Känner ni att era synpunkter inte riktigt kommit fram gällande Bullan så är ni välkomna att skicka ett meddelande till någon utav oss. Har ni frågor gällande facebooksidan Bullan så ta det privat med administratören för sidan, eller skriv direkt på sidan. Och känner ni att Bullan bryter mot användaravtalet så är det Facebook ni får vända er till.

Öppen kritik här i gruppen mot Bullan eller administratören för sidan i fråga undanbedes. Personen, liksom alla andra här, ska inte behöva bli påhoppade och försvara sig. Det är inte det vad den här gruppen är till för.

Med vänlig hälsning,
Admins"

 Ack, ack!


Det är inte som du tror älsket....Jag har bara fixat lite med ett bordsben som är i metall och haft det ena bordsbenet i min sköldpaddsdamm pga av platsbrist. Jag satte två kondomer och tre plastpåsar runt det hela och förseglade det hela med sivertejp. Allt för att det inte ska rosta när det börjar våras lite mer och jag fyller dammen med vatten igen.Jag saknar min Selma. Hör av dig :-)

 


#Tagga bilden

 
Är det bara jag som inte vet vad vad #hastag eller uttrycket "tagga bilden på facebook" egentligen betyder och fyller för funktion?

# Jag var tvungen att googla detta "sociala" fenomen.

"Gurudas dont twitter".


Högst intressant IFO dokumentär

 


UFO betyder Unidentified Flying Objects-Oidentifierade flygande föremål. Det finns också IFO- Inidentified Flying Objects. Se den högst intressanta dokumentären från Discovery.


Nazisternas UFO-jägare (2008)
Ta del av utredningen om en möjlig koppling mellan UFO-iakttagelser och den flygande tefat-teknik som nazisterna utvecklade under andra världskriget. Strax efter andra världkriget så kunde man se månaa UFO fenomen både i U.S. och i Sydamerika. Amerikanarna tog många av Tysklands främsta forskare inom bl a stridsflyg efter att de förlorat kriget. Många Tyska naziforskare fick amnesti i Sydamerika och fortsatte sitt arbete på högteknologisk flyg.
UFO betyder Unidentified Flying Objects-Oidentifierade flygande föremål. Det finns också IFO- Inidentified Flying Objects. Jag känner i min instinkt att många UFOs nu med klarhet kan kallas IFOs som dök upp i mångfald efter andra världkriget i själva verket var långt framkommen tysk forskning.

Du kan välja att se den med Svensk text streamad här http://dreamfilmhd.com/movies/details/6557-nazisternas-ufo-jagare/1952 Washington D.C. UFO incident.
 


Region Skåne on patrol :-)


En ny facebooksida

Detta är en lokal sida för Skånes sydvästra kommuner som jag skapat och nu bjuder in dig till. Du finner lokala nyheter, lediga jobb, intressanta personliga redaktionella artiklar och events.

Joina gärna det nya projektet här: https://www.facebook.com/pages/Bullan/298790956911467

Sidan drivs helt ideellt och är gratis.
Många artiklar är från extern nyhetsmedia och detsamma gäller jobbannonserna.

Bjud gärna in andra som du skulle finna den sidan givande. :-)

Kommuner och samhällen som bulletinen har berörda lokalanyheter om...

Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Malmö, Perstorp, Åstorp, Ängelholm och större händelser om hela Skåneland.

Väl möttMina magiska kaktusar då och nuMina peyotes 2013. Köpte dem på Malmös tropikmässa (fina bilder på länken) då.Mina peyotes i vintervila 2015 02 03. Det var lite mörkare i rummet när jag plåtade dem. Läs mer om denna speciella kaktusarten här.
 
 


"Fulman" är stor i flabben igen

 
Carl Magnus Alexander "Alex" Schulman, född 17 februari 1976 i Hemmesdynge i Skåne, är en svensk författare, medieentreprenör, skribent, programledare och bloggare.Efter uppdrag med webbplatsen Stureplan.se uppdrogs Schulman som skribent för bland annat Aftonbladet, skrev bloggar, gav ut böcker och blev sedermera programledare.

Jag uppfattar denna mannen som gillar att sticka ut hakan och provocera. Nyligen så tackade han dock nej till att medverka en debatt talkshow på Tv där han skulle få möjligheten och få träffa en av de han provocerat nyligen live och direkt. 

När han skrivit skit om ett ett allsvenskt fotbollslag så hände detta.
”Jag blev påhoppad av Djurgårdens firma häromdagen. DFG, heter de, och det hände mitt på Karlavägen. Jag blev tillsagd att passa mig jävligt noga och sen blev jag slagen i ansiktet”. Trots hoten och misshandeln kommer Calle Schulman inte att polisanmäla händelsen. 
Källa..

