En het resa

 
Jag var på väg hem från jobbet idag och helt plötsligt stannade bussen och chauffören sa till oss alla "ni måste lämna bussen, det brinner". Jag har olika former av brandskyddsträningar från räddningstjänsten, med allt från rena rökdykare famlande i räddningstjänstens övningshus till vanligt släckningsarbete. Jag frågade chaffisen efter deras brandsläckare och jag fick den. Det visade sig vara en brand inuti fälgen på bussen vänstra framdäck. Men fattade hur farligt det kunde bli om däcket exploderade. Men det gick fint, som väl är. Det vita på bilder är pulver från släckaren. Om du använder en sån pulversläckare i en bostad så får man sen sanera hela bostaden.
 
Kunde sen inte låta bli att skrämma ett gäng tonårsflickor när jag gick tillbaka och jag inte höll i munstycket, jag blåste ut ett pulverhav i luften och de trodde det var en explosion och skrek och tappade sina väskor och sprang *evil grin*.
 
Faktiskt så var mitt adrenalinpåslag rätt litet och inte alls som under vinstersolståndets bergklättring under mörker ner för Kullabbergs klippan med Caroline och Jessika.
 
Men inte får jag ett gratis månadskort för min lilla hjälteinsats.
 
CV över tidigare hjältedåd det finns även mindre hjältedåd, men dessa är värda att nämna
 
Piper Alpha 1988 och historiens största oljeriggskatastrof där 167 människor förlorade livet.
http://gurudas.blogg.se/2010/february/in-memorial-of-piper-alpha-deaths.html
 
 


Fete kram till er alla på kramens dag ;-)


 
Kramens livselixir.
En kram är en fin, värmande och vänlig gest som kan ge stöd och tröst. En kram kan vara så mycket och betyda så mycket, den 21 januari varje år firas Kramens dag.
Dagen firas för att uppmärksamma kramen och dess betydelse och för att vi ska få en chans att kramas lite extra. Du kan t ex hyra dig en björndräkt och gå till närmsta köpcentrum och krama alla som går förbi. Om du inte vill göra det så kan du alltid krama alla i din närhet en extra gång.


Anmäl dig på den nya facebookgruppen "Nya vänner" och hitta din kramgoda dejt enkelt och bekvämt om du är singel...


Dina oskyldiga blå ögon

 
 

Fy. Det är besvärligt att försöka reda upp allt när någon i din närhet drabbats av begynnande demens och sk. olika bolag ringer upp dem och fått dem att gå med på en massa skit och när de lånar ut pengar till skummisar. Men håller på att fixa upp allt nu. men mer än en gång har jag blivit skakis pga av adrenalin och ilska. För kallades det väl förstadiet till bersherk.

Hjälp och stötta era gamla som inte reder upp allt riktigt numera.

Och nej jag har inte gjort något dumt eller skadat någon fast jag velat.

 
Tankarna vandrar nu också till Sveriges kommuner som matar sina gamla med mat som är sämre än kattmat. Det är bättre att ni som bryr er om era gamla som byggt upp detta landets välfärd köper ett par hundra lådor mat som man hittar i butikerna från tex. Dafgård och fryser ner maten åt dem hemma hos dem och ringer till kommunerna och avbeställer maten som hemtjänsten kör ut. Låt hemtjänsten göra sina jobb ändå, men skit i att betala från dina anhörigas pengar för kommunens kök. Inget ont om undersköterskorna i hemtjänstens tjänst, de skäms också att öppna en av kommunens matlådor som de ska köra utoch de kan nog klara av att köra en mickrvågs ugn i 8 min. med en Dafgårds matlåda.. Och värre lär det väl bli. Snart finns det inga svenskar kvar i Sverige. Tänk hur det ser ut här om 25 år. Ingen talar knappt svenska ens längre. En trodde det nog bara tar 10 år.
Min svarta jul i bilder

 
Min roliga och sociala jul i bilder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min "sataniska" kampfisk.


Dagens fynd, en helsvart kampfisk. Den flyttar givetvis ner i förra blogginläggets pelarakvarium med neontetras, guppies, en sötvattensmussla och en algätare. Han ville bara stila sig lite.

