God Yule

YULE-VINTERSOLSTÅNDET, DEN 21:E DECEMBER
Den 22 har vi nymåne

Vintersolståndet markerar den längsta natten och den kortaste dagen. På kvällen före Vintersolståndet tänder man julkrubban och juleljuset för att välkomna ljuset tillbaka till världen, men det är också ett utmärkt tillfälle att följa den gamla traditionen att tillverka en julkrubba.
Julkrubban uppfanns 1224 av Sankte Franciscus av Assisi som ville få folk att minnas julens religiösa budskap. Han ledde lokalbefolkningen till en grotta i bergen där han i förväg hade ställt i ordning en julkrubba i naturlig storlek med djur och allt. I delar av Frankrike tillverkar man lerfigurer (santons) för att fira Jesus födelse och avbildar gärna lokala personligheter och överheten
Oavsett om du är kristen, hedning, tillhör någon annan religion eller är ateist, kapslar du in kärlek i ordets vidaste och renaste mening när du skapar santons som föreställer dina nära och kära. Du kan lika gärna forma enkla figurer som föreställer dem du håller av och önska att de får det de mest behöver (t ex självförtroende, hälsa, glädje eller ett barn) som att tillverka figurer av Jesus, solen, den Helige Fadern och Modern (eller Moder Jord och Fader Himmel), visa män och kvinnor, eller att tillverka en kopia av stallet Jesus föddes i eller grottan där den oövervinneliga solen sades återfödes vid vintersolståndet i det gamla Egypten.
Medan du arbetar med lerfigurerna i skenet av ett stearinljus eller en öppen eld ska du se till att du är omgiven av kärlek. Om du är ensam kan du försöka dra till dig dina framtida källor för styrka och tillgivenhet genom att skapa figurer av okända personer som kan bli dina nära och kära och ställa dem runt krubban. Kärlekens magi är den mäktigaste av dem alla, vilken tid på året det än är.
Yule var/är en av de viktigaste högtiderna i den för kristna kulturen, mängder av folk åkte till Uppsala högar vart nionde år för att vara med i stora blot där slavar och hästar blotades till de gamla asagudarnas ära. De kristna satte dock stopp för detta genom att bygga kyrka där samt att krossa de gamla sedvänjorna. Sveriges Asatro Samfund har dock åter erövrat lite av marken där och håller blot där vid bl.a. sommarsolståndet och vintersolståndet. Dessa blot går rätt harmlöst till nuförtiden. Dock försöker de kristna fundamentalisterna stoppa deras blot på de gamla heliga platserna.
Helgdagen var ursprungligen en naturlig vilodag i vardagens arbete. Den förkristna midvinterhelgen kring årsskiftet kom till av samma orsak. I historisk tid var jordbruket den viktigaste försörjningskällan. När höstarbetet var avslutat och slakt och brygd för vinterns behov undangjorda, hindrade snart snö, kyla och mörker det mesta utearbetet. Då var det naturligt att göra helg. Dagarna började vid denna tid dessutom bli längre, och detta betydde början på ett nytt år. Dettas ankomst firade man i förhoppning, att det måtte bli lika gott som det gamla. För att detta hopp skulle förverkligas, borde man enligt gammal sed låta även det nya året inledas med fest och gamman, ty folktrons regel är, att om bara början är god, blir fortsättningen likadan. Festen vid midvintern blev både ett tack till gudarna för det goda man redan fått och en nyårsfest, vid vilken man med överdåd i mat och dryck ville visa makterna hur man hoppades att det nya året skulle bli.
Bondens tunga arbete krävde fet mat som gav krafter. Festmat var därför framför allt fläsk, från det till fruktbarhetsguden Frej helgade svinet. Än i dag firar vi jul med skinka, svinhuvud, grisfötter och revbensspjäll. Till julen hör också julöl. Öl var för våra hedniska förfäder en omistlig del av en festlig måltid. Den norske kungen Håkon den gode påbjöd på 900-talet att man skulle börja midvinterfesten vid samma tid som de kristna firade jul, och att man i varje hus då skulle ha bryggt en viss mängd öl eller annars böta samt att man skulle "hålla heligt" så länge julen varade. Kung Olav Tryggvason av Norge avskaffade offerölen och satte i stället, med folkets instämmande, högtidsöl vid jul och påsk, Johannisöl vid midsommar samt höstöl vid Mikaeli. En hednisk midvinterfest övergick alltså kring år 1000 i en kristen julfest.
Med den kristna julen försvann offerbloten och de överdådiga dryckeslagen. I stället kom julen att firas med kyrkogång, psalmsång, böner, allmosor och fasta, och de feta stekarna på julbordet ersattes med lutfisk och annan fastemat. Många hedniska helgseder och föreställningar överlevde dock kyrkans utrotningsförsök. Enligt en folktro som ännu lever i sägnen firade de döda sin julotta på julnatten i byns kyrka. De besökte också sitt gamla hem, och bonden lät därför julmaten stå kvar på bordet och ljusen och elden brinna på julnatten till de dödas bekvämlighet. De flesta gårdar sätter än i dag upp en julkärve åt fåglarna, men mycket talar för att den ursprungligen var avsedd för de döda, vars själar i fågelgestalt besökte hemmet. Till de äldsta julsederna hör också julbrasan, som förr tändes under rituella former, såsom gräupacken på Gotland än i dag antyder. Ett arv från hednatiden är även seden attdoppa i grytan.
Julklappen stammar från 1700-talet, medan julgranen kom i allmänt bruk först hundra år senare; ordet julgran förekom i tryck först 1844. På 1890-talet kunde man i en västgötakyrka se den första julkrubban, 50 år senare fanns den i alla stift. Julkorten kom i bruk på 1880-talet; nu sänder vi mer än 40 milj julkort årligen. Till julen hör också sedan 1870-talet jultidningarna.