Nu slänger han skit åt serioösa MMA fighters
MMA matcher är väldigt seriösa med regler och har alltid med sig läkare på alla matcher. Killarna som är uppe i Alexanders nivå är så grymt tränade och är helt medvetna om vad de gör och tål en del stryk. En träningstur med MMA hade nog en sillmjölke som Schulman också fixat. Man drar inte ledarna ur led på varandra eller slår ut tänderna på sin sparring kompis. Det finns de som inte alls tävlar och bara tränar MMA som en bra och nyttig fitness form. 

Läs mer om MMA på Svenska MMA förbundets hemsida.

 


 Screenshot från hans bludder i "Aftonbluddret".

Citat Alex Schulman om Alexanders MMA match

"Jag tittar och jag blir otroligt illa berörd av det. Det gör ont i hjärtat, jag blir svag och illamående. Jag vill inte att människor gör så mot varandra. Jag vill inte se på det. Jag blir illa berörd av publiken också, 30 000 personer tar sig alltså till Tele2 Arena för att se på när två människor försöker förgöra varandra. Vad är det för ­något? Vad är vi för män­niskor?
Så jag googlar, försöker hitta någon som håller med mig, jag kan omöjligen vara ensam om att äcklas av den här galenskapen. En läkare har skrivit en debattartikel där han gör klart att åtmin­stone två av slagen mot ­Maulers huvud var av direkt livshotande art. Men det bryr sig inte ”The Mauler” om. och ingen annan heller."

Källa
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/alexschulman/article20250474.ab

 
Regina blev nyligen påhoppad av Schulman
Regina är en tös från staden Helsingborg (ursprungligen från Vasa i Finland) och en medial allround konstnär. Jag känner henne inte personligen, men jag har träffat flera som varit och fått en reading hos henne på vår lokala nyandliga butik "Sjätte sinnet" . Alla har bara gott att säga om hennes medialitet. Regina har nu stämt Schulman för förtal och ärekränkning för hans krönika i "Aftonbluddret". Nu har Regina Lund svarat Schulman på sin blogg, http://finest.se/reginalund/2015/01/28/kara-alex/  Hon kallar det bl a det han skriver för hatkampanj och konstaterar att hon har en annan tro än Alex Schulman och att hon framgångsrikt jobbat som andlig vägledare i sju år utan att någon klient klagat.
 
Hans personangrepp på Regina Lund

"Det här med att Lund är synsk kom som en nyhet för mig. Regina Lund har varit det sen födseln, säger hon själv, men har inte velat göra något större väsen av det.
Förrän nu.
Nu gör hon väsen av det. I tidningen Hänt Extra ­svarar hon varje vecka på människors frågor om a­vlidna närstående. Det är stark läsning, särskilt om man tänker på att det sannolikt finns människor som tar det hon säger på allvar.

Signaturen ”Lotta” skriver till Regina Lund och frågar henne om det barn som hon nyligen förlorade under graviditeten var hennes s­ista. Lotta nämner också att hon saknar sin pappa som dog för några år sedan. "

Källa
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/alexschulman/article20214971.ab

 Schulman som smygande paparazzi hos Salming åker på däng.


Mitt lilla ludna luder.


Slappe söndag
Min kattjej Daisy ligger och chillar på sin nya plats. Det är en låda med en öppning vid golvnivån där de också kan krypa in och ligga och "vara i fred" och spana ut.

Jag kom på mig själv när jag satt och gosade med en av mina katter med att kallade henne "mitt lilla ludna luder". WTF.


Ljus för de som avrättades

 
 
 IMBOLC ELLER CANDLEMAS 1 februari. Fullmåne 4 febbuari

Den 2:e februari firar många nyhedningar  ”Brigit's Day”, för att ära den Irländska gudinnan Brigit. ”Imbolc” (betyder ”i magen” av gudinnan) eller ”Candlemas”som infaller på Kyndelsmässodagen, som är en kristen tradition som firas till Jungfru Marias kyrkogångsdag, dagen då hon genomgick rituell rening i Jerusalem för att tillkännage att hennes son skulle bli guds son. Men långt innan kristendomen nådde Västeuropa hölls en eldfest i början av februari, vars syfte var att förmå vårgudinnan att driva bort vinterns mörker och ge marken värme igen.

För många inom nyhedendomen  firas gudinnans återhämtande efter att ha givit åt guden. Det är en högtid för rening och för att välkomna jordens fruktbarhet igen. Bål tändes eller så tändes ljus i hemmen för att välkomna våren.

Den kristna Kyndelsmässodagen, den 2 februari, fortsätter traditionen att tända ljus för att välkomna våren och lammningssäsongen. Hushållens ljus välsignades och de långa nätternas tid skulle snart vara förbi. Ljusstöparna fick ledigt från sina arbeten. Moderna häxor och hedningar följer ibland fortfarande seden att sätta ett tänt ljus i varje fönster från solnedgång till soluppgång (naturligtvis på ett brandsäkert sätt) för att välkomna Brides afton (Bride's Eve). Enligt vissa traditioner ska detta göras natten till den 1 februari.