Deras kampförmåga är legendarisk och arten har funnits i hobbyn i över 100 år. Under dessa år har många olika färg- och fenvarianter avlats fram och man har sett att det finns cirka 26 000 olika genuppsättningar bland arten.
Arten fungerar i ett sällskapsakvarium och är oftast fredliga mot andra arter. Guppys och andra akvariefiskar med långa och färglada fenor rekommenderas dock inte, då kampfisken kan börja bita av fenorna på de. Detta gör inte så mycket i mitt fall då jag kan ta upp de döda och ge till mina sköldpaddor. Jag har grymt mycket guppies i sköldpaddsdammen där de förökat sig extremt mycket. 
 


Speciell form av piraya i dessa juletider


Ha en fin 4e advent. Ett snabbt julbord på Knutan. 

 
Varit och snurrat runt på Väla idag och på samtliga tekniksbutiker och lyckades inte finna en vanlig telefonsvarare, men har blivit lite kär i en speciell form av piraya, ca. 5 cm långa och en vegetarist art och en helt kolsvart kampfisk.

 
Pacun (ibland pakun, eller paku) (Colossoma nigripinnis) är en pirayaart som helt ägnar sig åt växtnäring. Den är specialiserad på fallfrukt. Det finns andra växtätande pirayor som gör stor nytta genom att äta vattenväxter och därigenom hindra stora flodområden från att växa igen. Men det är ändå bäst att hålla pacun för sig, som den stimfisk den är. Ty trots att den är fruktätare kan stora exemplat vara mycket farliga mot andra fiskar. Arten finns i Amazonfloden och blir upp emot 40 cm lång. Inget för det lilla sällskapsakvariet alltså. Då åker de över i min damm sen eller till 210 liters akvariumet när de blir för stora.


Kanske blir det fart igen i mitt pelarakvarium i hallen igen så Chelesey kan värma sig på rampen igen :-)


Tidigare blogginlägg om rödbukade pirayor.


Till dig kära bloggföljare

 
God Jul.
Tidig Julklapp till er.
Nu har ni lite att intressant och spännande att läsa och öva på över denna vintern. 
 
Ho, ho säger tomten.
 
E-bok
 
"Streetsmart and the last line of defense-Ett unikt självförsvarskompendium"
 
Var rädd om det finaste du har. Dig själv.
I dagens samhälle så vill alla kunna känna sig trygga, detta kompendium kan vara en god start, Modernt Självförsvar, i den urbana djungeln.
28 högoktaniga sidor där vi både går igenom försvar mot människor, hungriga- och arga djur. Du lär dig göra ditt privata pepparsprej,
Jag har skapat en unik bok upp om olika hot och sånt man kan råka ut för i det moderna samhället. Den tar upp sånt som inte finns i den övriga martial art litteraturen. Den är unik på det sättet att den även inkluderar djur, rån, droger, bilkapningar etc.
 
 
bloggens facebook version finner du hela bokpaketet.


Cat love

 
Du vet att din katt älskar dig när du hittar din fotsvettluktande strumpa i hennes matskål.

 
Min vän Valle klagar på detta orena land. "Håll Sverige rent".


God man


Nu har jag gått och blivit en sk. god man till en hemlig person. Sekretessen gör så jag inte kan säga till vilken det är.

Så nu  har jag på papper att jag inte är en ond man ;-)

Annars har jag mest grejat med sköldpaddsdammen i vardagsrummet i afton.


Gröna fingrar?

 
Gröne mannen, enligt Brittisk folklore naturens skyddsande


MAGISKA OCH HELANDE ÖRTER

ANIS / Pimpinella anisum 
Anis är en lugnande och rogivande ört och är bra vid förkylning, då den även är slemlösande. Den skyddar din mage mot knip och kolik. Anis används även som krydda, och bladen kan användas färska i sallader. Bär örten som amulett, om du vill bli klarsynt.

BASILIKA / Ocimum basilicum 
Basilikan är en underbar ört som skänker lugn, sympati och rena tankar. Den verkar hämmande på inflammationer och kramper. Den är också mycket god, och kan användas till all slags matlagning. En kruka basilika i fönstret luktar aromatiskt och gott.

