En normal jobb-vyMitt kontor och undersökningsrummet.

  
En väggskylt. 
 
Det är relativt lugnt för det mesta dock på mitt nya jobb. Vad jobbar du med som besöker bloggen? Det skulle vara kul att få veta.
 

En av våra kvinnliga patienter hade trillat utanför. *Skämt*
 
 
 


Sunnas kort, vecka 30s tarokort

 
 
Veckans tarotkort...

Solen atu XIX.
 
Nu kommer solen utomhus och/eller i ditt liv
 
Grundtolkning:
Det här kortet visar på harmoni och glädje. Materiell lycka. Bra standard och trygghet. En harmonisk familjesituation. Möjligheter tillsammans. Lyckas med något mål man haft. Ser nya roliga möjligheter i gemenskap.
 
Solen betyder många gånger en tid av lycka, då alla bekymmer släpper och när man vågar bli lycklig igen. Solen står även för förmågan att glömma bort gamla oförrätter och är ett tecken på sundhet och välmående.

Solen står även för klarhet. När man ser klart på sin situation, kan man också handla på rätt sätt.

Solen står även för framgångar, popularitet och respekt från omgivningen, oavsett frågan.
Solen representerar allt som är positivt - materiell lycka, bra äktenskap och belåtenhet. 

Jobb - På jobbet kan du njuta av en del framgångar. Dina arbetskollegor eller medarbetare ser upp till dig. Du är populär och omtyckt och gör ett bra jobb.

Kärlek - Du kan vänta dig en tid av lycka på kärleksområdet. Du har många beundrare och du sprider ljus och vitalitet runt omkring dig.

Ekonomi - Din ekonomiska situation ser bättre ut än du väntat dig. Grattis!

Kabbalistiskt:
Keter (Kronan) är hittills omanifesterad och saknar form. Det är det första stadiet
i processen från det oändliga till det ändliga.

Kliffotiskt:
Thaumiel (Tvillingguden) Det är denna kliffa som gör kliffoths antal till elva eftersom denna är splittrad. I stället för Kethers enhet är Thaumiel mångfalden och den alltid fortskridande förändringen. Thaumiel är tvåhövdad och de två huvuden ligger i ständig strid med varandra. De är tesen och anti-tesen som ständigt bygger över sig själv genom nya synteser. Thaumiel innebär aktiv evighet i motsats till Kethers passiva. De två huvuden är Satan och Moloch.

Astrologiskt:
XIX Solen symboliseras av Lejonets tecken:
Här finns styrkan av livet och kraften att ta hand om allt, och leva i tryggheten och harmonin. Att glänsa men att dela med sig av glansen. Kreativitet och spontanitet blandad med agerande och livslust. Här finns också barnasinnet starkt utvecklat, Se på mig! En öppenhet som kan bli överväldigande och som bara ett starkt barnasinne klarar av.

Erotisk antydan:
Detta visar på mycket energi som är i omlopp och det kan bli en vild natt om ni kanaliserar denna energi till sängen. Eller varför inte gå med i 10.000 meters klubben... (älska på ett plan över 10.0000 meter i luften).
Utför "drawing down the sun" som beskrivs i Bok II i "Erotica tarot". Utförs av mannen.
Boken finner du här...
http://gurudas.se/gpdf/eroticatarot.pdf
 
Är stark i sin känsla, vill uppleva total extas, provar på många olika sätt att finna tillfredsställelse. Lyssnar till inre glädje och frihet. Har en stark sexdrift, vill mycket, ofta och länge. Sex i det fria, utomhus och under resor är tilltalande. Avgudar sin partner för den individ är till kropp, själ och ande. Fascination av
nakna kroppar.
 
Växt/planta:
Solros, solros (Helianthus annuus) har fått sitt namn från de grekiskans helios, som betyder sol och anthos som betyder blomma. Solros betyder förnuft, framgång och storsinthet på blommornas språk. Gula blommor i en bukett som du vill ge till en vän (solen i ditt liv), betyder "Du är solen i mitt liv".
 
" Runosofiskt"  
  
Sunna runan.En runa för Solen med den starka livgivande kraften som ger oss möjlighet att leva i kärlek
S-Sol, solrunan, kärlek, sommar, värme, omsorg, vänskap, ljus, helhet, den Behornade, kraft. 15.

Representerar kärlek, ljus och liv.

Här finns all spontanitet, livsglädjen och möjligheterna till att få det önskade.

En positiv livskraft som är starkast och gör det mesta möjligt.

Testa att spå dig själv i mitt digitala runorakel...
http://gurudas.blogg.se/2011/january/runorakel.html
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
  
  
Beställ ditt horoskop i webbshopen
 


Östersjöfestival bilder


Vi lekte nere i Näsviken ett tag. Jo, det stämmer faktisk att en pitbull hänger kvar med käkarna, fast det är ren vilja och det är en myt att käkarna kan låsa sig.Den vita jycken lyfte jag upp med käppen när den hängde kvar med munnen med den. Denna hundarten har egentligen oförtjänt dåligt rycke. Allt hadlar om hur människan behandlat dem och uppfotrat den. Dessa tre rackare hade jag jätteskoj med.
 


Kecke "punks not dead". Han vill utveckla det lite faktisk genom att testa att spela dragspel inbakad i hans punkrock.
 

Flera av mina gamla vänner spelar med i bandet Dampungarna som framförde ett coolt set av coverlåtar med allt ifrån Karl P Dal till Ramones medan svetten flöt både på scenen och i publiken. Det pogades rätt friskt kan jag säga. Sångaren sa en kul grej mellan två låtar "det är ni i publiken som har damp, inte vi."
 
 
 

Dags att åka hem med den ökända "pålisbilen" i Karlshamn.

Tack alla ni jag stött på, nya och gamla vänner och slarvat litta med på festivalen. Kärlek och respekt.
 


Vecka 29 meditationskort

 
 
Vecka 29s meditationskort. 14 till 20 juli. Riddare i bägare
 
Grundtolkning:
Detta kort symboliseras av en ung man upp till ca 30 år, med egenskaper ifrån Kräftans, Skorpionens och Fiskarnas stjärntecken som kan symbolisera en person du möter eller en sida hos dig själv. 
Yngre män födda i vattentecken följer lätt med i livets flöde- de trivs med andra människor, så länge det inte blir för allvarligt och dämpat. De söker glädje, en viss ytlighet, men har lätt för att förstå känslor, speciellt sina egna! De hamnar minst av alla i konfliktsituationer, då deras känslor leder dem rätt, men de kan däremot lätt få konflikter med sig själv. Kan känna höga krav på att vara med och att vara sällskaplig även då en viloperiod vore bättre.
 
Kortet symboliserar ankomst, närmande. Kortet står för försök till närmanden och förslag, liksom kärleksbudskap.
 
Riddare i bägare står för yngre känsliga män. De anses vara förförande och intresserade. Men de står även för personer av båda könen vars känslor har antänts och kan svänga och vars känslor kan vara opålitliga.