Festen hölls för att ära den keltiska Brigit, Trippelgudinnan, smedernas, poeternas och helbrägdagörarnas beskyddare som har dyrkats på Irland längre än någon annan, nuförtiden kallas hon Sankta Brigit från Kildare.

Hennes namn betyder "den upphöjda" och ibland ses hon som tre systrar, den Gudomlige Fadern Dagdas döttrar, eller som en ung flicka, en mor och en åldrad kvinna. Vid Imbolc, Oilmec eller Brigantia, som festen också kallades, firades Gudinnans flickaspekt och hennes första äktenskap med Ljusets Gud.

 
Detta är en av de största sabbaterna eller eldfesterna. Man tänder heliga eldar på bergsknallar för att välkomna och uppmuntra det växande ljuset och värmen. I USA påminner Groundhog Day om gamla tiders väderförutsägelser, dagen som sades avgöra om våren skulle bli solig eller regnig.

På Brides afton den 31 januari bäddades en brudsäng med kärvar, ibland från Lammas (slutet av juli) sista skurna säd. Sängen pryddes med band som skulle representera Jordgudinnan och smyckades med tidiga vårblommor.

Sängen bäddades framför eldstaden och husets invånare skrek: "Brud, kom in, din säng är klar!" Den symboliska unga flickan lämnade sina skor och sin kittel vid dörren och spred in frid, fruktsamhet och överflöd i huset.

Hushållets kvinnor hällde mjölk och honung över Brudsängen. Från början ställdes sängen i ordning i byhövdingens hus, men i senare tider skedde det i traktens största gård. Alla byns män kallades samman och efter att ha betalat med ett mynt, en liten blombukett eller en kyss, steg de in i eldringen och bad om hjälp med hantverks- eller jordbruksarbetet och utryckte en önskning på Brudsängen. Man vävde Brigit-kors av halm eller vete in sedan hängdes runt huset för att få beskydd. Vid Imbolc-festen är det lämpligt utföra ritualer för ny kärlek, fruktsamhet och för alla typer av projekt som börjar i liten skala. Då använder man sig av ljus som placeras ut i en cirkel och färsk mjölk. Ljusen ska vara pastellfärgade, blekrosa, ljusgröna, blå eller vita.

Man använder även mörka ädelstenar som granater och heliotroper. Fruktsamhet och spirande känslor gynnas av ametister, rosenkvarts och lena månstenar. Du kan använda de första snödropparna, andra mycket tidiga blad- eller blomknoppar elle mjölk och frön. Kvanne, basilika, benzoin, sval- eller skelört, ljung och myrra till Brigantias rökelser och örter.

 
HÄXPROCESSER 

I. Inledning

 Denna artikeln är en minnesartikel för de som blev avrättade. År 1704 avkunnades den sista dödsdomen för trolldom i Sverige. Det var en åttioårig kvinna från Eskilstuna som anklagades för att hon "medelst trolldom och förgörning skadat Nils Jonsson till sin hörsel, syn och mun". Vänstra halvan av ansiktet hade plötsligt blivit snett, vatten hade flutit ur örat och han hade förlorat hörseln och synen och kunde inte längre tala. Munnen var så sned att han, "när han skulle spotta, spottade bakom sig." Han skickade efter en "klok gumma", Anna Eriksdotter, som lovade honom att han skulle bli bättre under natten. Och mycket riktigt, en klar förbättring inträdde och synen och talförmågan återvände. Vid ett efterföljande förhör erkände Anna att hon, förutom att ha gjort Nils frisk (delvis), även åsamkat honom hans lidanden. Och detta berodde på att han en gång vägrat ge henne tobak. Hon erkände att hon stod i maskopi med djävulen och att hon hade gjort det ända sedan sin ungdom. Men nu var hon gammal och hade kommit på bättre tankar och ville få syndernas förlåtelse. 

Häradsrätten dömde gumman till döden. Hovrätten ville dock att hon skulle benådas på grund av sin höga ålder och på grund av att hon var sinnesslö; hon var full av "galna inbillningar". De hänsköt ärendet till Kungl. Maj:t som, trots hovrättens invändningar, lät dödsstraffet gå i verkställighet.

Så kunde det gå till i Sverige för ungefär trehundra år sedan. Detta var dock sista gången som någon avrättades på grund av trolldom i vårt land och 1779 tog dödsstraffet för trolldom bort ur lagboken. Hundra år tidigare, under en tioårsperiod på 1660- och 1670-talen, hade i Sverige härjat ett trolldomsraseri av sällan skådad art, riktiga häxprocesser, som kostade omkring 300 oskyldiga människor livet. Det var en formlig epedemi som drog fram över landet med början i Älvdalen i Dalarna och som sedan spred sig norrut, till Lappland, och söderut till bland annat Stockholm.