BJÖRK / Betulaceae 
Björk är urindrivande. Samla de späda bladen, torka dem och gör te på dem. Bra om du samlar på dig vätska. Av björksav kan man även göra en blodrenande, välgörande vårkur. Häxknutar från björk skyddar mot sjukdomar och oro.

BRÄNNÄSSLA / Urtica dioica 
Brännässla är en verkligt nyttig växt, ja, den är så hälsosam att utan sitt gift skulle den bli utrotad. Den är renande, urindrivande, näringsrik och god i t ex soppa. Örten är även beskyddande och kan upphäva trolldom. Plocka de späda bladen på försommaren.

CITRONMELISS / Melissa officinalis 
Detta är en av mina favoriter. Den citrondoftande örten är verksam mot både depression, oro, magknip, huvudvärk, hjärtesmärta och sömnproblem. Hon kan även användas som krydda i sallad, sås, fisk osv. Plantera en citronmeliss i en kruka, så att du kan gå och nypa dig ett färskt blad om du känner dig lite deppig. Gör te på torkade blad om du är orolig, eller använd som magisk ört vid magi mot kärlekssorg.

FLÄDER / Sambucus nigra 
Flädern är ett magiskt träd. Den är renande, beskyddande och botande. Den är även god både som te (bladen) och i saft, vin och gelè (bär, blommor). Bärsaften är svettdrivande och bra vid förkylning. Om du får tag på en flygfläder, ska du skatta dig lycklig. Men du får bara skörda den på en helgnatt, t ex midsommar. Flygfläder för med sig tur, beskydd och klarsynthet.

GRÅBO / Artemisia vulgaris 
Gråbo är beskyddande om den hängs vid dörren, och den kan bäras som huvudkrans mot förtrollning. Den skyddar dig även på resor. Gråbo är aptitstimulerande och kan användas som krydda. Även användbar som maskmedel.

GURKÖRT / Borago officinalis 
En annan favorit. Detta är en glädjeört, som är mycket vacker med blå blommor som smakar gurka. Om man strör den över sallader eller gör te av bladen, skänker den dig en ljusare livssyn och hjälper dig att se framåt. Blommorna kan strös på sallad, i drycker och frysas in i isbitar för drinken. Bladen kan kokas som spenat. Örten växer gärna över hela rabatten, om man inte ser upp.

HAGTORN / Crataegus laevigata 
Hagtorn planteras runt saker som man är rädd om, som beskydd. Den ger även framgång och glädje i arbetslivet, och har man tur kan man hitta en skatt under den. Den används även vid åldersrelaterade hjärtbesvär.

HAR-RIS / Sarothamnus scoparius 
Har ris används som häxkvast, och binds fast vid ett skaft av t ex fläder eller pil. Det är renande, beskyddande och befrämjar fruktbarhet och kärlek. Lukten kan ge upphov till illamående och huvudvärk.

JOHANNESÖRT / Hypericum perforatum 
Namnet kommer av att örtens knoppar innehåller ett rött färgämne, som enligt legenden härstammar från Johannes döparens avhuggna huvud. Växten brukar användas till rening och amuletter mot rädsla. Den verkar även infektionshämmande, lugnande och ångestlösande. Johannesörtsolja kan användas utvärtes vid hudsjukdomar och brännskador, men det röda hypericinet i växten kan orsaka pigmenteringsproblem så undvik skarpt solljus.

JÄRNÖRT / Verbena officinalis 
Järnört står för pengar, bot, lycka och kärlek. Romarna använde den till att smycka gudarnas altaren. Järnört stimulerar skaparförmågan, och är därför bra för blivande konstnärer. Strö den på golvet vid fester, den gör människor glada! Den är även vattendrivande, mjölkdrivande och lindrande mot nervsmärtor.

KAMOMILL / Matricaria chamomilla 
Detta är en riktig allroundört inom örtmedicinen. Den används bla mot magproblem, mensvärk, sår, inflammationer,
klåda, snuva och mycket mer. Den har även ett kosmetiskt värde som hår- och hudmedel. Vid magi skänker den frid i sinnet. Kamomill har även en underbar arom, och passar bra som te.