Riddare i bägare står för verkliga personer i frågeställarens liv, men kan också stå för egenskaper hos frågeställaren eller en viss sinnesstämning och till och med atmosfär. När kortet står för en sinnesstämning, symboliserar kortet att frågeställaren svänger emotionell, men att denne är vänlig inställd, men kanske för mycket av en känslomänniska. En atmosfär påverkad av riddare i bägare är ganska känslig, men vänlig och angenäm.

Kortet kan också symbolisera en person i frågeställarens omgivning som hyser varma känslor för frågeställaren - det kan röra sig om en man, eller en kvinna - en person av samma kön eller en person av det motsatta könet. Kortet står alltså för en person som tycker om dig.

Bägare står för känslor, kärlek, drömmar och visioner. Riddare står för rörelse och förändring. De står aldrig stilla..
 
Jobb - På jobbet är atmosfären behaglig och vänlig. Du är omtyckt och anses vara känslig och vänlig. Du har ständigt tillfälle att träffa nya människor och stifta nya bekantskaper.

Ekonomi - Pengar är inte problematiska för dig - de finns där när du behöver dem och i den mängd som du behöver. Du spenderar allt du har ganska snabbt - du kan inte låta bli. Det finns ingen mening med att spara.

Erotisk antydan:
Ta möjligheten att bara njuta, stanna upp i det. Kärleksfulla förslag. Passion. Gemenskap. Familjebeslut.
Du är förälskad i någon eller du blir uppvaktad av någon som har ett genuint intresse för dig.
 
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
  
  
Beställ ditt horoskop i webbshopen
 


Lite "flummiga" bilder från HBG city

 
Lite flummiga bilder från Helsingborg city bara. En undrade vad gjort på stan. Jag sa jag varit och fått en thai-box i magen, fått ett kobrabett och köpt lite rökelser på 6e sinnnet. Sen stack jag hem och chillade med paddorna. Senare på kvällen var jag på en "lugn" bjudning.
 
 
 
 
 
 

Beasts amongs sheeps!
 


Jag vill skicka ut en allmän varning och uppmaning

 

Jag vill varna alla kampsportatre/martial art ”bröder” och ”systrar” för en firma som heter Sport Johan och som har sitt säte i Jönköping. De har även en Internet butik på sportjohan.com

Jag har beställt varor därifrån och förskottbetalt. Jag har hittills inte fått min leverans som beställdes den 27/5 och även efter många löften om att fixa min beställning efter säkert 9 telefonsamtal och e-postande så har de inte levererat vad de lovat.

Sprid gärna denna varning vidare i hopp att få bort dessa skojare från marknaden.


Vecka 28s meditationskort

 
 
Vecka 28s meditationskort. 7 till 13 juli. Drottning i stavar
 
Grundtolkning:
Detta kort symboliseras av en mogen kvinna från ca 20 år med egenskaper ifrån Vädurens, Lejonets och Skyttens stjärntecken som visar på en person man möter eller en sida hos en själv.Kvinnor som är födda i Eldtecken beter sig ofta som om de har eld i baken, ständig framfart, sätter igång händelser och kan svepa med sig mycket när de lika så är igång. Stark ambition, ska minsann visa alla, i alla fall sig själv. De ser inga hinder utan är som elden - bränner ner allt som kommer i deras väg. Och tänder små eldar här och där, det gäller även i kärleken. De har lätt för att bli förälskade, helst i flera samtidigt.. de har verkligen en inre eld som aldrig slocknar. Ofta riktiga karriärkvinnor, som vill ha makt och chefpositioner.
 
Stavar står för handling, energi, entusiasm och förmågan att uppnå sina mål. Drottningar står för kvinnlighet.

Allmän tolkning - Kortet symboliserar framgång i affärer och intresse för pengar.
 
Drottning i stavar står för en mycket varm kvinna, med temperament. Hon har sinne för affärer. Kortet kan också betyda att affärssinne kan behövas i en situation.
Kortet kan också betyda att man inom sig har resurser till entusiasm och vitalitet, trots att man ibland kan känna sig mörk inuti, med tanke på att stavar står för arbete och ibland för kamp.
Drottning i stavar står även för entusiasm, optimism, självförtroende, självständighet och medvetenhet, men även att man lyssnar på en sådan kvinnas råd. Råden kan vara bra eller dåliga beroende på omkringliggande kort.

Jobb - Du är en stark man eller kvinna, med hög position men du kan vara alltför hård mot andra. Du är stark och oberoende och kan ha en hög position inom ett företag, på ditt jobb eller i en skola eller annan institution. Kortet kan också stå för att en sådan kvinna kan bli din fiende eller vän. Hon kan antigen hjälpa eller hindra dig.

Ekonomi - Dina hanterar din ekonomi på ett bra sätt. Du visar självförtroende, optimism och kompetens.

Erotisk antydan:
Du är i din kraft, oemotståndlig och uthållig. Håll i brallan boys.
Om du är man, betyder kortet att du kommer att träffa en imponerande kvinna men ingen som du kan leka med eftersom om du inte beter dig lämpligt mot henne, så kommer hon att bara hitta någon annan. Hon är attraktiv och charmerande och du vill kanske inte förlora hennes intresse. Om du är kvinna, kan kortet stå för det temperamentala i dig själv men oftast betyder kortet en rival eller en kvinna som ger dig trubbel.
 
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
  
  
Beställ ditt horoskop i webbshopen
 


Where the slimes lives.

 
 
En liten ölpaus. Hamnen utanför knutan. Om man tittar närmare på dessa varelser så ser man tentaklarna. Jag skojade med en biffig byggnadsarbetare om han kunde dyka i för en bra bild. Nja. 
 
 
Jag kollade in dessa marina varelser lite närmare. De är här för att dö nu. Lite mer spännande än alla hårlösa apor som springer runt överallt. Aaasight.

Vad som låg på trappan ner mot vattnet vill du inte veta.


Vy ut mot havet.
 


BONDEPRAKTIKAN-JULI

 Julius, Hömånad, hafwer 31 dagar. 

Dagen är 15 timmar och 31 minuter lång. 

Och Solen löper uti Lejonet och är deruti ifrån den 14 dag Juli, intill den 14 dag Augusti. 

Hömånad säger: 

Nu skär jag rågen, åker hem mitt hö,

Och det, som wått är, månd jag kringströ,

 Hundedagarne gå nu an med största makt,

 Derföre gifwer jag på min sundhet akt. 

I denna månad skall man ingen stark drick eller purgants till sig taga; wakta dig för mycken sömn och swettebad, åderlåtande, hetan mat, och för okyskhet, men salwia drick; mjölk och söt-ost är sund. 

I Lejonet är godt att bygga hus, att lägga grundwal, och att flytta hus. Wakta dig att du icke förer dig i nya kläder! 