Hur var det möjligt att människor, lärda som olärda, kunde på fullaste allvar tro att människor kunde ingå förbund med djävulen och från honom få makt att utöva trolldom? Hur kunde människor bli som besatta av dessa fantasier och påstå att de farit till Blåkulla och firat häxsabbat? Hur var det möjligt att även de som utpekades som häxor trodde på det de anklagades för?
 
 
 Jag skall försöka analysera orsakerna bakom dessa fantasier, titta på människornas sätt att tänka på den tiden, deras föreställningsvärld och på så viss försöka få svar på dessa frågor. Jag kommer att titta speciellt på de häxprocesser som ägde rum i Älvdalen i Övre Dalarna med början år 1668, de första riktigt omfattande häxprocesserna i Sverige. Omfattningen, spridningen och hur myndigheterna reagerade på det hela. Jag använder uteslutande litterära källor och gör jämförelser. Genom detta hoppas jag få svar på frågorna om orsakerna till häxprocesserna och samtidigt få en inblick i den tidens människors föreställningsvärld.

II. Vidskepelse på 1600-talet

 Djävulstron var stark på 1600-talet. Förutom djävulen själv som man trodde smög omkring bland vanligt folk och lockade till sig själar fanns det en mängd andra onda andar, ja luften var full av dem, i varje liten vrå bodde ett övernaturligt väsen. För den tidens människor kunde vad som helst inträffa, man gick i ständig skräck för det oförutsedda, vidskepelse och trolldomsfantasier var legio. Det fanns kvinnor - man kallade dem trollpackor - som var kända för att kunna tillreda läkemedel men som också kunde, om man fick dem till sin fiende, anstifta farsoter bland människor och djur. Blev det missväxt så berodde det på dessa trollpackor och deras häxeri.


Varje skärtorsdagsnatt for trollpackorna till Blåkulla för att fira häxsabbat. Häxan satte sig på en kvast, smörjde in sig med fett av odöpta barn som hon mördat, for ut genom skorstenen och begav sig av. En del häxor for dit på en bock, en tjur, en get ,en hund, ja vilket djur som helst, men hon red alltid bak och fram. På vägen till Blåkulla rastade häxorna på kyrktaken och utförde där diverse ritualer som gick ut på att man förnekade Gud och bekände sig till djävulen.

Var låg Blåkulla? Namnet har säkert något med "det blå berget" att göra, den "blå kullen" i fjärran. Förr ansåg man att trollen hade sin boning i sådana berg och när ett berg var inhöljt i dimma berodde detta på att trollen kokade vatten och tillredde mat. Ön Blå Jungfrun i Kalmarsund har i alla tider ansetts vara hemvist för häxor och onda andar, den omnämns under namnet Blåkulla i äldre tider. Det finns även ett Blåkulla i Bohuslän i närheten av Marstrand och ett i Blekinge utanför Karlshamn. Men det "riktiga" Blåkulla ansågs alltså vara Blå Jungfrun; redan Olavus Magni säger i mitten av 1500-talet att: "På detta berg lär vissa tider av året nordiska häxor hålla möten för att pröva sina trollkonster och signerier".

Solnedgång över Blåkulla i Kalmarsund.

Hur trodde man nu att häxsabbaten tillgick? Jo, den inleddes med en vild dans till osedliga sånger som sedan övergick i orgier där djävulen betäckte den ena trollpackan efter den andra. Sedan intogs en stor festmåltid där det serverades enbart häst- och människokött. Avslutningsvis fick varje trollpacka redogöra för allt ont hon åsamkat sina medmänniskor. De duktiga belönades av djävulen medan de mindre framgångsrika fick slita spö.

Allt detta trodde man alltså fullt och fast på under 1600-talet, ja ännu längre fram i tiden, trots att kristendomen försökte rensa ut dessa föreställningar från heden tid. Men de överlevde; egentligen var djävulen och hans anhang gudar från förkristen tid som ändrat skepnad och karaktär efter kristendomens inträngande i landet. Blåkullamötenas festmåltider, dans och sexuella excesser är säkerligen en kvarleva från den tid då man dyrkade asaguden Frej, fruktbarhetens gud.

Vad hände med en kvinna som utpekades som trollpacka? Om hon inte erkände direkt - och många gjorde det, de var fullt och fast övertygade om att de verkligen var häxor - fick hon genomgå vattuprovet. Det innebar, att den misstänkte häxan kastades i en å, och om hon flöt, var det bevis på att hon verkligen var en häxa. Man letade också efter ett s k djävulsmärke på kvinnans kropp, ett fingeravtryck som man ansåg att satan gjort då han ingick förbund med henne. Och fälldes kvinnan, om man fann att hon verkligen var en häxa, så fanns det bara ett straff för henne: häxbålet. Åtskilliga är de oskyldiga kvinnor som slutat sina dagar på detta sätt.