KUNGSLJUS / Verbascum 
Denna växt är lämpad för kärleks- och fruktbarhetsamuletter. Den kan också använas som fackla om man rullar den kraftiga växten i tjära och torkar den.

KUNGSMYNTA / Origanum vulgare 
Denna ört kallas även oregano och är en välkänd krydda som kan användas till mycket. Inom örtmedicinen kan den användas mot hosta, luftrörskatarr och magbesvär.

LAGER / Laurus nobilis 
Lager står för klarsyn, rening, beskydd och den öppnar dig för möjligheterna till berömmelse. Om du bär lagern som en krans, för den dig till seger. Växten är även rogivande och befrämjar matsmältningen och den är en aromatisk krydda i matlagningen.

LAVENDEL / Lavandula angustifolia 
Denna doftande ört väcker vackra minnen till liv. Den är lugnande och bra mot både migrän och nervös hjärtklappning. I kärleksamuletter drar lavendeln till sig män och som rökelse skänker den klarhet. På grund av sin ljuva doft används örten inom kosmetiken men även inom matlagningen, som viltkrydda.

LIN / Linium usitatissimum 
Linet skänker välgång, god sömn och beskydd. Ondskan har ingen makt över linet, och är du jagad av t ex djävulen eller kanske kronofogden, kan du gömma dig i en linodling. Ät linfrö varje dag. Det ger dig hälsa, en glad mage och ett bra sexualliv.

MALÖRT / Artemisia absinthium 
Den starkt aromatiska malörten ger dig präktigt beskydd, både mot envisa andar och mask. Den skänker också
vitalitet och är bra att dricka efter ansträngningar. Bär malört på dig som en amulett, när du ska fullgöra en uppgift. Som krydda gör den sig bäst i feta maträtter.

MEJRAM / Origanum majorana 
Detta är en glädjeört som lindrar obalans vid olycklig kärlek eller melankoli. Drick te av växten om du lider av
koncentrationssvårigheter eller magbesvär. Som krydda är den omtyckt, speciellt till korv, fågel och potatis.

PEPPARMYNTA / Mentha piperita 
Mynta är en utmärkt te-ört, med sin goda, friska smak. Den är mycket populär som krydda, både till mat, godis och drycker. Den är också välgörande för magen, både vid illamående och magkatarr. Örten dämpar våldsamma känslor och situationer, och skärper ditt intellekt.

PIL / Salix 
Pilen är ett önsketräd som kan finna skatter och vatten. När du gör en magisk kvast, kan du använda pil till skaftet. Den renar och beskyddar dig, och du kan även sätta sjukdomar i den, speciellt tandvärk.

RENFANA / Tanacetum vulgare 
Den här växten skyddar dig både mot onda andar, bråk, oro och även all slags ohyra. Inte ens maskarna törs angripa växten. Den är något GIFTIG, men kan intas i små doser. Om ditt hem drabbats av en poltergeist kan du bränna den som rökelse. Renfana bör insamlas den 2 augusti.

RINGBLOMMA / Calendula officinalis 
Denna blomma för solens glädje in i ditt hus. Den skänker eftertänksamhet, livskraft och känslighet och kan bäras som en krans runt huvudet, om du är rädd för nya projekt. Lägg den under kudden för tydliga drömmar, eller använd den som kärleksamulett. Ringblomma har även goda antiseptiska egenskaper, och används både mot olika inflammationer och inom örtkosmetiken, som hudvårdande medel. Man kan göra skönhetste av blomman, och även färgsätta mat.

ROSMARIN / Rosmarinus officinalis 
Rosmarin är ungdomens, kärlekens och trohetens ört och den är även havets ros. Rosmarin används i alla sjö- och havsritualer, då den stillar stormarna. Drick te av örten om du är trött, nervös eller bara behöver skärpa minnet inför en tenta. I kransar och buketter har den en beskyddande verkan, speciellt mot demoner. Denna mångsidiga ört används även som god krydda i matlagning och som skönhetsmedel inom kosmetiken.