Lejonets barn hafwer ett mycket däjeligt ansigte, och en skön skapnad på sin hela lekamen, han blifwer sannfärdig utan falskhet, hafwer ett stadigt sinne, sköter intet om dem, som honom hata, och ej heller dem, som tala illa om honom; främmande hafwa honom mycket kär, mer än hans egne slägtingar man finner ingen last uti honom, och hans wälgerningar annammar folket med tacksägelse; han blifwer snart wred och snart blid igen, om man icke mycket kifwar eller träter med honom, alla hans fakter och skicklighet äro gode, och qwinnfolk hafwa honom kär. Uti Lejonet hafwer han icke mycken lycka till att gifwa sig i sällskap. Han öfwerlefwer alla sina bröder, och han skall träta med sina slägtingar. Uti Wäduren skall honom tillstå mycken rikedom. Uti Oxen blifwer han rik. Uti Twillingarne hafwer han lycka till att färdas. Uti Krabban hafwer han lycka på wattnet. Och när han kommer till 51 år, då lefwer han till han kommer till 80 år, hafwer lycka uti alla färger, utan allenast uti swart.

 

Texten är hämtad från 1875 års Bondepraktika.

 

 

 

 

 Vecka 27. 30/6 - 6/7 Meditationeskort

 
 
Nu kommer solen utomhus oc/eller i ditt liv
 
Grundtolkning:
Det här kortet visar på harmoni och glädje. Materiell lycka. Bra standard och trygghet. En harmonisk familjesituation. Möjligheter tillsammans. Lyckas med något mål man haft. Ser nya roliga möjligheter i gemenskap.
 
Solen betyder många gånger en tid av lycka, då alla bekymmer släpper och när man vågar bli lycklig igen. Solen står även för förmågan att glömma bort gamla oförrätter och är ett tecken på sundhet och välmående.

Solen står även för klarhet. När man ser klart på sin situation, kan man också handla på rätt sätt.

Solen står även för framgångar, popularitet och respekt från omgivningen, oavsett frågan.
Solen representerar allt som är positivt - materiell lycka, bra äktenskap och belåtenhet. 

Jobb - På jobbet kan du njuta av en del framgångar. Dina arbetskollegor eller medarbetare ser upp till dig. Du är populär och omtyckt och gör ett bra jobb.

Kärlek - Du kan vänta dig en tid av lycka på kärleksområdet. Du har många beundrare och du sprider ljus och vitalitet runt omkring dig.

Ekonomi - Din ekonomiska situation ser bättre ut än du väntat dig. Grattis!

Kabbalistiskt:
Keter (Kronan) är hittills omanifesterad och saknar form. Det är det första stadiet
i processen från det oändliga till det ändliga.

Kliffotiskt:
Thaumiel (Tvillingguden) Det är denna kliffa som gör kliffoths antal till elva eftersom denna är splittrad. I stället för Kethers enhet är Thaumiel mångfalden och den alltid fortskridande förändringen. Thaumiel är tvåhövdad och de två huvuden ligger i ständig strid med varandra. De är tesen och anti-tesen som ständigt bygger över sig själv genom nya synteser. Thaumiel innebär aktiv evighet i motsats till Kethers passiva. De två huvuden är Satan och Moloch.

Astrologiskt:
XIX Solen symboliseras av Lejonets tecken:
Här finns styrkan av livet och kraften att ta hand om allt, och leva i tryggheten och harmonin. Att glänsa men att dela med sig av glansen. Kreativitet och spontanitet blandad med agerande och livslust. Här finns också barnasinnet starkt utvecklat, Se på mig! En öppenhet som kan bli överväldigande och som bara ett starkt barnasinne klarar av.

Erotisk antydan:
Detta visar på mycket energi som är i omlopp och det kan bli en vild natt om ni kanaliserar denna energi till sängen. Eller varför inte gå med i 10.000 meters klubben... (älska på ett plan över 10.0000 meter i luften).
Utför "drawing down the sun" som beskrivs i Bok II i "Erotica tarot". Utförs av mannen.
Boken finner du här...
http://gurudas.se/gpdf/eroticatarot.pdf
 
Är stark i sin känsla, vill uppleva total extas, provar på många olika sätt att finna tillfredsställelse. Lyssnar till inre glädje och frihet. Har en stark sexdrift, vill mycket, ofta och länge. Sex i det fria, utomhus och under resor är tilltalande. Avgudar sin partner för den individ är till kropp, själ och ande. Fascination av
nakna kroppar.
 
" Runosofiskt" 
 
 
Sunna runan.En runa för Solen med den starka livgivande kraften som ger oss möjlighet att leva i kärlek
S-Sol, solrunan, kärlek, sommar, värme, omsorg, vänskap, ljus, helhet, den Behornade, kraft. 15.

Representerar kärlek, ljus och liv.

Här finns all spontanitet, livsglädjen och möjligheterna till att få det önskade.

En positiv livskraft som är starkast och gör det mesta möjligt.

Testa att spå dig själv i mitt digitala runorakel...
http://gurudas.blogg.se/2011/january/runorakel.html
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
  
  
Beställ ditt horoskop i webbshopen
 


Sköldisarnas nya bostad och Skånsk minisemester


Jag lovade ju dig att visa sköldpaddsdammen när det var i ordning. Godkänt eller?
 


Jag var ledig någon dag och passade på att tura HBG-Helsingör. Testade ett nikotinfritt hälsoamt snus, Kick up. Podsen är istället fyllda med svart te, vitaminer, mineraler, ginseng och koffein. Antioxidanter bidrar till att skydda kroppens celler. Det noga sammansatta innehållet ger dig som en användare behaglig känsla.Ett perfekt tobaks och nikotinfritt snus för dig som vill sluta röka och snusa eller enbart njuta, enligt produkt beskrivningen.
Jag tyckte det mest smakade mint.


Detta var min vy där jag satt och hade det gött med en platta öl tills en matros kom och sa att man bara fick åka fram och tillbaka en gång. Det hade jag aldrig hört förut. Alla som turar i Helsingborg brukar sitta ett bra tag och ta många turer. Detta var något nytt även för dem jag berättade det för de jag känner. 36:- kostar turen och ett flak öl ca. 100:-.

Det du. :-)
 
 
Tropical beach sett från färjan. Vår lilla badstrand mitt i stan.
 
 
Helsingörs fästing från kriget mellan svensken och dansken.


Vecka 26 tarotkort

 
Vecka 26 meditationskort
 
Tre i brickor 23 juni till 29 juni
 
Ledord: arbeten.
 
Grundtolkning:
Det här kortet visar på tillgångar som kommer ens väg. Även nya händelser som kan ge utdelning längre fram, ev utbildning av något slag.
 
Möjlighet att tjäna pengar. Ett företag, i de inledande faserna. Utbildning. Att göra något konsnärligt. En uppmaning att tänka noga på vad man gör, att planera och skaffa den kompetens du behöver. Oftast en inlärningsperiod.
Mynt står för det materiella, ägodelar, pengar och för det praktiska. Treor står för samarbete och gruppsamverkan.

Allmän tolkning - Kortet symboliserar kunnande och skicklighet som uppskattas, ära och belöningar.

Jobb - Du befinner dig i de inledande faserna av ett nytt arbete. Du får ständigt ny uppmuntran och ny vägledning och du lär dig mer och mer varje dag.

Ekonomi - Du bygger grunden till en framtid som kommer att ge dig ökade vinster. Just nu är förbättringen i inkomsterna liten, men den kommer att bli allt större.
 