 Sådan var alltså den djävulstro som var så stark hos människorna på den tiden. Alla, låg som hög, trodde på en djävul, på onda andar, trollpackor och häxor. Ingen tvivlade på att de fanns och med detta i åtanke förstår man bättre de häxprocesser som började i Älvdalen och sedan spred sig som en epedemi över hela landet, både till landsbygden och till städerna.

III. Häxprocessernas början

Det var i byn Åsen vid Österdalälvens norra strand ungefär två mil norr om Evertsberg i Dalarna, där dagens Vasaloppsåkare passerar, som häxprocesserna tog sin början. Byn hade sommaren 1668 20 hushåll med ungefär 220 personer, varav ca 70 var barn under 15 år. Två närliggande byar, Brunnsberg och Loka, drogs också in i trolldomsväsendet redan från början.

Huvudpersonen var en Gertrud Svensdotter som år 1668 skulle fylla 12 år. Hon bodde hos sin farfars båda systrar, Elin och Christin Jonsdotter, båda ogifta, 54 respektive 52 år gamla. I januari anklagades hon för att vara trollkona. Bakgrunden var följande. I oktober 1667 hade hon tillsammans med den 9-årige Mats Nilsson vallat getter nere vid älven. Två getter tog sig över till en liten ö i älven och Gertrud vadade över för att hämta dem. Gertrud och Mats hade sedan blivit osams om någonting och flickan hade klått upp Mats. När pojken kom hem berättade han för sin far vad som hänt och nämnde bland annat detta: han hade hört hur Gertrud anropat djävulen och sedan gått på vattnet ut till ön. Fadern tog pojken till kyrkoherden för vilken han fick upprepa historien. Gertrud blev alltså anklagad för att ha samröre med djävulen.

Ingenting hände förrän i januari 1668 då en Erich Erichsson, en 15-årig pojke från byn, berättade för kyrkoherden att Gertrud Svensdotter fört hans syster Anna till Blåkulla. Nya förhör inleddes där Gertrud till en början nekade till anklagelserna.

Erich Erichsson var tydligen en särpräglad yngling. Han berättade om syner och uppenbarelser han haft medan han gått vallgång uppe vid fädbodarna på gränsen till Härjedalen. Han betraktades som synsk av de äldre och som sådan bemöttes han med respekt. Vid midsommartid 1668 berättade han om Blåkullafärder som han deltagit i och namnger flera personer i byn som varande inblandade.

Under sommaren håller kyrkoherden förhör med de namngivna som är både män, kvinnor och barn. De anklagades skara växer; i förhör med en namnges ytterligare personer och så vidare. Det är som en lavin. Till slut är det 30 personer, 17 vuxna och 13 barn, som är misstänkta för att vara i maskopi med djävulen. Av dessa är 22 kvinnor.

Inte förrän i september 1668 skedde rannsakning med de misstänkta. Först behandlades Gertrud Svensdotters fall. I tingsprotokollet beskrevs den ursprungliga händelsen så här: Den onde själv, satan, hade kommit fram till Gertrud och smörjt hennes fötter så att hon skulle kunna gå på vattnet. Nu bekänner Gertrud i förhör att så var fallet Hon säger dessutom att satan även smörjde henne på benen och att han gett henne ett horn och sedan gått före henne över vattnet. Hon skall också ha yttrat dessa ord: "Kom nu fanen och för mig till helvetet och inte till himmelriket". På ön hade hon smörjt de båda getternas fötter och återvänt med dem över vattnet. När hon återvänt till stranden gav hon tillbaka hornet till satan som efter detta försvunnit.

Så kan en berättelse växa och utbroderas!

Av de 30 personer som rannsakades bekände 11 barn och 5 vuxna att de deltagit i Blåkullafärder. 4 av de vuxna gjorde sina bekännelser under tortyr. Endast en erkände utan tvång; han ansågs dessutom i tingsprotokollet som mindre tillräknelig. Nästan alla barnen erkände av egen fri vilja.

Den 13 september döms Gertrud Svensdotter till döden av tinget. Nya förhör inleds med henne i vilka hon yppar mer och mer om sina Blåkullafärder och namnger 19 personer som varande involverade i det hela, förutom hon själv. Trolldomsraseriet växer!

Sammanlagt utdöms tolv dödsdomar den 13 september. Förutom Gertrud Svensdotter (som blev 12 år dagen efter, den 14 september) har vi följande: Lars Persson (20 år), Chirstin Persdotter (30 år), Anna Ollsdotter (16 år), Marit Erichsdotter (80 år), Marit Nilsdotter (40 år), Ris Anna (okänd ålder), Marit Mattsdotter (19 år), Anna Erichsdotter (9 år), Lok Anna (70 år), Knåpar Elin (70 år) och Matts Michelsson (60 år).