RÖLLEKA / Achillea millefolium 
Den här växten är en riktig beskyddare. Ha den med dig, närhelst du är rädd. Den skyddar dig på drömresor, nattliga äventyr i skogen, häxritter eller andra utomkroppsliga färder. Flygsalvor innehåller ofta rölleka. Den skänker också lugn, förnuft och förståelse och i amuletter långvarig kärlek. Medicinskt är den verksam mot mag- och tarmkatarrer och matsmältningsbesvär. Utvärtes på sår och bölder.

RÖNN / Sorbus 
Rönnen står för magi och beskydd, och med lite rönn i fickan kan intet ont drabba dig. Den betyder lycka. Liksom med fläder kan man ha turen att hitta en flygrönn. Med hjälp av den kan du göra dig osynlig, vinna på lotteri och mycket mer. Men rönnen kommer inte överens med enen, så dem bör man inte ha i huset samtidigt. Då kan deras träta orsaka eldsvåda.

SALVIA / Salvia officinalis 
Salvian har en mycket djuprenande verkan, både fysiskt och psykiskt. Den ger hälsa och skönhet, och är bra vid
förbättringsmagi. Ha den gärna som amulett och ät lite av den varje dag, plantan får livets goda att växa. Salvia minskar svettningar, är bra mot hosta, inflammationer och mensstörningar. Den används även som krydda och skönhetsmedel för både hud och hår. Bör ej ätas av gravida eller ammande, då den hämmar mjölkproduktionen.

SKELÖRT / Chelidonium majus 
Denna växt innehåller alla fyra elementen, och kallades för himlens gåva av alkemisterna. Den är beskyddande, och får dig att uppträda behärskat vid stridigheter. Medicinskt används den för att ta bort vårtor, men växtsaften är frätande så var försiktig.

TIMJAN / Thymus vulgaris 
Timjan framkallar mod och styrka, och används inför svåra situationer. Som läkeört används den som antiseptiskt och slemlösande medel och även mot magbesvär. Även inom örtkosmetiken används örten och naturligtvis som en god krydda vid matlagning.

VINRUTA / Ruta graveolens 
Denna växt har en särställning som renande och beskyddande trolldomsväxt. Den skyddar mot dålig karma, demoner och negativ påverkan från stjärnorna. Detta är också ångestens ört, som hjälper folk att erkänna sina misstag. Kan användas mot hjärtklappning och matthet. Växtsaften är dock GIFTIG och kan orsaka utslag.

VITLÖK / Allium sativum 
Detta är en gammal beprövad skyddsört både mot vampyrer, trolldom och onda andar. Den stärker både dig och
sammanhållningen i din familj. Vitlök är även mycket använd som läkeört. Den har antibiotiska, maskdrivande och blodtrycksänkande egenskaper och används flitigt mot allehanda besvär och sjukdomar. Kan tas i förebyggande syfte mot förkylningar. Mycket god som grönsak och krydda i matlagningen.

VÄNDEROT / Valeriana officinalis 
Vänderoten är en förträfflig ört att ta till vid alla slags nervösa symtom. Den är bra vid sömnlöshet, oro, stress,
avsaknad av överblick över tillvaron, retlighet, rastlöshet, koncentrationsproblem mm. Drick den gärna som te, eller ha den i badvattnet. Sitt magiska värde har den vid dröm- och försoningsmagi.

ÅLANDSROT / Inula helenium 
Ålandsroten står för kärlek och beskydd. Växten får dig att stå rak i livets stormar, och se solen mellan molnen. Den bör dock inte intas som kärleksmedel, då den är ett antiafrodisiakum, såvida man inte önskar sig andlig kärlek. Den här örten kan faktiskt även sprida våldsamma, arga vibrationer så lite försiktighet skadar inte.

ÄNGSVÄDD / Succisia pratensis 
Låt ängsvädd dra i brännvin en vecka. Tinkturen hjälper mot förvirring, dumhet och förtrollning. Örten är även verksam mot otur och allehanda djävulskap.