Kärlek - Om du befinner dig i en relation, står kortet för att du och din partner nu konstruerar era framtidsplaner och att ni är seriösa. Om du inte befinner dig i en relation, står kortet för vilja av att inleda en stabil varaktig relation, men att du ännu inte hittat någon.

Erotisk antydan:
Finn din partners erogena zoner. Tänk på hur många känsliga ställen på kroppen det finns. Insidan av underarmarna, hårbotten, kittlingar i pubishåren, ryggen. Vi är alla skapade olika och har olika punkter som är mera känsliga än andra. Våga fråga dig fram och experimentera. Var en god älskare/älskarinna och du kommer att få ett bra rykte hos kommande kärlekspartners. Detta kan kanske kan ses som en självisk manipulativ gärning, men vem önskar inte en bra partner i sängen?
 
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
  
  
Beställ ditt horoskop i webbshopen
 


Balanserad genus-politik med "årets mest jämnställda festival ?Är detta vad som kallas den kvinnliga varianten av mansgrisar, kvinnogrisar? Det är ju bara kvinnor med på evenemanget.
Politiskt inkorrekt uppsnappat på stan idag.

Jag tycker det är lite uttjatat detta ämne nu, feminism. Jag bodde ett tag på vischan och allt föll sig naturligt. Jag var ute och dikade av, satte hästhage stängsel och annan grovjobb. Kvinnan fixade och donade mest inne i huset med städ och mat och sånt. Poletten trillade ner ordlöst och utan pekpinnar.

En man är en en man och en kvinna är en kvinna. Eller ni är alla såna där hönor (Hen blir översatt från engelskan till höna).

Deras hemsida
http://www.malmofolketspark.se/nordiskt-forum/
 


Yes, nu är semestern räddad, eller supportera din lokala...

 
... Support din lokala träskvarelse eller...

Jag har varit på facebook och efterlyst information om en göl vid Jordbodalen. Info. om tillflöde, avflöde, Ph värden och dylikt.
Jag vill tacka de som svarat och gett tips hur jag skulle göra under denna lediga jobbedag.
Cheers.

Jag fick nämligen i våras 2 stycken till sköldpaddor av arten gulbukade vattensköldpaddor. Han jag fick dem av gav mig fel artbeskrivning och han sa att de inte skulle bli större än mina mysksköldpaddor. Gulbukade sköldpaddor härstammar från sydöstra USA, precis som rödörade sköldpaddor. Dessa arter kan nämligen överleva i vår svenska fauna. Grejen är bara att de inte kan föröka sig pga av våra korta sommrar.
Jag gav dock det lokala köpcenteret en sista chans. Jag hittade en kombinerad sandlåda/badbassäng för barn. Måtten 160 cm. x 100 cm. Perfekt för mina paddisar. Nu har de flyttat in i en större och mer passande "trädgårdsdamm" för dem, de har doppvärmare, en stor algätande fisk, solcellampor egen fontän och lite nya fina växter både i vattnet och runt omkring.
Jag planterade en vindruveplanta (vareta grecanico- grön druva) i bakgrunden.
Jag kan tipsa andra herpetologer eller de som funderar på damm. Köp en sån här i stället som du ser på bilden och spara in några tusenlappar
 
 

Måtten 160 cm. x 100 cm.. 113 l. Ja, balkongbordet får arbeta som skugga. Jag lägger upp en snyggare dammbild sen när sanden lagt sig på botten som jag "lånade" från gårdens ungars sandlåda. Här har jag mitt semesterparadis nu tillsammans med en sexpack och en kvinna som sköter grillen (om rätt människohona lär dyka upp och säga "Hej. "Vart har du varit hela mitt liv"?)
;-) Hör av dig efter midsommar, jag jobbar hela helgen nämligen.
 
 
Du kan läsa om alla fyra skölpaddornas liv här.
http://gurudas.blogg.se/category/djur-och-natur.html
 
Relaterade facebookgrupper

Raptor
https://www.facebook.com/groups/136301353124057/

Djurvänner
https://www.facebook.com/groups/225198207628976/

Ny horisont för djur
https://www.facebook.com/groups/1388609254697513/Samtidigt i stan...

 
Meanwhile in da nuthouse Helltown at wörk.
 

Senare hemma. Stor polisrazzia hos grannarna. Bildbeviset tagit bakom katternas skyddsnät. Det kan ju vara livsfarlig med alla dessa skjutglada poliser. ;-)
 
Förövrigt är strejken över nu. Nu kan du inte skylla på det längre när du jämt kommer för sent eller försover dig. Slöfock.


Tiggare v/s gatumusikanter

 
Jag vet en man som brukar försörja sig eller dryga ut sin kassa genom att spela gitarr och sjunga på gator och torg. Han berättade att många av våra nya tiggare som invaderat våra städer har hotat honom och bett han dra åt helvetia. Detta pga att han stör deras versamhet.

Jag har även hört om våra egna inhemska lokala tiggare som blivit hotade.

WTH


Jalla jalla

 
Jag känner mig så trötter när jag kommer hem från jobb. Detta måste bero på adtt et är så många olika intryck jag får. Det är allt ifrån överdoser, avtändningar, glädje, gråt, skratt och sorg. Det är det psykiska hos mig som blir trötter. Så det blir lite extra tupplurar. Två sjuksyrror berättade att de upplever jobbet på opiatkliniken ungefär likadant.

Men jag trivs kalas med mitt jobb och det passar mig fint.
 

Screenshot från National geograpics program Tabu.

Nu över till något annat. Asociala medier. Radiotjänst har ring och terrat mig hela våren och försökt kärva mig pengar. Ha, nu har domstolen knäppt igen era gamiga näbbar.
Jag fattar inte riktigt hur Svenska folket i alla dessa tider gått med på Radiotjänsts skojeri? betala TV-licens om man har en internet uppkopplad dator, surfplatta eller mobil? Passa på att kräv återbetalning och det kan göras max bak till tiden från och med 2013-02-01. Du kan kräva tillbaka både TV licenser och de övriga licenser du har inbetalt för. De har ingen koll på vad du betalt för licens för, oavsett data, surfplatta, mobil eller vanlig TV. Läs mer här.
 
Så passa på nu. Vem vill betala 173 kr./mån eller 2 076 k./år för något man inte nyttjar? TV 1 och 2, ha ha.
 

Förövrigt så får kvinnor nu lägga ut sina bilder när de ammar sina bebisar på facebook, bara om inte bröstvårtorna syns. Undrar om de godkänt min bild när jag solade topless igår på min balkong :-)
 

See ya.
 
Ps.
M.B. Sluta tjura nu. Ni kunde ju slaggat.


Hot sisVisst är det sexigt och snyggt. Vad det gröna var vet jag inte. 
 


Vecka 25s tarotkort

 
Vecka 25 meditationskort
 
Åtta i svärd. 16 juni till 22 juni
 
Ledord: inblandning.
 