Blot är den fornnordiska religionens beteckning för dyrkan eller kult, oftast i form av offer. Uttrycket "blota gudarna" avser dyrkan av gudarna, egentligen ett stärkande av dem. Blotet ansågs trygga årsväxt och fred och seger i krig, och dess upprätthållande var en av kungens främsta uppgifter. De viktigaste offerdjuren, vilkas kött kokades och åts vid blotet, var häst, svin, nöt och får. Offerfesten på vintern, midvinterblotet, var möjligen identisk med den förkristna julen.Modern blotceremoni


 
Helsingborgs Capoeira klubb hade uppvisning.

Snart har vi sommar igen, det blir ljusare dag för dag. Snart kan vi dansa och sjunga ute igen.
Grattis på födelsedagen Stefan
 


Dagens mystiska "voodoo doll" händelse och lördagsmys filmerna

 
Haunted dolls. Vänta tills docka nr. 10 presenteras. Dockan Annabelle finns på riktigt fast hon är inte lika dramatisk som dockan i filmen. Forget about Christmas.

En timme efter jag lagt ut denna rullen ovan i Skymnings-zonen på facebook så kom filmen Annabelle ut som streamad film. Lite udda faktiskt. Annabelle är filmen som blev förbjuden på många biografer i bl a Frankrike, men även i Malmö freakade kidsen ut.
 
 


Annabelle (2014)
Annabelle utspelar sig innan The Conjuring (se nedan) och handlar om dockan Annabelle. John Form har hittat den perfekta presenten till sin havande fru Mia, en vacker docka med vit klänning. Men Mias glädje över Annabelle blir inte långvarig.
Direktlänk till filmen...


The Conjuring (2013)
Ed och Lorraine Warren är berömda utredare av paranormala fenomen. De blir ombedda att hjälpa en familj som blir terroriserade av en okänd kraft i deras hus på landsbygden.
Direktlänk till filmen...


Hey, hey. Vi får ju inte glömma Chucky och hans heta brud. Kolla...

Relaterad facebooksida Filmgodis.
 


Damp cleaner?ADHD och DAMP är inte liktydigt med varandra. DAMP är en kombination av ADHD-symtom och motoriska-perceptuella svårigheter. DAMP är därigenom ett snävare begrepp än ADHD.

God bless Netto
 


Uff, uffJag satt och kollade lite i bloggkollegans Ulf Lundells blogg. Jag tyckte dock den var lika ointressant som hans musik och böcker. Smaken är ju som baken. Men hans blogg inspirerade mig till att man får faktiskt ha lite mindre "intressanta" inlägg.
Så shoot. Region bussorna i Skåne har  fått nya bussar. Men en chafför svor över att ingen hade fått instruktioner hur de funkar. Jo, man kan visst föra panelen där man styr upp och ner en bit.Lamporna över varje passargerar säte tänds och släcks genom att man trycker direkt på själva glödlampan.
Jag tänkte för mig själv hur dessa nödutgångar hade funkat i Stockhoms tuben? Det är ett ord för tunnelbanan  i London.


Ett litet tips till er som inte är musliner eller vegetarianer. Grisarna har det inte lätt i juletider. Styckarna har så  mycket grisar att stycka nu så för oss som gillar att knapra på fläskben ska slå till nu. De är så slarviga med styckningarna så det är mycket kött på fläskbenen i dessa tider.

Förövrigt ska jag på anställningsintervju dagen för julafton i Lund och drar sen direkt till min gamle fader i Kalshamn och hjälper han med julmaten.
 


Årskrönikan

En avskedssalut för 2014

Alla bloggar av dignitet har ju en resumé för året som gått. Jag måste erkänna att år 2014 har nog varit ett relativt dåligt år för min del. Jag har listat några inlägg och siande som kanske kan vara av intresse nedan. Kom ihåg att den enda sanna glädjen är skadeglädjen ;-)
Följ gärna bloggen via facebook. det förekommer alltid lite bonus material där till alla hängivna "bloggfans". Där finner du också andra facebooksidor som jag är skyldig till. Kolla under "Gillas av den här sidan" i vänstra menyn.


Äret 2014 ur mitt grodperspektiv månad för månad. Grodan (även om en del grodor delges dig) heter inte Kermit Detta är en av mina pilgiftgrodor som numera bor på Tropikhuset i Helsingborg.  Några oegoistiska insatser har jag dock åstakommit under året.Denna bloggen är ju lite speciell då den också fungerar som en ventil för min författarådra och tvilling som jag är blir det ju en hel del artiklar.

Bloggperspektivet för 2014, "enjoy the shitride".
Januari, februari, mars, april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november och slutligen december.
7 i bägare. Erotica tarot.

Året som gick enligt tarotkorten. Läs vecka för vecka här.


Bondepraktikan var under långa tider en av vårt lands mest omtyckta folkböcker.

Innehållet utgöres till stor del av väderleksspådomar och förutsägelser om årsväxten.SMHI påpekar att väderspådomar som förekommer i Bondepraktikan ibland kan ha vetenskapliga orsaker som bakgrund.
Boken utkom första gången i Tyskromerska riket 1508. Den bestod då av ett tiotal sidor vädersiande, därefter har råd tillkommit även inom andra områden, exempelvis åderlåtning.
Den första kända svenska utgåvan utkom på 1660-talet.
Sedan boken trycktes i nyutgåva 2010 har nära 11.000 exemplar sålts. Stockholm är underrepresenterat i försäljningsstatistiken, Kronoberg överrepresenterat. Den enkla slutsatsen är att väderintresset är störst i glesbygd.

Läs Bondepraktikans siande om årets alla månader...

 
 
En styck stor lyckospark till er alla inför det nya året :-)


Ledig tjänst:

År 2015 tillsättes den bästa i tjänst


Doggystyle ;-)


Arbetsgivaren och tidigare anställd, som tyvärr fick sparken då hon bajsade överallt.

Sökes:

Dam för tjänstgöring i Gurudas resident. 

Tjänsten tillsätts omgående och är en tillsvidare anställning.