INSAMLING AV ÖRTER 
Att samla in örter till sin magi eller sina kurer, är en både rolig och avkopplande sysselsättning. Man kommer ut i naturen och får motion på köpet, om man måste leta efter sin ört länge. Det är nämligen så att det inte alltid är så lätt att hitta vad man söker, tvärtom. Det händer ofta att man måste leta länge, därför är det bra att hålla ögonen öppna alltid när man är ute. Då kan man lägga på minnet var man kan hitta växten i fråga, och på så vis planera sina örtavandringar lite. Givetvis förenklas detta om man odlar sina örter hemma i landet, såvida man inte låter ogräset växa så att man inte hittar dem bara för det!

Vid all insamling, gäller det att skörda växten eller växtdelen när energin i den är som störst. Jag tänkte här ge några enkla råd om var, när och hur man skördar en ört.

Bladen på en ört ska plockas när de är nyutslagna. Vid den tidpunkten ligger örtens energi koncentrerad i de unga men fullvuxna bladen, i väntan på blomningen.

Blomman bör plockas i början av sin blomningsperiod, innan den blivit befruktad. När blomman slår ut, drar den
energin från bladen, som nu blir grövre. Blomman är nu örtens centrum, kön och fortplantning och fulländad för att locka till sig bin. Plocka blomman en vacker sommarmorgon, när den är nyutslagen. Senare, när blomman är
befruktad, vänder den sin energi inåt igen till förmån för fröet.

Frön och frukter bör samlas när de är mogna. Fröet rymmer nu livet och minnet av sommaren och det är det som ännu en gång ska ge örten livet tillbaka.

Barken avlägsnas på våren då saven stiger som mest. Var försiktig så att du inte skadar trädet dödligt när du tar bark och näver.

Rötter och lökar grävs upp på hösten när de ovanjordiska växtdelarna vissnat, eller på våren innan bladen har kommit.
Använd en grävkäpp eller en silversked, stål skall aldrig användas vid skörd av magiska örter. Kom ihåg att skölja rötterna väl, så att grus och liknande försvinner.


RÅD VID SKÖRD AV ÖRTER 

* Kom ihåg att skörda växten vid rätt tidpunkt. Ta hänsyn till väder, hur årstiden varit, örtens mognad, månens fas och även tid på dygnet.

* Även läget är viktigt. Skörda inte örter som växer vid en starkt trafikerad väg tex.

* Du bör inte äta, dricka eller röka under skörden. Detta gäller speciellt vid skörd av giftiga örter. Av samma anledning är det inte heller bra att ha sår på händerna.

* Samla aldrig giftiga växter samtidigt som icke-giftiga.

* Efterhand som du plockar växterna, förpacka gärna varje art för sig, i silkespapper. Då är det lättare att sära på dem när man kommer hem.

* Flygträd får aldrig nudda vid marken. När du klättrat upp i värdträdet och skördat dem, kasta dem då på ett utspänt lakan eller håll dem i handen.

* Plocka aldrig en sällsynt eller fridlyst växt. Plantans sorg kan aldrig skänka dig någon glädje.

* Även om man för vissa ritualer ska samla örter vid månljus osv, är det bättre att samla dem mitt på dagen om man inte är så van. Det är tillräckligt svårt att få med sig rätt ört, utan att man ska behöva göra det i mörker också.

* Skörda bara de delar som du behöver, och gå varsamt till väga.

* Örterna ska vara torra när de skördas, och de ska inte sköljas, bortsett från rötter.


TORKNING AV ÖRTER 

Den enklaste och vanligaste konserveringsmetoden av örter är torkning. Det består i att avlägsna växtens vatteninnehåll, utan att förlora de verksamma ämnena. Torkning skall ske så snabbt som möjligt i de flesta fall. Lämpliga ställen för torkning av växter brukar vara en vind, höskulle eller liknande. Huvudsaken är att det är skuggigt, välventilerat och torrt. Även ugn kan användas men temperaturen får inte överstiga 60 grader.

Sprid ut växtdelarna i tunna lager på ett papper eller en torkram, eller häng örterna upp och ner i små buketter. Rötter och bark skärs i små bitar. Se till att materialet kan "andas" och vänd på det vid behov. Torktiderna varierar.

Blommor torkar sommartid på 3-8 dagar, vår och höst på 8-14 dagar Blad och växtdelar torkar sommartid på 3-14 dagar, vår och höst på 10-21 dagar 
Rötter torkar sommartid på ca 14 dagar, vår och höst på ca 21 dagar.