Grundtolkning:
Ett kort som visar på att man är vilsen och orolig. Ingen självtillit eller självförtroende.
Är förtvivlad och ensam. Har ingen ork att ta sig fram… prestationsångest.
En känsla av att fasta i en dålig situation. Svåra tider. Blockeringar. Besvikelse, problem, olyckor. En förtryckande situation. Våga hitta en lösning.

Personen som har fastnat på ett eller annat sätt kan ta sig ur situationen, även om det nu känns omöjligt. Personen har framför allt fastnat i sitt eget sätt att tänka. Det finns andra alternativ av handla och tänka på. Ta dig ur det mentala fängelset.

8 i svärd kan även betyda att man är besatt av ett sätt att tänka, en idé eller en person och behöver skaffa sig nya perspektiv.

Svärd står för tankar och idéer, kommunikation, skvaller, sjukdom och problem. Åttor står för nya perspektiv samt resultatet av sina ansträngningar.

Allmän betydelse - Kortet står rent generellt för dåliga nyheter, men även för sjukdom, kriser och konflikter.

Jobb - Du har fastnat mentalt, och kan inte hitta nya lösningar. Du känner att det inte finns några utvägar, men det är bara att öppna ögonen eftersom de finns.

Kärlek - Du har en känsla av att allt är omöjligt. Du tänker i negativa banor och ser inga lösningar. Du vill inte utvidga dina horisonter. Du känner dig blockerad i en viss relation eller utanför en viss relation.

Ekonomi - Det finns något i din ekonomi som du inte vill se eller som du förbiser. Kanske har du lärt dig att tro att inga lösningar finns. Försök se allt från en ny synvinkel.
 
Erotisk antydan:
Du kan vara i en dominant relation som gör att du kan känna dig utnyttjad. Bryt
dina kedjor och gör dig fri om så är fallet.
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
  
  
Beställ ditt horoskop i webbshopen
 


Därför är fredagen den 13:e en otursdag

 

Fredagen den 13:e
 
Sedan antiken har fredagen den 13:e förknippats med otur och ondska. Läs om den historiska bakgrunden till otursdatumet. 
 
Att fullmåne infaller just fredagen den 13 är ytterst sällsynt, det sker bara 17 gånger mellan år 1900 och år 2099.
  
Olycksfredagen: Enligt Bibeln korsfästes Kristus på en fredag. 
Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag. I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar, och romarna korsfäste Jesus på långfredagen.

Talet 13 är ett olycksbådande tal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden.

Kombinationen av fredag och talet 13 uppmärksammades först år 1907, då romanen "Friday the 13th" kom ut i USA. I dag är boken bortglömd men datumets dåliga klang lever vidare, och varje gång den olycksaliga kombinationen inträffar kan vad som helst hända ...
Svenskt spionplan försvinner spårlöst

Fredag den 13 juni 1952 var ett svenskt spionplan ute på uppdrag nära gränsen till Sovjetunionen. På eftermiddagen bröts radiokontakten. Planet och de åtta besättningsmännen var spårlöst försvunna. Först 1991 erkändes nedskjutningen officiellt av Sovjet. Vraket av DC-3:an och kvarlevorna av flera av besättningsmedlemmarna återfanns år 2003.
 
 
 
I många kulturer tillbeder man mångudinnan, och de par som önskar en son bör älska just fullmånenätter. Särskilt kvinnor påverkas av magin, sexlusten ökar.
 
Bästa råden i på fredag:
Gå ut barfota i fullmånens magiska ljus och känn jordens urkraft.
Vill ni ha en son – älska när det är fullmåne.
Se fredagen den 13 som en lyckodag. Njut av energierna runt dig.
 Om du drabbas av en olycka just i dag – se det som en positiv vändning i ditt liv. På lång sikt, du kanske behövde stanna upp och se saker från en annan synvinkel.
 
Fördjupningsartikel Grynings-zonen
 
 
 
 
 
 


Wing tsun kung-fu på Salongen

 
 Alex visar någon teknik. Mannen längst till höger är huvudinstruktör Lars Olsson.
 
Jag har nyss varit och "spelat" Wing tsun kung fu med bl a Alex, fd kollega från medicinen. HBG lasarett. Seminariet var på salongen.net Kul och se den "galna" serben igen. Han var en av drillinstruktörerna Kände igen många tekniker fast jag aldrig tränat wing tsun tidigare i mitt liv. Som sifu sa. Det är som det är människan har två armar och två ben. Det hela smälter ihop på något sätt och det finns likheter i alla kampstilar .


 
. Lars och Alex visar en ny teknik för oss adepter.
  
Everything just went black :-)
 
 

Nu åker vi hem pågar och töser ;-)

Besök Helsingborg Wing Tsuns hemsida.
 
Mer bilder från aftonens seminarium. finner du i Grynings-zonen.


Blod, svett och dårar

 
En styck bloggare och tillika sjv personal kommer trött in på blodlabbet med hela innefickan full med blodprover på sjukan. Eeeehhh. 

Jag blev väckt 4:30 i morse och blev tillfrågad om jag kunde låta en väns kusin bo hos mig ett tag. Hon blev skitsur när jag först sa nej. Jag låter inga främlingar till mig bo hos mig. Men jag erbjöd henne och hennes kusin båda bo här då jag iof känner henne. Men hon är skitsur som en barnrumpa just nu. Men du vet jag älskar dig.
 
Skulle du som bloggbesökare upplåta husrum till en totalt främling till dig?

Drar ner ikväll och kollar in litta Wing tsun. Kanske får du se lite kung fu bilder här sen.
 


Padding

 
Någon som har ett badkar att låna ut medans de paddar sig under sin lilla köttorgie? De gillar proteinet vet du.
 


Eeee

 
 
 
Fan vad gött det känns när de ringer en från ett jobb man sökt innan och fått nobben några månader tidigare och de ringer igen och vill ha en på ett vik i allafall och sen säga till dem att man redan har ett nytt jobb med fetare lön. Kiss my. ..

Det har varit lägenhetsrån och skottlossnig i grannskapet i natt och jag sov som en stock hela tiden.
Herr och fru Peyote

 
Herr och fru Peyote, som ingår i min kuriosa samling av ockulta och ovanliga ting, har klarat vintern fint och fyller tre år nu. Om du vill veta mer om denna mytomspunna magiska kaktusen så  lär mer här...
 
 
 


Vecka 24 meditations- och fokuseringskort

 
 
Vecka  24s, 9/6 till 15/6, kort är Prinsessa i brickor 
 
Grundtolkning:
Detta kort symboliseras av en kvinna från ca 20 år med egenskaper ifrån Oxens,Jungfruns och Stenbockens stjärntecken som visar på en person man möter eller en sida hos en själv. Kvinnor som är födda i jordtecken är ofta mycket stabila och stilla till sin läggning. De har inte bråttom utan trivs bra hemma i maklig takt. De måste själva få bestämma sin egen takt, och att lägga upp sin egen planering och det blir mycket oreda om det rubbas. De tycker om ordning, att allting har sin plats, och att inte så mycket förändras i deras omgivning, och absolut inte utan att de har blivit informerade. De är måna om att hjälpa till, att alltid finnas till hands, de styr gärna inte andra människors liv, men kan styra sitt så att andra människor blir drabbade av det. Det är inte deras mening, men de kan bli lite stela i sitt tänkande ibland.
 