Du ska vara stresstålig, gillar en lugn hemmakväll mellan varven med gott öl och god mat.
Ett stort plus sättes om den sökanden är djurvän och gärna har något eget djur. Hästkvinna är ett plus, men inget krav. Du får gärna jobba med akutsjukvård eller djursjukvård, då vi kan utbyta erfarenheter, detta är heller inget krav. Du bör finnas i Nv Skåne.
Tjänsten är på 100%

Mer info. här...


HUVUDSAKLIGA ARBETSUPPGIFTER
Rolig partner, kolla film, gå vid havet, kanske mocka i stallet, mysa mm.

KOMPETENSKRAV
* Kunna laga mat.
* Inte må illa av att tömma kattlåda.
* Minst 25 års erfarenhet som människa.
Arbetet kräver att du är serviceinriktad, klarar av att hantera lugna situationer samt har en god samarbetsförmåga.

Jag lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Jag rekryterar bara den bästa.


ÖVRIGT MERITERANDE
* Tidigare erfarenhet som "loverbabe" och bästa vän samt lojalitet mot din arbetsgivare. Är du lite smågalen så ses det som en merit.


Gurudas  strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka. Jag välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse. Först till kvarn principen gäller...

 
För ytterligare upplysningar är du välkommen att höra av dig till:
Seriösa aspiranter kan skicka sin ansökan till avdelningschef Gurudas
Dit du även skickar din CV och en selfie. 

Välkommen med din ansökan senast 2016-02-31
 


 
 


Mama mia, han pratar med djuren


Mina katt tjejer fick vara statister
 
Jag vill lära dig ett litet knep hur man charmar en en katt. När du pratar lugnt och fint med en katt så ska du blinka sakta med båda dina ögon samtidigt. Det får katten att slappna av snabbt och vilja chilla med med dig. helst ska du sitta på golvet eller marken så du inte ser stor och hotfull ut.

När vi ändå talar om djur så har jag förstått att man aldrig ska leka med med en hund med bara händerna, man ska ha någon kudde eller något liknande.
Jag såg en ruggig video där en äldre man lekte med sin stora pitbull och hunden var glad och viftade på svansen samtidigt som den "lekte" med hans hand, den riste och slet i den i tron att det var en lek. Hur det gick? Mannen förblödde i en stor pöl på golvet och de sköt jycken.
Tycker du djurkommunikation verkar vara intressant? Läs mina tidigare inlägg och ladda hem en gratis e-bok jag gett ut...

Relaterad facebookgrupp...
Djurvänner.


Tarotkortet för vecka 51

 
   
 Tarotkortet för vecka 51, 15 december till 21 december, vintersolståndet är Två i svärd.

Ledord frid.

Grundtolkning:
Det här kortet visar på lättnad, inre frid och harmoni. Stillhet. Man känner en inre styrka, det finns inget som kan stoppa en, man har hittat sin inre kraft. 
Vet vad som ska utföras och hur, oavsett vad påtryckningar som kan komma, vill förverkliga sin längtan om inte annat så görs det i fantasin. Når en tankerfrid, möter någon likasinnad som bekräftar ens längtan och förverkligar ens drömmar och fantasier. Har tillit till sin partner, vågar slappna av och släppa kontrollen.
Ingenting händer. Fördröjning. Uppgörelse som varken förbättrar eller försämrar sakerna som de är nu. Avstängning av känslor. Att inte bry sig.

I relationer och kärlek betyder kortet att relationen svalnar.

Man uppnår någon sorts fred med sina motståndare eller fiender. Matchen är dock oavgjort, det finns inga vinnare och inga förlorare, inte heller har man samtalat om saken och uppnått en kompromiss.


Två i Svärd betyder att man vägrar se det uppenbara, eller engagera sig i en relation eller i ett problem som kan vara jobbig. I stället blundar man inför orättvisor, problem, m.m. Det finns en oförmåga att veta vad man bör göra och därför väljer man att göra ingenting - för fredens, konformitetens eller diplomatins skull.

Svärd står för tankar och idéer, kommunikation, skvaller, sjukdom och problem. Tvåor står för dualitet.

Allmän tolkning - Kortet symboliserar konformitet och överenskommelse.

Jobb - I ditt arbete blandar du inte dina känslor. Du tar absolut inte jobbet hem med dig. Om du väntar dig förbättringar på arbetet, vänta dig en tid då inget händer. Om du är arbetslös, kommer du att förbli det under en tid. Du är rätt så passiv i alla fall vad gäller det som händer i ditt liv just nu.

Ekonomi - Dina ekonomiska problem förblir oförändrade. Du väljer att inte bry dig just nu om din ekonomi. Antigen kan inget göras, eller så blundar du inför eventuella problem.


Erotisk antydan:
Du känner dig balanserad och i harmoni med din omgivning och har en aura med en stark utstrålning. Ditt "sexappael" kan användas i många sammanhang till din fördel.
Det är stillestånd som äger rum i ditt kärleksliv. Har du en partner kan kortet betyda att ni har vissa problem och oenigheter och att ni kompromissar för att få lugn och harmoni i relationen. Om du är singel är du ointresserad av kärlek.
 
Beställ ditt horoskop för 2015 - 2017 åt dig själv eller en vän

Finn din drivkraft - och vännernas! Lär om ditt kärleksliv och din partner! Succé på arbetet - när, varför och hur! Tendenserna i ditt liv - nu och i framtiden! De viktigaste funktionerna? Ditt horoskop på cirka 45 sidor, inkl. horoskopet tre år framåt. Maila in var du är född och när. Ange även klockslaget när du är född om du har uppgifterna. Om du inte har klocklslaget ange morgon eftermiddag, kväll, natt eller ingen aning. Du får horoskopet direkt till din mail som en PDF fil.
Endast 50:- och snabb leverans.