I december inleds ånyo trolldomsrannsakningar i Älvdalen. Ytterliggare dödstraff utdöms och den 7 april 1669 fastställer Svea Hovrätt dödsstraff för sju av de dömda från de båda rättegångarna i september och december (en av dessa är Knåpar Elin men hon avlider i fängelset innan avrättningen hinner äga rum). Och den 19 maj samma år halshöggs och brändes följande personer på en avrättningsplats inte långt från Oxberg: Lars Persson, Anna Ollsdotter, Lok Anna, Elin Jöransdotter (angiven av sina egna barn), Marit och Britta Andersdotter. De tre sistnämnda rannsakades vid decemberrättegången.

Som synes saknas Gertrud Svensdotter, upphovet till det hela. Den 7 april fick hon sitt dödsstraff mildrat av Svea Hovrätt; hon skulle i stället hudstrykas, stå utanför kyrkan med ris i hand och under ett helt år få sitta på en särskild plats i kyrkan. På 1600-talet var detta säkert ett mycket kännbart och förnedrande straff. Hennes fortsatta öden är kända. Den 9 februari 1673 gifte hon sig med en Lars Mattsson och på våren 1675 fick de en son tillsammans. Både modern och barnet dog dock inom kort och den 1 maj samma år begravdes Gertrud Svensdotter.

 Som ringar på vattnet spred sig nu trolldomsraseriet. Först till Lillhärdal i Härjedalen där dock inga dödsdomar avkunnades, sedan till Mora, Orsa och Rättvik vid Siljan. Norrland drabbades (i Ångermanland avrättades 71 häxor), farsoten spred sig söderut, till Gästrikland och Uppland och kom omsider till Stockholm där man dock kunde få stopp på det hela, mycket tack vare en man vid namn Urban Hiärne som lyckades få de inblandade myndighetspersonerna att inse att det rörde sig om fria fantasier och att man inte längre skulle sätta tilltro till små barns berättelser. 1675 var det slut på galenskaperna. 

IV. "Överhetens" syn på trolldomshysterin

En av de anklagade i Älvdalen (Gertrud Svensdotter, 12 år) berättade att vid ett av hennes besök i Blåkulla låg satan sjuk i en säng i den sal där de åt. En mängd trollkäringar var samlade och alla grät bittra tårar över djävulen och tyckte synd om honom. Lok Anna hade tillrett någon dekokt åt satan som denne drack och strax hade han blivit frisk igen, dansande och sjungande. Gertrud berättade också att en del av häxorna tjänstgjorde som ljusstakar; de stod upp och ned på bordet med ljus instuckna i sitt kön, ditsatta av satan själv. Hon sa sig också legat hos satan i hans säng, att de båda var nakna, och att satan sagt till henne att hon var för ung för att få barn. Satan skall många gånger ha övat otukt med henne.

Denna bekännelse har växt fram under lång tid och under tortyr. De som ledde förhören med de inblandade var prästerna Lars Elvius och Anders Nohr Moraeus. Speciellt den förstnämnde får ses som den som var den starkast pådrivande i hela denna process. Några av de anklagade kallade honom för "lögnare" och "storljugare" och det är troligt att Älvdalsborna i honom såg den som hade det största ansvaret för uppkomsten av trolldomsförföljelserna.

Lars Elvius var 1668 44 år och hade sex egna barn. Hans hustru hette Margareta och de var antagligen välbärgade - en besättning på trettio kor tyder på detta. I ett brev skrivet den 19 april 1669 säger han: "Jag har under lång tid arbetat med detta trollpack. De försöker fördärva mig till hälsan och ävenså min egendom - detta har de betjänt i förhör - och de vill ävenledes fylla mitt huvud med spikar".

I sinom tid blir han förflyttad till Orsa. Men även där anklagas han för att vara den som orsakat trolldomsväsendets utbrott. Det är möjligt att personligt agg ligger bakom mycket av det som hände i Älvdalen, men att Lars Elvius hade en grundmurad djävulstro, precis som alla andra på hans tid, präster som allmoge, lärda som olärda, är helt säkert.

När häxprocesserna växt i omfattning kopplades andra myndighetspersoner in, ledda av biskopen i Västerås och de världsliga myndigheterna i Stockholm. Men hysterin blev inte mindre för det, snarare tvärtom.

Sverige styrdes vid denna tid av en förmyndarregering; den blivande Karl XI var ännu bara 13 år när häxprocesserna inleddes. Av de män som satt i Rådet var det bara en - Per Brahe - som hade invändningar och ville gå försiktigt fram vad gällde trolldomsprocesserna. Han ville att man skulle tillsätta en kommission som undersökte förhållandena i Älvdalen innan några avrättningar tilläts. Så blev det inte. Svea Hovrätt fick fria händer och avkunnade som vi sett sju dödsdomar den 7 april 1669. Landshövdingen i Dalarna, Gustav Duwall, försökte in i det sista att avstyra dessa avrättningar utan att lyckas. Som vi sett avrättades sex personer den 19 maj.