Tolkning händelse:
Planering och omtanke, här faller mycket på plats och skapar trygghet för kommande planer. En liten förbättring i ekonomin, ett bidrag, början av en utbildning, hjälp med ekonomin. Ibland graviditet. Någon som inser att hans/hennes rykte är viktig i livet. Vem man är och vad man gör är en och samma sak. Att lära sig genom att testa olika saker tills man inser vilken lösning som är bäst i en viss situation. För Prinsessan i Mynt/Pentagram är livet en ständig initieringsrit i olika områden.
Mynt står för det materiella, ägodelar, pengar och för det praktiska. 
 
Jobb - Kortet kan stå för en initiering i ett nytt yrke, varför du kan känna att du får lite betalt i jämförelse med andra.

Kärlek - Du ser kärleken som något som man studerar sig till och du ger varje detalj en betydelse. Du vill lära känna din partner bättre. Är du singel, betyder inte kortet att du träffar någon utan att du går en utbildning i stället.

Ekonomi - Du lever på bidrag eller gör små vinster. Kortet kan också stå för en elev eller student, alltså för studier eller en inlärningperiod. Vänta dig endast små ekonomiska framgångar.
 
Erotisk antydan:
Njut av din kropp med alla sinnen, doft, syn, hörsel, smak…
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
  
  
Beställ ditt horoskop i webbshopen


Birdy

 
Detta måste väl räknas som en ultimal fågel. Vatten, luften eller marken, no problema :-)
 
 


Taxi för oss hårlösa apor. Fotad på Södergatan.

Förövrigt så undrar jag vad som skulle vara så fränt med Håkan Hellström? Han sjunger ju sämre än en skadeskjuten kråka, falskt och eländigt. Ha ha.
Han skrattar säkert också hela vägen till banken.
 


Sveriges dag i all sin ära...

 
...så har jag kollat på min dator på lite fina nationella bilder från vårt kulturarv för oss i norden. Om inget annat anges så är det jag som fotograferat.

Bild 1:
Min vän och tillika pagan, Pia på Blekinges största gravröse. Detta finns på Sternö, sydväst om Karlshamn. Högarör är närmare fem meter högt och uppfördes under äldre bronsålder. Det ligger med magnifik utsikt över Hanöbukten, femtio meter över havet.

Detta är en mycket kraftfull plats med många och starka ley lines och vrilpunkter. Jag och mina drak- bröder och systrar har trollat mycket här under åren dessutom.
 
 
Perslunds skeppssättning/kraftplats 

Gravfältet i Perslund, som härstammar från järnåldern, är det första beviset på ett samhälle vid åsens fot. Fältet återupptäcktes först i slutet av 1800-talet, då bönderna drev upp sina svin till ekdungen för att äta ekollon och då rotade fram gravstenarna.

 
 

Arkeologiska undersökningar 1928 resulterade i att man fann brända människoben, träkol, prydnadsföremål och krukskärvor. Nya undersökningar 1986 visade, att gravfältet innehåller 53 fornlämningar i form av stensättningar, skeppssättning, kantställda stenar och stensamlingar, men sannolikt har fältet varit avsevärt större innan järnvägs- och vägbyggen raserade fornlämningarna. Gravfältet tillkom för ca 2000 år sedan.

 På gravfältet byggdes vid sekelskiftet ett danspalats, som brann ner 1930.
 
 
Blåjungfrun vid skymmning
 
 
Blåjungfrun
 
 
Trojneborg på Blåjungfrun
 
 
Vy från Blåjungfrun
 
Ön är också kallad "Blåkulla" och även endast "Jungfrun". Nationalparken är en av Sveriges mest sägenomspunna. Blåkulla är enligt myten den plats dit häxorna åkte på skärtorsdagen för att möta Satan och fira häxsabbat.I sitt samlingsverk Historia om de nordiska folken från 1555 talar ärkebiskopen och kartografen Olaus Magnus om ön Jungfrun som en plats där nordiska häxor under vissa tider av året lär hålla möten för att pröva sina trollkonster och signerier.

Häxorna sades använda sig av djävulskrafter för att kunna förflytta sig snabbt. Enligt folktron flög de, ibland ridandes baklänges, på kvastar, lövruskor eller på kor, getter, hästar eller människor. Dessa fortskaffningsmedel smordes in med en slags salva med magiska egenskaper. Linimentet troddes bestå av bland annat bolmört, belladonna, alruna, odört, näckros och andra preparat med narkotiska egenskaper. Häxorna påverkades sinnligt då linimentet under färden kom i kontakt med deras intima kroppsdelar. Själva häxsabbaten på ön bestod av allehanda hädelser, hedniska riter och orgier med Satan.Under tiden som trollpackan befann sig på Blåkulla kunde omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon tycktes fortfarande befinna sig på sin vanliga plats. Ibland placerade häxan en docka i sin säng, föreställande sig själv.

Blå Jungfrun finns även inritad i Olaus Magnus sjökort Carta Marina från år 1539. Sjömän har under långa tider undvikit denna plats och historierna om platsen är otaliga. Om man tar en sten med sig från ön så sägs det att man kommer att ha otur tills stenen återförs till ön.
 

Björketorpsstenen. Foto, Daimon Myrker.
 
Björketorpstenen
Den fyra meter höga Björketorpstenen Björketorp ett stycke öster om Ronneby i Blekinge står en märklig runsten, med sina drygt fyra meter en av Sveriges högsta runstenar. Den är ristad omring 700-talet med de urnordiska runorna och skyddas av en hotfull galder, en förbannelseformel:

Mäktiga runors hemlighet dolde jag här, kraftfulla runor. Den som bryter detta minnesmärke ska ständigt plågas av arghet. Svekfull död ska drabba honom. Jag spår fördärv.

Tecknen för 'arghet' menas också kunna översättas
 med omanlighet, dvs impotens, kraftlöshet.

Stenens baksida förtydligar:
uþArAbAsbA - Olycksbringande spådom

Vad som inte framgår av runtexten är vad eller vem minnesmärket är till minne av. Kanske de tre stenarna representerar Oden, Tor och Frej? Runorna var ju komna från gudarna, som det står på bl.a. stenen i Fyrunga i Västergötland.

Några andra stenar som också är försedda med en galder är stenen från Stentoften som idag står i Sölvesborgs kyrka, liksom stenen från Saleby i Västergötland.


Björketorpmonumentet
Ur Sveriges historia, Oskar Montelius 1888

De tre stenarna omtalades på 1400-talet som Galte stene och utgjorde gränsmärke mellan Edestad, Listerby och Hjortsberga socknar. Än idag kan man på flera ställen se var gränserna gick, som små diken och utplacerade stenar.