Se Kungens horoskop som exempel...
http://gurudas.se/pres/kungenhoroskop.pdf

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
    
Beställ ditt horoskop i webbshopen… 
http://gurudas.blogg.se/2008/august/lite-utgaver-jag-gett-ut.html
 
Se tidigare tarotkortdragningar och läs mer om detta projektet här...
http://gurudas.blogg.se/2014/january/veckans-aha-upplevelser.html
 
 
 


Annat var det på Svennes tid
Annat var det på Svens tid. Aiiight?
 


Kronblom akademin.

 
Jag har startat en facebookgrupp som erbjuder medling av minst 300 lediga jobb i södra Sverige varje månad. Det haglar in nya medlemmar till den gruppen. Är du arbetssökande så anmäl dig dit innan jag döper om gruppen till "Kronblom akademin- vi soffpotatisar som lever på bidrag". Nä, jag skojar, så elak är jag inte. 

 
Kolla in gruppen "Lediga jobb".
 Thomas di Leva som vapenhandlare.Del 4 i Torpederna. Thomas som "gunslinger"

Torpederna del 4
Sonny lovar Camilla att delta under en föreläsning för kriminalstyrelsens ledning när hennes kriminalvårdsprojekt hotas. Men när han och Nima får i uppdrag att reklamera några defekta automatvapen och Nima upptäcker vad de ska användas till går inget som planerat.

Någon mer än jag som blev glad över att Thomas inte bara var en förvirrad new age nörd (men han är stolt ägare till vår tarotlek Erotica tarot iof? Han hade tidigare sagt att det vara hans mammas fel att han blev som han blev då hon tappade honom i golvet när han var liten och slog i huvudet. Torpederna är en svensk dramakomediserie i sex avsnitt. Regisserad av Felix Herngren och Jakob Ström.

 
 "Vi har bara varandra".
 
Serie presentation
Har du missat Felix Herngren och Jakob Ströms underbara serie? Gör dig en tjänst. Se serien.
Sonny har släppts ut från fängelset där han inlett en hemlig relation med sin kontaktperson Camilla. Nu är han redo att flytta ihop med henne och leva Svenssonliv. Men ett sista minuten-bud på deras drömhus ställer till det och Sonny blir tvungen att ta till drastiska åtgärder.

Se del ett till tre här...

Relaterad facebooksida...
Filmgodis.


Doc G´s stalker spray

 
I "kökshäxans" verkstad.

Jag kom nyss över 0,5 kg. Hot chilli peppar  för 29 kr. Ett tips till dig som inte vill gå runt med butterflykniven (en kärlesfull pik till du-vet-vem).
Men allvarligt livet kan vara behövligt av enkla små tricks ibland.

I dagens köksskola ska jag lära dig hur du kan göra ditt personliga pepparspay. Det kan ju alltid vara bra att ha.

Du blandar chilin med vodka eller ättika. Värm gärna vätskan lite innan du blandar ner den malda chillen. Det räcker med ca. 50 grader så inte alkoholen förångas. Blanda eller skakas väl. Du kan ha det i en blomduschare (se bilden), vattenpistol eller något annat lämpligt kärl som finns till hands. Blomduschen kan du ju ha diskret stående vid ingången till din bostad.

Red Hot Chili Pepper ligger på femte plats bland hettan hos syster chili.

Läs också min arrtikel "Red hot chili pepparspray" Där finner du allt du behöver veta om tårögdhet och annat spännade om chilin.
http://gurudas.blogg.se/2014/january/red-hot-chili-pepparspray.html

Chill out dude.

Ps:
Du finner snällare och matigare recept i "G´s kockskola" här...
http://gurudas.blogg.se/category/g-s-kockskola.html


Tarotkortet för vecka 50

 
  
 Tarotkortet för vecka 50, 8 december till 14 december är Riddare i stavar 
 
Grundtolkning:
Detta kort symboliseras av en ung man upp till 30 år som är född i Vädurens, Lejonets och Skyttens tecken som visar på en person du möter eller en sida hos dig själv. Yngre män födda i eldtecken är ofta väldigt aktiva, är först på allt nytt och gärna den som skapar det nya. Kraftfull ambition. De kan vara rastlösa men inte på ett irriterat sätt, utan utav längtan efter aktiviteter och händelser. De är inte främmande för förändringar och nya miljöer. De är mycket för att prova på, och gärna tillsammans med andra.


En upptagen yngre man som reser i samband med affärer. Kortet kan betyda att man måste resa i samband med arbetet eller sitt företag eller att man får en viktig gäst. Även om kortet för det mesta associeras med resor, kan kortet betyda att man gärna vill ge sig av och att man är rastlös inför nödvändigheten att behöva stanna kvar. På arbete betyder dock kortet även framgångar.

Vårdslöshet; obetänksamhet; likgiltighet; ibland aggressivitet och temperament.

Önskan för att få saker att hända har sitt pris. Det är den delen av oss som vill spendera pengar man inte har, förföra människor som man inte bryr sig om, strunta i arbetet trots att du behövs, säga saker som man inte menar.

Ibland är det kanske bättre att låta bli inpulsivitet eftersom det kan kosta oss dyrt i längden. Man behöver inte alltid ha spänning i livet.

Stavar står för handling, energi, entusiasm och förmågan att uppnå sina mål. Riddare står för rörelse och förändring. De står aldrig stilla.

Allmän tolkning - Kortet står för en avresa eller frånvaro. Ibland står kortet för en ändring av bostad. När kortet respresenterar en man är han vänlig och initiativrik.

Jobb - Ditt arbete innebär både konkurrens och hinder. Du har stor potential och gör framgångar men problemet är att du inte tar någonting på stort allvar. Du kan ha temperament eller göra många resor. Du sysslar med försäljning eller gör resor i samband med arbetet. Kortet kan också stå för frustration, temperament, aggression och humörsvängningar..

Kärlek - Om du är kvinna, vänta dig att träffa en passionerad yngre man med humörssvängningar. Han kan växla från otrolig stor ömhet till aggression. Om du befinner dig i en relation kan du vänta dig passion och resor med din partner. Det kan också bli frågan om små oenigheter.