FÖRVARING AV TORKADE ÖRTER 

Det är viktigt hur man förvarar sina örter, då fukt, dagsljus och variationer i temperaturen har en allmänt skadlig effekt på dem. Förvara örterna i särskilda behållare, tex små lerkrukor med lock eller glasburkar, åtskilda från varandra. Örterna brukar hålla sig ungefär ett år.

BEREDNING AV ÖRTKURER 
Det finns flera olika sätt att bereda örtkurer på, beroende på om drogen skall användas invärtes eller utvärtes och vilka örter det är fråga om.

Infusion eller te är ett enkelt sätt att använda örter i kurer. Man häller kokande vatten över växtdelarna, färska eller torkade, och låter det dra i några minuter. Blommor och blad är lämpliga till infusioner. Dricks sedan som te, varmt eller kallt, och är hållbart i ca ett dygn.

Avkok är lämpliga för hårdare växtdelar som rötter och bark. Vatten och växtmaterial kokas upp, och sjuds i 10-20 min. Silas och dricks, hållbart i ett dygn.

Tinkturer är alkoholhaltiga växtextrakt, och kräver en del utrustning och erfarenhet. Växten får dra i alkohol 8-10 dagar och upp till en månad, silas sedan och tappas upp på mörka flaskor. Lång hållbarhet. Vodka passar bra till ändamålet.

Örtsirap är lämpligt att bereda för lindrande kurer. Brygg te på örter och vatten, låt dra i 20 min och koka sedan upp det silade teet med socker eller honung. Låt svalna och häll på flaskor.

Oljeinfusion är bra som bas för salvor eller i massage- och badoljor. Man låter örterna dra i olja i ett soligt fönster ca en månad. Skaka flaskan eller burken varje dag. Lämplig olja att använda är olivolja, den härsknar inte. Sedan silas infusionen ner i mörka flaskor och förvaras svalt.

Salva bereds på oljeinfusion och bivax. Vaxet får smälta i oljan, som värms på vattenbad, och hälls sedan upp i burkar. Håller ett år.

Kräm bereds genom att man smälter salvbas, tex Essexkräm, på svag värme och tillsätter örter. Massan filtreras sedan genom en duk, får stelna och fylls i burkar.


Ha en fin LuciaLäs om Lucians ursprung...
 


Walk about

 
Hjärtliga strålkastare på en husvägg.
 
Jag tog en liten utflykt idag till vår grannstad Ängelholm för att komma bort lite och träffa lite intressanta människor på butiken "Ormar och sånt".

 
Deras julpytade lilla torg.

 
Vägen ner till "ormgropen" och den trevliga Marcus som jobbade denna afton. Alltid när folk som sysslar med amfibier eller reptiler träffas så talar vi som om vi alltid känt varandra utan att ha setts förut.
De hade fått in ett par suoergiftiga ormar som inte var längre än ca 10 cm. Ett bett av en sån liten fnatt orsakar interna blödningar och ger samma symtom som ebola viruset och man löper stor risk av att förblöda genom alla kroppsöppngar man har. Ett seriöst gift med andra ord. De skulle ha 3000:- för paret inkl. terrariumet. Dessa vipers var bara ungar och fick sk. pinkies, musungar att äta.
 

Grön barselisk, också bebisar. Visst är de söta och när de blir skrämda i det vilda så kan de springa så fort på bakbenen och stötta med svansen och tom. springa på vatten.

 
Lite äldre grön barselisk. Visst liknar de små varelserna som jagade i en stor flock i filmen "Jurrasic park" nere vid stranden?

 
Agamer som håller koll på läget. De hade också en del intressanta djur som bönsyrsor, grodor, sköldpaddor och givetvis en massa olika sorters ormar.Snapperturtle. Du kan nog ana varför de heter så. Stoppa inte ner handen om du vill ha kvar fingrarna. Många köper såna här arter men de kan bli stora, ca. en halv meter och då är det inte lika kul längre om man inte läst på om arten ordentligt..