Någon halvmil väster om Björketorpsmonumentet rinner Mörrumsån förbi för att sedan fortsätta ner och förbi det av danska Lundabiskoparna runt 1150-talet grundade Elleholm som låg ute på en långsmal holme i ån. På holmens norra del låg Sjöborg som var befäst. Under Nordiska sjuårskriget, 1564, ödelades Elleholm av svenska trupper, idag syns inga spår av den medeltida staden ovan jord.

Under en del av sin norra sträckning i småländska Värend heter Mörrumsån Helige å då den rinner igenom ett område som av namnskicken att döma har varit starkt hedniskt.
 
 
 
 Ales stenar står majestätiskt uppe på åsen ovanför det mysiga fiskeläget Kåseberga. Ale Stenar är både omstritt och mystiskt. Dramatiskt placerat med vidunderlig utsikt över Östersjön gränsar monumentet mellan himmel , jord och hav. Oavsett vad man anser om monumentet är platsen väl värd att besöka, men ser stora delar av sydöstra Sverige (fem kyrktorn om vädret är OK), men även öppet hav och en glimt av Bornholm.
Det fascinerande monumentet består idag av 59 resta stenblock placerade i en gigantisk skeppsform. Med 67 meter i längd och 19 meter i bredd utgörs Ales stenar Sveriges största bevarande skeppssättning. Skeppsformade stensättningar som denna brukar vara gravar, men Ale Stenar är fortfarande mycket omdebatterat.Ales stenar har fungerat som en solkalender. Monumentet tycks vara anlagt så att solen vid sommarsolståndet går ned vid monumentets nordvästra spets och går upp vid den motsatta spetsen vid vintersolståndet. Vad än avsikten ursprungligen har varit, måste man anta att betydelsen har varit kopplad till något centralt och viktigt i människors liv.
 
 
 
 Fotnot:

Trojeborgen eller stenlabyrinten 

I Österbotten används benämningen jungfrudans, medan olika uppslagsverk beskriver labyrinten under namnet Trojeborg. 

Trojeborgar kallas ofta de stenlagda labyrinter som det i Sverige finns ca. 300 av. De är byggda efter ett visst system där man utgår från ett kors, fyra vinklar och fyra punkter. Sedan kan man genom att sammanbinda ändarna och punkterna skapa en slags labyrint. Det finns många sägner och myter omkring trojeborgarna. De sägs ha används till allt från lekar till magiska föreställningar. 

Jordstrålningsmönster

Det intressanta med borgarna är att dess stenläggning skapar ett nytt jordstrålningsfält i den närmaste omgivningen. Runt trojeborgen skapas ett blomliknande mönster i jordstrålningen. Detta blommönster har åtta blad och dess centrum ligger i mitten av trojeborgen. Vinklarna mellan varje "blad" är således 45°.

Mönstren kring trojeborgarna fanns inte innan borgarna lades, utan kommer tydligen till då stenarna placeras på detta sätt. Det verkar som om gitternäten utnyttjats till att skapa mönstereffekten kring och i trojeborgarna. 

Psykisk påverkan 

De olika gångarna i labyrinten påverkar tydligen auran på olika sätt. Experiment har gjorts där flera personer fått gå från ytterkanten till centrum av en trojeborg, och beskriva vad de känner i de olika gångarna. Olika känslor beskrivs för var och en av de olika gångarna.

Jordstrålningen varierar tydligen mellan de olika gångarna, vilket påverkar vår aura och därmed också vårt psyke. En trojeborg kan avvändas för att transformera medvetandet till en högre nivå eller för att komma i transtillstånd eller i olika passage riter. 

Labyrinter finns över stora delar av norra Europa och tycks ha haft religiösa uppgifter. Ändå in på 1900-talet lät man en flicka placeras i mitten av labyrinten för att sedan "befrias" av pojkar. Vid ringdanser sjungs än idag "och flickan hon går i ringen" vilken anses gå tillbaks på denna period när labyrinterna eventuellt hade en funktion vid fruktbarhetsriter eller liknande. Det finns ett antal gamla labyrinter i Sverige, dock inte av typen som det är möjligt att gå vilse i utan snarare tätt lagda spår som leder en till mitten. Labyrinter i landskap norr om Mälaren ligger oftast i höjdlägen på nordsydliga rullstensåsar?.

Världens äldsta kända labyrinter från år 1500 f.Kr. finns som hällristningar i nordvästra Spanien.

Labyrinterna vid Tibble i Västmanland, den som fanns på åsen i Enköping, den vid Rösaring i Upplands-Bro samt den som fanns på Brunkebergsåsen i Stockholm är samtliga daterade till tidig bronsålder och även dom alltså från ca år 1500 f.Kr. (Labyrinterna i Enköping och Stockholm försvann runt förra sekelskiftet p.g.a. byggnationer.) 

Formationen kan beskrivas som en rund eller njurformad labyrintfigur, i vilken ett centrum omgivs av 7, 11 eller 15 ringar. Ringarna är ställvis avbrutna och förenade med varandra, så att gångarna som bildas mellan ringarna kan följas från en ingång till ett centum - och vice versa.

Många av våra jungfrudanser återfinns på öar där sjöfarare och fiskare har övernattat eller annars tagit iland. Om de har byggts som tidsfördriv eller av andra anledningar är oklart, men forskningen visar att de har använts för olika lekar och riter. De olika benämningarna Trojeborg, jungfrudans, jungfrulek och Sankt Pers lek ger oss ledtrådar angående funktionen.

Man vet inte exakt hur gamla jungfrudanserna är. Det finns labyrinter som anses härstamma från förhistorisk tid och labyrinter som tillkommit i vår tid.

De labyrinter som är byggda av sten i naturen, sk. fältlabyrinter, har endast påträffats i Fennoskandien och dess inflytelseområden i Ryssland. De flesta av dem finns i Finland. De ritade eller ristade labyrinterna är spridda över stora delar av Europa.

De flesta labyrinterna, ca 50 stycken, finns längs Finlands väst- och sydkust, från Kemi i norra Österbotten till östra Finlands sydkust. Även på Åland finns det jungfrudanser. Labyrintfiguren har också använts som utsmyckning på kyrkväggar. På senare tid har det blivit vanligt att åskådliggöra traditionen med hjälp av nytillverkade jungfrudanser vid hembygdsgårdar och friluftsmuséer. Även smyckesindustrin har använt labyrintmotiv av detta slag vid tillverkning av bijouterier.

Labyrinterna förekommer i två olika utföranden. De kan vara lagda av kullerstenar eller rund natursten på marken i så stort format att man obehindrat kan gå eller springa i gångarna eller så kan de vara ritade eller ristade i liten skala, som ett ornament. Under perioder då trädgårds- och häcklabyrinter har varit på modet, har även jungfrudanser använts som modell. På Irland, i Wales och Storbritannien har labyrinter även byggts av torvstycken.

Orsaken till valet av logo har sin grund i att dessa gåtfulla fältlabyrinter finns på ett flertal platser i Österbotten, såväl på fastlandet som i skärgården. De är tillverkade av naturliga stenar och återfinns i stort format på marken eller på bergsklintar och har en given plats i det österbottniska kulturlandskapet. 