Erotisk antydan:
Ta för dig, blyghet är inget för dig så se till att du får maxad utdelning.

Ekonomi - Dina ekonomiska problem kommer att lösa sig men du kan räkna med resor för ekonomins skull.

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
    
Beställ ditt horoskop i webbshopen… 
 
Se tidigare tarotkortdragningar och läs mer om detta projektet här...
 
 
 


Kramp i julhetsen?

 Legenden om Krampus...
Krampus är en gestalt i adventsfolktron i ett mellaneuropeiskt område som innefattar Bayern, Österrike, Ungern, Tjeckien, Kroatien och Slovenien.
Krampus brukar framställas som en djävulslik och skrämmande följeslagare till den vänlige Sankt Nikolaus. Han används för att skrämma barn till lydnad genom att utlova straff till de barn som inte har varit snälla. Sankt Nikolaus firas den 6 december, då han exempelvis kan ge barn presenter i deras välputsade skor, som dessförinnan har ställts upp i fönstret. Han är alltid osynlig och anländer med sina presenter under natten. På morgonen hittar barnen presenterna och ett (ofta gyllene) risknippe i skorna. Risknippet blir mycket stort om de har varit olydiga.

Krampus är en skräckgestalt som straffar stygga barn och firandet har månghundraåriga rötter. Unga män med skräckinjagande masker och dräkter av djurhudar och beväpnade med risknippen tågar genom städer och byar och gör utfall mot åskådarna.

Den 5 december drog ludna djävlar fram på gatorna i Österrike under öronbedövande larm. Men många anser nu att den fina gamla traditionen är på väg att spåra ur.

Men på många håll har traditionen börjat urarta till jättetillställningar där hundratals brölande, berusade krampusar drar fram och ställer till kaos. Varje år rapporteras om övertaggade krampusar som tagit i för mycket.

Benbrott och hjärnskakning är vardagsmat. Förra året fick en 15-åring i Matrei livshotande skallskador sedan en krampus slitit omkull honom så att han slog huvudet i marken. För två år sedan greps tolv krampusar i Paznauntal av polis sedan de höggradigt berusade vandaliserat bilar och misshandlat en ung kvinna.

Nuförtiden börjar firandet också ofta långt före den 5 december. Häromveckan skadades två poliser i Villach när de försökte sära på två stridslystna krampusar och i Kärnten fick en man andra gradens brännskador när hans pälsdräkt fattade eld.

Den som skadas i samband med ett krampuståg kan inte förvänta sig någon ersättning, enligt en dom från 2010. Åskådarna är "inte bara åskådare utan medverkande i ett folkloristiskt skådespel", som de deltar i "för sitt eget nöjes och spännings skull" heter det i domen.

Och även om åskådarna klarar sig utan fysiska skador har det våldsamma firandet lämnat själsliga ärr hos flera generationer. Så många har blivit traumatiserade av krampus att psykologer i Österrike nu erbjuder terapi för folk med svårartad krampusskräck.

I Anifer utanför Salzburg håller man för tredje året i rad en workshop mot krampusskräck inför det årliga firandet. Tidigare år har alla platser varit fulltecknade.

Krampusfirandet

Krampus är en skräckgestalt som i stället för att belöna snälla barn till jul straffar dem som varit stygga.

 
En krampusdräkt är gjord av får- eller getskinn, masken är handsnidad i trä och försedd med äkta horn. En hel dräkt kostar över 10 000 kronor och för många är det en stor ära att tillhöra ortens krampussällskap.

Krampusfirandet har rötter i 1600-talet och varje år samlas tusentals för att se män utklädda till skräckinjagande demoner tåga genom stan. Flera krampussällskap erbjuder också hembesök för den som vill bli vettskrämd på hemmaplan.

Läs mer om legenden här.


Grannar och fördomar


Mina grannar och tillika vaktmästaren ville kolla på mina sköldpaddors vinterakvarium. Lampan som hänger överst är en UV lampa och framför står mina yuccapalmer, i fönstret hänger en bambugardin för att jag har en fluktis till granne i huset bredvid.

Utifrån gården sett så hade de alltid trott att jag odlade cannabis, men nu vet de att det är sköldisarnas vinterbostad.


Mystic birras


Italiensk birra och tankar över den mystiska Selmas försvinnande.


Åsså lite öl från Kina. Jag trodde man blev toterad om man drack öl i Kina iof.


Öl från Kroatien och litta tankar på juggen Kirkos död.


En ros för dina tankar.


Samlare jag? Njet, njet.
 
 
Hmmm.

 
 
 
Kvällen avslutades med lite andakt på Ga Kyrkan. Lite märkligt att ha ett tortyrredskap som symbol för en religion. Alah el aktbar.


Närbild på kyrktornets väktare.


Kväller utifrån.

 

 
 

Bondepraktikan - December månad

 December, Christmånad, hafwer 31 dagar. 

Dagen är 6 timmar och 11 minuter lång. Och solen löper i Stenbocken, och är deruti ifrån den 13 dagen December, intill den 10 Januari. 

Christmånad säger: 

Nu will jag lefwa i ljuflighet, Och slagta till Jul en oxe fet, Och will jag mig nu warm hålla, Förhoppandes att öfwerlefwa wintren den kalla. 

Christmånad skall din dryck icke wara för kall, läkedom må du taga, hållt ditt bröst och kropp warm, du skall icke låta åder slå, förty det är skadeligt, goda örter må man bruka att styrka hjertat med. I Getebocken är godt att föra sig i nya kläder, att afwänja barn, så och plantera.