En mängd brev och skrivelser från våren 1669 visar hur både kyrkan och den världsliga makten mer och mer börjar ägna sig åt trolldomshysterin. Rättsväsendet sätts på prov och tingen i Dalarna sysslar nästan uteslutande med "Blåkullafärder". Arbetsbelastningen blir för stor och Per Brahes idéer om kommissioner accepteras till sist, med stöd av bl a Magnus Gabriel de la Gardie, en annan av rådsmedlemmarna i förmyndarregeringen. Den kommission som tillsätts får i uppdrag att "söka grunden till detta onda väsende, och utan fängslande och hårda straff bringa detta förförda folk på den rätta och sanna vägen". Man hoppas alltså på en dämpning av hysterin innan hårdare och farligare medel måste vidtas för att få slut på det hela.
 

Man skulle kunna tro att de kommissioner som tillsattes (2 stycken) skulle se mer nyktert på "Blåkullafärderna". Så icke. Det verkar som om man - när man väl inrättat sig i Dalarna och fick lyssna på de människor som var inblandade, anklagarna och de anklagade - drabbats av den epedemi som rådde på platsen. Stämningen även bland kommissionens medlemmar blev hätsk och faktum är att av de 35 avrättningar som ägde rum i Dalarna mellan maj 1669 och januari 1671 svarade trolldomskommissionerna för 29 stycken.

Tron på häxor, trolldom, djävulen och satan var alltså lika stor hos överheten som hos det "enkla folket".

V. Slutord

Att bli anklagad för att vara "trollkona" var inget nytt år 1668. Kloka gummor hade alltid funnits, gummor som kunde bota sjukdomar (detta kallades för lövjeri) och av denna anledning möttes med respekt. De anklagelser de utsatts för före 1668 var att de på något sätt gjort människor eller djur sjuka - några Blåkullafärder och bortrövande av barn var det aldrig tal om. Dessa anklagelser dök först upp 1667 och det är detta som skiljer den gamla typen av trolldom från den nya.

I Dalarna ställdes 279 personer inför rätta - 210 vuxna och 69 barn. 86 % var kvinnor. Oftast var det kvinnor som anklagade kvinnor. I Dalarna var det ett överskott på kvinnor och detta berodde bl a på stora utskrivningar av män till krigen som Sverige förde under 1600-talet. I Mora år 1667 gick det 1689 kvinnor på 1000 män. Det ser faktiskt ut som om mycket av trolldomshysterin kan förklaras med falsk ryktesspridning och förtal - kvinnor pratar illa om andra kvinnor. Häxväsendet var inte en förföljelse från män riktad mot kvinnor, i stället var det kvinnor som förföljde andra kvinnor. Det gick så långt att döttrar anklagade sina mödrar för att vara i förbund med djävulen. Men oftast var det en dotter och hennes mor som anklagade en annan mor-dotter konstellation. När häxprocesserna grasserade som värst flöt osämjor som funnits mellan familjer sedan länge upp till ytan - och förstärktes i den allmänna hysterin.

När det gäller den kyrkliga överheten skedde en upptrappning under 1660-talet av den kontroll kyrkan utövade över den enskilda människan. På sommaren och hösten 1667 utgick nya förhållningsregler från biskopen i Västerås stift, Olaus Laurelius, till prästerskapet ute i landet hur man bättre skulle kunna kontrollera allmogen och se till att de levde ett kristligt liv. I Älvdalen, som lydde under Västerås stift, såg man denna kyrkans intrång på den personliga integriteten som något kränkande, och man vände sig mot den lokala prästen därstädes, Lars Elvius, som vi sett tidigare.

Om detta är en orsak till trolldomsraseriet så kan förklaringen vara denna. Det var barn som inledde beskyllningarna mot de vuxna och anklagade dem för Blåkullafärder. Detta var kanske en protest mot den stränga kyrkotukt som de nya förhållningsorderna medförde; barnen skulle lära sig katekesen utantill på svenska (fastän de inte kunde annat än Älvdalsmål, som skiljer sig en hel del från svenskan). Dessutom förbjöd kyrkan en sed som hade stor utbredning i norra Sverige och i Norge vid denna tid: Nattfrieriinstitutionen. Den innebar att unga pojkar, i grupper om 10-15 st, drog runt i byarna och sökte upp flickorna i deras hem. Meningen var att en pojke skulle tillbringa en natt i samma säng som flickan, de skulle vara påklädda och ligga bredvid varandra utan att röra varandra. Nästa natt skulle pojken ligga hos en annan flicka och på så sätt skulle en flicka till slut ha haft alla pojkarna i byn sovande en natt hos sig. Detta ville kyrkan förbjuda, man ansåg att de unga bedrev hemlig hor och att inget kristligt leverne kunde följa utav denna livsföring.

Kyrkan lyckades förbjuda denna sed men det är möjligt att de unga kände sig kränkta och kanske hämnades på de vuxna genom att börja anklaga dem för Blåkullafärder.