Någon forskare vill tolka våra ringdanser som rester av mera allvarligt menade rituella danser, där en kvinna skulle befrias ur ett fängelse, liksom när fruktbarheten, d.v.s. växtkrafterna måste frigöras efter vårens långa dvala. Men det finns andra fantasieggande fakta kring dessa labyrinter. I Sverige är det särskilt John Kraft som intresserat sig för de nordiska labyrinterna, och han har redovisat olika förslag till tolkningar av deras gåtfulla betydelse. 

Labyrinternas ursprung får man söka i medelhavsländerna, men det är med få undantag endast i Norden, som sådana finns bevarade ute i naturen. Den äldsta kända avbildningen finns på en lertavla från 1200-talet f. Kr., funnen i Grekland. I 150 år under tiden närmast före vår tidräknings början avbildades den här typen av labyrinter på kretensiska mynt. Det var ju för övrigt på Kreta, som den mest berömda av alla labyrinter fanns. Men observera att det var en sådan, där man verkligen kunde gå vilse, i varje fall enligt sagan. Hjälten måste ha med sig ett garnnystan för att kunna kom ut igen, sedan den hemska Minotaurus dödats. Mycket intressant är, att det på en avbildning av en labyrint av vår typ särskilt poängteras att Minotaurus finns i labyrinten. De mytiska berättelserna om Minotaurus kan nämligen kopplas samman med vissa teorier man har om den ursprungliga användningen av den här typen av labyrinter. 

I Italien har man påträffat en vinkanna från 600-talet f.Kr.. På den finns avbildad en labyrint av samma tekniska konstruktion som labyrinten vid Rösaring. I anslutning till bilden står namnet Troja. Det är av särskilt intresse, eftersom vår labyrint kallas för Trojeborg, när den första gången beskrivs på 1600-talet. Trojeborgar är också det vanliga namnet i Sverige på denna typ av labyrinter. 

Finns det något samband mellan våra nordiska labyrinter och medelhavsländernas sagohistoria? Vi får nog ta för givet, att det inte är vi i Norden som lärt medelhavsfolken att göra labyrinter. Idén har kommit söderifrån. Men vad är det som förmått oss att bygga likadana konstruktioner? Det måste naturligtvis vara användningen, som lockat till efterföljd. Trojeborgarnas användning är som vi förstått gåtfull. Man kan alltid gissa på någon form av religiös utövning med kultiska riter. De skulle i så fall inte ursprungligen byggts för lek och dans, utan haft en mer djupgående avsikt.

Vilka religiösa strömningar har i forntiden varit vanliga och spritts från land till land? Gemensamt för alla kulturer tycks vara, att de någon tid idkat fruktbarhetskult, som tagit sig uttryck i olika former av sexuella handlingar. Sålunda visar vinkannan med sin bild av trojeborgen två mänskliga samlagspar i omedelbar anslutning till labyrinten, vilket skulle kunna tolkas som att den har samband med fruktbarhetskult. Till saken hör, att religion mycket ofta utövas genom kulthandlingar av skilda slag.

Under en kortare tid ca 400 år före vår tidräkning användes labyrinter som en slags logotype på mynten på Kreta

Från olika tider och olika håll i världen känner man till rituella skådespel, inte minst när det gäller fruktbarhetsdyrkan. Litteraturen i ämnet har många exempel på kultbröllop. Inte minst från vår nordiska dikt- och sagovärld finns prov på heliga bröllopsakter, liksom det finns samlagsbilder på våra hällristningar. Motivet har exempelvis använts av Jan Fridegård i romanen Trägudars land.

Att det en gång verkligen förekommit fruktbarhetsdyrkan i våra bygder framgår av två ortnamn: Härnevi och Ullevi. Bägge namnen finns på den äldsta kartan vi har över Bro-området. Den är från 1600-talet, men namnen finns med redan i medeltidens jordeböcker. Härn och Ull var två mycket gamla fruktbarhetsgudar, en kvinnlig och en manlig. Slutledet -vi i namnen betyder offerplats eller offerlund. Dessa två gudanamn, eller varianter av dem, uppträder parvis på fyra ställen norr om Mälaren och på åtskilliga andra ställen i landet. Tre av dessa par ligger inom några få kilometers avstånd från en trojeborg. Förutom Rösaring gäller det Enköping och Badelunda utanför Västerås. Trojeborgarna ligger i alla fallen på var sin ås, som korsar Mälaren

Härn och Ull dyrkades före den historiska tiden. När man övergav kulten av dem, bosatte sig människorna i deras offerlundar, och gudarnas namn bevarades på så sätt muntligt tills slutligen skrivkonsten konserverade dem. Nya fruktbarhetsgudar tog över, som de från vikingatiden bekanta Frö och Fröja (Frej och Freja). Även de gudarna är kända från två ortnamn i kommunen: Frötuna och Frölunda.

Vi ser att fruktbarhetsdyrkan inte är något främmande i vårt kulturmönster. Den levde faktiskt kvar ända in i den kristna tiden, då missionärerna beskrev den. Teorin om fruktbarhetskult vid Rösaring har på ett oväntat sätt fått aktualitet genom den sensationella upptäckten av en kultväg eller processionsväg i direkt anslutning till de övriga fornminnena.Bara en liten utflykt och grattis


Grattis till alla Sveriges pluggisar som idag tagit studenten.
 
 
Jag har varit ledig idag och tog en tur över till grannstaden Ängelhol för att hälsa på Stefan och besöka hans butik Ormar och sånt. På bilden ser du en grej som kommunen kör runt med i stan om sommrarna och guidar folk i stan.


Två änder chillar lite i stadsparken.
 
 

Lite gotisk stämmning :-)
 

Detta måste nog vara den största björken jag sett i mitt liv.
 
 
Rönne å ringlar sig vackert igenom Ängelhom och rinner ut i havet. Ån kommer från en sjö som heter Ringsjön. Jag har faktiskt bott vid denna ån tidigare i mitt liv med en tjej. Då kryllade det av gräsänder där.
 
 
Sån här fin vy har man över Gröning när tåget rullar in i helsingborg
 
 
 
 


Ha en skön nationaldag freaks


Annars blir det bara jag och några "blattar" som vågar fira Sveriges nationaldag. Efter ett samtal med en jugge så kom vi fram till detta. Svensken är ju så lam och bara "bockar och niger och tackar" vad som än sägs...

Ok, kanske svennen med den superaktiga vikinga looken med blont hår och hår på bröstet, Jimmie Åkesson hänger med? He he...
 
Vi hade tänkt fira dagen med att äta några illegala negerbullar, lite pepparkakor och sjunga nationalsången.Joina Dekenans af Gurudas på FacebookLyssna: Metropol 93,8

Translate my blog into your own language:Spådomsorakel


Blogg besökare:
Totalt:
Denna månad:
Veckans nyfikna:
:
Online just nu:

F.B.chat

Sponsra?


Är du en manlig eller kvinnlig bloggbesökare?
Man
Kvinna


Gratis toppfilm


Sök i arkivetFollow on Bloglovin

Joina Dekenans af Gurudas på Facebook


eXTReMe Tracker

RSS 2.0