 Stenbockens barn är fött talande, hafwer ett trindt anlete, hans färg är röd, och han får ett ärr på sitt bröst, han brukar många ord, talar mycket med sig sjelf, han lofwar mycket och håller dock litet, han far med lögn, han berömmer sig gerna, och det är dock intet wärdt, dermed bedrager han många qwinnfolk, dock blifwer han ock litet gudfruktig. Getebocken är hans lifshus. Uti Wattumannen hafwer han lycka att köpa och sälja, han sköter intet om, om han winner det med rätt eller orätt. Hans bröder äro bättre och frommare än han, han skall förfölja sina föräldrar. Uti Twillingarne blifwer han sjuk i sina ögon, på tungan och lefren, och när han får en hustru, det skall wara en enka. Uti Wigten hafwer han lycka uti all ting. Uti Skorpion hafwer han den bästa lyckan. Uti Skytten lider han nöd och ångest. Om han blifwer 23 år gammal, då kommer han till 40 år. 

 

Texten är hämtad från 1875 års Bondepraktika.

 


Tarotkortet för vecka 49

 
  
 Tarotkortet för vecka 49, 1 december till 7 december är sex  i mynt/brickor

Ledord
Framgång

Grundtolkning:
Det här kortet visar på inkomster, extra utdelning. Materiella fördelar och en säkerhet inom sin egen familjekonomi. Kan vara pengar som kommer in via utbildning eller stöd ifrån någon närstående eller familjeföretag. Utbildning, med en del kunskap i bakgrunden. Kan även själv lära ut det man har erfareneht
inom.
Betalning av skulder, dela med sig, hjälpa någon eller få hjälp. Problemet med det här kortet är att man aldrig vet vem som får och vem som ger. Men oftast uppstår någon form av balans.

Oftast dyker kortet upp under en period av ekonomiska problem, då man får hjälp av någon annan.

Kortet kan dock också betyda ojämlikhet i relationer.

Mynt står för det materiella, ägodelar, pengar och för det praktiska. Sexor står för tillrättaläggande.

Allmän betydelse - Kortet betyder gåvor, hjälp och tillfredsställelse och kan också indikera en god period.

Jobb - Du får hjälp och stöd på ditt jobb (eller ditt arbetssökande) och detta känns mycket bra. Om du är skuldsatt och saknar pengar, kommer du att få hjälp med detta. Hjälp kan komma från vänner och bekanta.

Ekonomi - Du kommer att få hjälp med ekonomin.

Erotisk antydan:
Du har framgång hos det motsatta könet. Så din vildhavre medan järnet är hett!
I din relation tar du och ger. Du kan också få viktig hjälp av någon som tycker om dig.

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
    
Beställ ditt horoskop i webbshopen… 
 
Se tidigare tarotkortdragningar och läs mer om detta projektet här...
 
 
 


Hej, hej. Inte mig emot iof..."Jag är från Brasilien, inte Rumänien".

Jag känner en gatumusikant som blev bortjagad av rumänska tiggare. Han var på "deras" revir och jobbade för extra pengar för att dryga ut sin pension.
Läs om rumänen som skäms.
 

Dagens skämt. Fira en vit- och insöad jul med Plura.
 
 


R.I.P.Jag och en nära vän samtalade om det tabubelagda ämnet självmord och vi kom fram till att det är helt onödigt om man inte har särsilda skäl som tex cancer i hjärnan. Ett människoliv är faktiskt inte så långt i ett vidare perspektiv. En människa blir ju i regel max 100 år. Därför kom vi fram till att det är onödigt att förkorta den lilla tiden man har  helt abrubt på sig själv.
Enligt Eddan så äger inte självmördare inträde till Valhall utan hamnar i Helheim. Dödsgudinnans och de dödas rike i den nordiska mytologin.I Hels värld hamnade alla som inte kom till Valhall. Denna värld låg i underjorden och vägen dit kallas för Helväg. Porten in i världen kallas Helgrind. När gengångare var ute så hette det att 'Helgrinden var öppen'.

Detta inlägget är inte menat som en skymf till någon i som gjort nåt sånt.

Dessutom är det löning imorgon.

 
Hmmm... Jag sitter och funderar över livslängden och åldrandet hos människor och andra varelser. Tror du det finns något liv före döden?


Julskyltning på Södergatan ikvällSer du ljuset i tunneln? 
 
Kapellet på södergatan 


Denna varelsen kom kravlande på den gamla kyrkogården och gav mig en värmande kram i vinterkylan. Eller var det tvärtom, jag som värmde henne med min kroppsvärme?
 
 
 


Tvättdag och nörddagJag gillade tidigare att läsa någon tidning när jag gjorde nummer två på toaletten. Nu tar jag med min mini surplatta istället in på hemligrummet. Här på bilden jämför jag om nyheterna är likadana på dessa två nymodigheter. Daaaa... Ja, jag har tjockskärm, den värmer gott till kattskrällernas chill-out kudde i fönstret.

 
Mitt nördiga torkställ.


Nä, det är inga mugshots, utan två foton på mig då varken internet eller smartphones fanns. Det var skrivmaskin som gällde då när jag författade något... Vilket lyft när man slapp använda tipex. Man slipper tipexa texten på skärmen dessutom när man stavat fel. ;-)
 
 


Tarotkortet för vecka 48

 
 
 Tarotkortet för vecka 48, 24 november till 30 november är atu XIV Konsten/Måttan
 
Grundtolkning:
Det här kortet visar på måttlighet. Att man skapar och är i en balans, samstämmighet
med sig själv, sin omgivning och i harmoni. Ett frigörande av sin
kraft och en skapande fri vilja.
Lärdom:
Ge och få tusenfalt tillbaka. 
Måttfullheten står för vårt behov av balans i livet. Oftast tvingas vi göra kompromisser för att få en känsla av balans. Oftast inträder en känsla av harmoni när man väl uppnått detta inre tillstånd av jämvikt .

Måttfullheten inbegriper även sådant som har att göra med generositet, acceptans och önskan att undvika konflikter.

I korta ordalag innebär Måttligheten att man söker en jämvikt genom att kompensera något dåligt med något bra.

Allmän tolkning - Kortet står för återhållsamhet och sparsamhet, i meningen hushållning. Kortet står även för anpassning och skötsel.