Det må vara hur som helst med detta, men det är ett faktum att det var ungdomar, ja barn som var upphovet och den utlösande faktorn till trolldomsraseriet. Det var deras berättelser som gjorde att anklagelserna mot de "kloka gummorna" ändrade karaktär; från att ha varit beskyllningar för enbart lövjeri blev de även anklagade för att föra barn till Blåkulla.

Trolldomsraseriet spred sig som en löpeld och alla som kom i kontakt med det hela drabbades av epidemin. 35 st avrättades i Älvdalen och vid Siljan, 300 i hela landet. 1677 dog det hela ut och människorna som varit inblandade ställde sig frågan: "Hur kunde det ske?"

 Samma fråga ställer vi oss och det är nog omöjligt att hitta något riktigt svar när man inte själv upplevt häxprocesserna på plats. Man kan endast göra antaganden om de bakomliggande orsakerna. Klart är i alla fall att tron på djävulen var grundmurad i samhället - ingen tvivlade på att satan fanns, på Blåkullafärder och på häxsabbater. Både före och efter de stora häxprocesserna i vårt land trodde man fullt och fast på dessa historier, på en del platser ända fram till slutet av 1800-talet. Varför det sedan blev en sådan epedemi som det blev just 1668 är svårt att säga. Det finns många teorier av vilka en del tagits upp i detta arbete. De faktorer som ligger bakom "trolldomsväsendet" är många och alla fakta i ämnet har inte bevarats till vår tid. Så den verkliga sanningen får vi nog aldrig veta!

LITTERATURFÖRTECKNING

Gadelius, B. (1986). Häxor och häxprocesser. Prisma.

Henriksson, A. (1963). Svensk Historia del II. Alb. Bonniers Boktryckeri.

Lagerlöf-Génetay, B. (1990). De Svenska Häxprocessernas Utbrottsskede 1668-1671. Akademitryck AB.

Schön, E. (1991). Häxor och trolldom. Rabén & Sjögren Bokförlag.

Åberg, A. (1989). Häxorna: de stora trolldomsprocesserna i Sverige 1668-1676. Esselte Studium.

INTERNET
Skymnings-zonen.
https://www.facebook.com/pages/Skymnings-zonen/161776277254326
 
 


En fyrkant med ett hål iJag skulle köpa ny borste till min eltandborte och expediten undrade vilken sort. En borste med en fyrkant och ett litet hål i beskrev jag. Jo, jag fick rätt sort. Senare satt  jag och tryckte i mig en bira på den lokala krogen och vikingar kom inknatandes. Jo, de är lika charmiga och är helt och hållet min sort av människor och bjöd på ett glas vodka. Vikingar är som de är. Det är inget man kan spela eller fejka. :-)
 


Vit slavhandel och en gagg paus


Så här vackert var det ikväll ute vid hamnen utanför Knutpunkten, Helsingborg. Annars har jag fixat och knåpat med belladonna plantering och idag lagat mat för hela veckan och kollat på en genonskinlig räka på en akvarieaffär som kostade 75:-.  Enligt min akvarieexpert är de känsliga och dör lätt så det blev inget. Jag har hängt och pratat med Carlos och skojat litta om vit slavhandel som diskare till maffian på Möllevångstorget i Malmö och sambandet mellan missing peopels sökande efter folk som aldrig hittas.

Både jag och mina husdjur längtar lite efter våren och en Selma eller någon het BellaDonna som dansar på en sommaräng nu. Eeeeh.


Så här "snyggt" var det inne på Knutan ikväll. Kling och Klang och deras morsgrisar i en djup diskussion. Inget illa menat grabbar.

Från och med idag till och med nästa tisdag tar jag mig en helvit facebook vecka. "No fuzz, no mess. Just pure jada jada stop".

Ska det ge svettningar i "fejjan" och skakningar i händerna tro?


Är tjejers onani tabu?

 
 
Klittra mot smärta?

Detta är ett hett ämne just nu i sociala medier och i massmedia år 2015. Det anses fortfarande tabu för tjejer att onanera eller klittra. Jag tipsar om sexleksaker, och tipsar er om de bästa. Som kanske många av er vet så finns det ju knappast några goa leksaker som är tillverkade för män däremot en hel drös skapade för kvinnor. Sex är kul och avslappnade. Hur kan man få fontänorgasm? Är mina läppar för hängiga? Hjälper orgasm mot smärta? Läs artikeln om allt du inte vågade fråga gynekologen eller i skolans sexualia undervisning,
Klittra lugnt.

Läs hela artikeln...

Ps.
Du finner mer "bloggsnusk" här ;-)
Joina Dekenans af Gurudas på Facebook
Spådomsorakel


Blogg besökare:
Totalt:
Denna månad:
Veckans nyfikna:
:
Online just nu:

F.B.chat

Sponsra?


Är du en manlig eller kvinnlig bloggbesökare?
Man
Kvinna


Gratis toppfilm


Sök i arkivetFollow on Bloglovin

Joina Dekenans af Gurudas på Facebook


eXTReMe Tracker

RSS 2.0