Jobb - På jobbet kommer turbulensen att hitta en jämvikt. Du kommer kanske att behöva göra vissa kompromisser och ge upp vissa saker för att allt skall kunna lugna ner sig.

Kärlek - I kärlek står kortet för jämvikt i sin relation eller accepterande av att kärlekslivet inte alltid är på topp. En känsla av harmoni kommer att infinna sig.  Erotisk antydan: Utöva tantra sex för att uppleva helkroppsorgasmen och en "kosmisk extas
orgasm".

Ekonomi - Du gör kanske inte stora vinster men du lyckas i alla fall betala dina räkningar och kanske ändra dina prioriteringar. Om du har tur och självbehärskning, kommer du även att lyckas lägga undan lite pengar.
 
Kabbalistiskt:
Tifaret eller Rahamin (Skönhet, Harmoni). Här förenas och försonas alla de fenomen och skapade verk som har utgått från Chesed eller Gedulah. Det är samtidigt den livskraft som stimulerar allt liv att fortsätta. I människokroppen betecknar den hjärtat, som pumpar blodet. Den är centrum och jämvikt.

Kliffotiskt:
Thagirion (Den Kämpande). Denna kliffa är boningen för Vilddjuret 666, det animala jaget hos människan. Denna del kämpar sig fram ur det omedvetna för att kontrollera människan. Genom att arbeta med Thagirion kan vilddjuret istället bli magikerns daemon, skyddsande. Thagirion styrs av Belfegor.

Astrologiskt:
XIV Måttligheten symboliserar av Vågens tecken:
Det är det tecken som mest av alla söker balans i allt, jämvikt. Vill bara att allt ska vara lika och tillfredsställande för alla som är inblandade. Ser inte bara till sig själv utan till en helhet, det handlar till stor del om sökandet efter en inre harmoni som ska finna nöje/glädje i det yttre.

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
    
Beställ ditt horoskop i webbshopen… 
 
Se tidigare tarotkortdragningar och läs mer om detta projektet här...
 
 
 


Berserka nötter?


Få inga "snuskiga" tankar nu. Den största produktionen testosteron (90%) sker i testiklarna hos män.

Lugnare och mer harmonisk efter "halvsidig" kastrering?

Denna artikeln skrev jag som en en lekman och speglar endast mina tankar. Många djur, främst hundar brukar ju rekommenderas att kastreras om de är ovanligt spralliga eller vildsinta. Jag har en vän som faktiskt hävdade att han blev mycket lugnare och stabil i sitt psyke efter han opererat bort sin ena testikel efter att fått cancer i den. Han var rätt vild innan. Kanske kan detta vara något att satsa på de som kanske har ADHD? Eller tom de som är våldsamma i sin natur. Jag menar det kanske inte känns så kul att vakna upp efter en fyllepsykos och slagit ner några personer eller sabbat sitt liv pga av sin höga testosteron produktion som orsakat mer skada än nytta för personen i fråga? Högt testosteron behöver ju inte vara dåligt för män alltid, de kan ju kanalisera energin till att bli sjövilda "lakanartister" istället till sin partner.
 
 
No comments

En del förespråkar detta till notiriska våldtäktsmän istället för medicinsk kastrering och då opereras båda "kulorna" bort. Medicinsk kastrering sker med hormonsprutor som normalt ges var tredje månad i "all oändlighet".

Relaterade tidigare blogginlägg

Om testiklarnas funktioner...
http://gurudas.blogg.se/2014/september/never-mid-the-bollocks.html

Självskydd inom vården...
http://gurudas.blogg.se/2012/march/sjalvskydd-i-psykiatri.html

Tidigare relevanta blogginlägg om psykopati, sociopati mm....
http://gurudas.blogg.se/2014/march/sol-och-varare.html

Wikipedia om testosteron...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Testosteron
 


Misfits goes psykos.


Jag fattar vinken


Min vackra katt är tydlig i sitt kroppspråk...


Jag fattar vinken. Ni behöver ett  nytt klätter- och klösträd ;-)


En annan sötnos, men inte lika "blodtörstig" fast han är en doberman pinscher. 


Over and out for this time.

Ps. 
Jag fick nyss veta att jag får råd med julklappar men kom inte med förslaget om en ansiksbehandling. Det får  Andy och Ängelholmns kickboxning klubb fixa ;-)


Tarotkortet för vecka 47

  
 
  Tarotkortet för vecka 47, 17 november till 23 november är tio i bägare.

 Ledord:
Tillfredsställelse

Grundbetydelse:
Det här kortet visar på en lycklig familjesituation. Mycket kärlek och glädje. En familjegemenskap med starka band. Glädje tillsammans med andra som står en nära. Lyckade familjeprojekt. Kortet symboliserar fulländad kärlek och vänskap. Familjen eller staden. Kortet står även att någon har tllsyn över eller tar hand om frågeställaren.

Tio i bägare är ett av de positivaste korten. Kortet indikerar emotionell lycka, välstånd, glädje, fulländad kärlek, respekt från omgivningen och många glada dagar.

Kortet står även för familjen och indikerar att familjerelationerna blir bra och att man kan lita på andra familjemedlemars stöd och kärlek.

Tio i bägare kan ibland beskriva "familjen" eller "folket" och staden som man bor i.

Därmed kan kortet nästan betyda "alla människor".

Bägare står för känslor, kärlek, drömmar och visioner. Tior står för fulländning och slutet på en cykel.


Jobb - På jobbet har du lyckats få allas respekt. Du är omtyckt av alla och alla dina planer är fulländade.

Ekonomi - Dina ekonomiska mål är uppfyllda och du är nöjd och lycklig.

Erotisk antydan:
Ni är lyhörda för varandras behov och känslighet vilket är bra för er båda, ni både ger och tar emot. Experimentera gärna lite. 
Om du befinner dig i en relation betyder kortet att er kärlek kommer att vara länge. Om du är singel, kan du när som helst möta någon eftersom du är så eftertraktad.

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
    
Beställ ditt horoskop i webbshopen… 
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...
 
 
 


Tarotkortet för vecka 46

  
 
 Tarotkortet för vecka 46, 10 november till 16 november är atu XV Djävulen.

 Grundtolkning:
Det här kortet visar på kärlek först och främst. Man vet vad man vill ha och hur man ska få det!. Ägandebehov. Lust efter ägande, ex vis rikedom och prylar. Starka begär och egen vilja. Omvänd:
Fixerad vid sig själv och sina ägodelar, både det som man redan har och det som man önskar sig. Kan utnyttja andra för att få det eftertraktade.
Är i lust, passion, begär som är så starka att inget annat överskuggar. Vild av begär, kåt! Tar för sig i en akt, med hull och hår… engagerar sig totalt, ska ha varenda liten droppe av det som erbjuds! Engagerar sig vilt i varje relation, ger allt och kräver allt.
Djävulen kommer upp när frestelsen dyker upp och tar över vår sunda förnuft. Vi upplever en brist på självkontroll och tänker saker som vi inte menar eller vill göra saker som vi egentligen inte vill göra. Frestelsen kan vara pengar, alkohol, eller en impuls att skada eller förstöra för andra. Vi känner oss maktlösa när dessa känslor dyker upp och vi mår inte så bra.

Djävulen står även för själviskhet, girighet, manipulation, lögner, hat, illvilja, svartsjuka, avundsjuka m.m. Vidare står kortet för alla slags beroenden - känslomässiga liksom av olika preparat.

När kortet dyker upp innebär det att vi har släppt självkontrollen och att vi låter oss vägledas av lägre impulser. Kortet dyker också upp i sådana situationer då vi känner oss maktlösa och känner att vi saknar förmågan till att förändra vår situation.

Allmän betydelse - Djävulen står inte enbart för våld och livshotande situationer. Kortet kan också stå för extraordinära ansträngningar. Kortet symboliserar även det förutbestämda - som inte alltid är dåligt.

Jobb - På jobbet kan du bli avundsjuk på andras framgångar och kan fundera på ett sätt att skada denne. Du kan också kämpa med känslor av hjäplöshet, du känner kanske helt enkelt att du inte riktigt duger till eller att andra inte ser hur bra du egentligen är.

Ekonomi - Din själviskhet och girighet kan ta över och ditt intresse för pengar blir sjuklig. Slappna av och hitta även andra nöjen i livet.

Kabbalistiskt:
Keter (Kronan) är hittills omanifesterad och saknar form. Det är det första stadiet i processen från det oändliga till det ändliga.

Kliffotiskt:
Thaumiel (Tvillingguden) Det är denna kliffa som gör kliffoths antal till elva eftersom denna är splittrad. I stället för Kethers enhet är Thaumiel mångfalden och den alltid fortskridande förändringen. Thaumiel är tvåhövdad och de två huvuden ligger i ständig strid med varandra. De är tesen och anti-tesen som ständigt bygger över sig själv genom nya synteser. Thaumiel innebär aktiv evighet i motsats till Keters passiva. De två huvuden är Satan och Moloch.

Astrologiskt:
XV Djävulen symboliseras av Stenbockens tecken:
Längtan efter av att komma till toppen, att finna allt och lyckas med det som man företar sig, men också med ett stort ansvar i sina handlingar, det är ett av detta teckens främsta egenskap, likaså struktur och ordning, att kunna bygga upp någonting och få det att ge mera allt eftersom. men man kan ibland stirra sig blind och gå vilse i brist på kontakt med verklighetens flöde, vill gärna ha allt kvar!
 
Erotisk antydan:
Låt inte andra folks tankar om dig påverka dig. Lev ut din egen livslust och ignorera folks bannande bakom din rygg. Ofta är detta en ren avundsjuka från deras sida som inte vågar leva fullt ut. De kanske rentav ser dig lite som en demon i deras ögon.
I kärlek står kortet för en kärlek - hat situation. Kanske känner du dig beroende av personen som du älskar, men du känner samtidigt att du inte är bra nog, eller så vill du helt enkelt hämnas på grund av svartsjuka.

 

Relaterad facebooksida
Grynings-zonen
    
Beställ ditt horoskop i webbshopen… 
 
Se tidigare tarotkort dragningar och läs mer om detta projektet här...
 
 
 


Ryktet om min död...Ryktet om min död är inte sann. Bara sårad utanför tjänsten.
 


Jag är mer denna typen av dödsfall, ods är inget säkert sätt. Har sett en del som vaknat upp svarta runt munnen efter att ha tvångsmatats med aktivt kol via en lang direkt ner i magsäcken.

 
Jag och Chelesey spökar på balkongen. Ingen fara på taket.
 

 
 
 


Uppäten levande och ett Algeriskt missfosterTrailer på Discoverys "Eaten alive"

Discovery kommer i december sända ett nytt program som heter "eaten alive". En tok gubbe klär på sig en rymddräkt liknande klädsel och smetar in sig i grisbod och låter sig bli svald levande av en anakonda. Vad jag undrar är han ska ta sig ut? Jag anser inte det är etiskt rätt. Formodligen får hans kollegor sprätta upp ormen eller stressa den så mycket att den spyr upp han. Skulle iof varit kul och se en viss Algerier bli mat fast utan dräkt, men han är ju iof bara för spinkig. Om om han inte skrämt ormstackaren med sitt fula pillertriller/junkie tryne först. Ha ha.
Eaten Alive sänds på amerikanska Discovery Channel den sjunde december.Dokumentär om anakondas som äter människor utan "fuskdräkt".Joina Dekenans af Gurudas på Facebook
Spådomsorakel


Blogg besökare:
Totalt:
Denna månad:
Veckans nyfikna:
:
Online just nu:

F.B.chat

Sponsra?


Är du en manlig eller kvinnlig bloggbesökare?
Man
Kvinna


Gratis toppfilm


Sök i arkivetFollow on Bloglovin

Joina Dekenans af Gurudas på Facebook


eXTReMe Tracker

RSS 2.0