 


 
Leguanen Sune hälsar och önskar er alla en god jul från Ormar och sånt. De finns på fejjan 


Relaterad Facebookgrupp Raptor
https://www.facebook.com/groups/136301353124057/Ska fungera igen. Starta om din mobil bara.

 
Halebob, Comviq och Tele 2 har stora problem med sina tele- och mobila nät i hela Sverige just nu. Så det är inga fel på era mobila enheter. Min mobil har drabbats På mitt nummer säger en röst bara att mitt abonnemang finns inte. Det är ju piss om de ringer från jobb och helt plötsligt är man borta. Men de jobbar på det. Mötte en del på stan idag som var både arga och ledsna. En skulle ha 15 kg mat till sin amstaffs som helt gick åpperkele. Vi får skicka flaskposter eller röksignaler istället så länge.

 
 
Ja ja...

 
Någon av er som ska vara i Karlshamn över julen? Dricka några bägare och chilla lite vid Näsvikens offeraltare och snacka lite skit? Hör av dig så fixar vi det.

 

Midvintermjöd
Detta är ett lite annorlunda men gott julpyssel för de som har tid och intresse för att göra något från den nordliga breddgradens sed och tradition. Mjöd är en alkoholhaltig dryck känd från uråldrig tid.
Bevare oss för nordmännens vrede! Mjöd är de gamla vikingarnas trogna favorit, sägs med intressant effekt ha avnjutits med röd flugsvamp för att uppnå ett massivt berserkeri eller hamnskifte, vilket naturligtvis inte rekommenderas.

Den danske biskopen Palladius som levde och verkade i Ribe på 1500-talet föreslår att en del honung och tre delar vatten bör blandas genom att i fem timmar skakas av ännu inte manbara pojkar, varpå den söta drycken bör lagras i fyrtio dagar under bar himmel. Allmänt hade man för vana att smaksätta den med olika kryddor: kanel, muskotblomma, ingefära, peppar, kryddnejlikor och även humle. Med tiden tröttnade folk i länder på det här och övergick till brännvin och annat.
Mjöd är en dryck som i äldre tider spelade samma roll i Norden som vinet idag för medelhavsfolken. Den antas vara den äldsta av alla indoeuropeiska rusdrycker. Språkforskare finner i sanskritordet för honung, madhu, i grekiska meth ( = vin)
osv. belägg för ordets långa historia och vida utbredning. Mjöd framställdes av honung och vatten med tillsats av örter och kryddor. Numera är mjöd beteckningen på mörkt, sött och svagt öl.

Ur boken Gotländska mattraditioner av Ingeborg får vi ett recept på mjöd, vikingarnas och de högre ståndens dryck: Man lät honung och vatten koka en stund, skummade det väl och tillsatte mot slutet en näve humle. När det svalnat till spenljummet (37°C) tillsattes några skedar jäst och på våren också en handfull gullviveblommor med hyllebladen bortrensade. Så fick brygden stå ett par dagar övertäckt, silades och hälldes på stora kar. Man kunde också lägga i en linnelapp med inknutna citronskal och kanelstänger för att ge extra fin smak åt mjödet. Så hälldes det upp på förvaringskärl.

Mjöd recept som kräver lite tålamod
ca 2 kg honung 
60 g humle 
skalet från 3-4 citroner 
en liten tygpåse
Sy in humlen och citronskalen i påsen. Tillsätt honungen till ca 4 liter vatten och låt det koka i 1 1/2 timme; skumma det sedan noggrant. Lägg i den fyllda påsen. Låt det svalna. När det är kallt slås det upp på ett krus (helst stengods) och korkas till ordentligt. Låt det stå i 8-9 månader innan du smakar på det.

HUMLEDRICKA
5 l vatten 
1 näve humle (ca 1 1/2 dl) 
150 g farinsocker 
5 l kallt vatten 
(eventuellt 10 g jäst)
Så här gör man:
Vatten, humle och socker får sjuda tillsammans ungefär 30 minuter. Det kalla vattnet tillsätts och när brygden känns fingervarm smulas jästen ner och röres om. Får stå övertäckt till nästa dag då drickan silas och hälls upp på flaskor med starkt påsatt kork. Förvaring högst 1 1/2 vecka på svalt ställe.

 


Idag har vi kattens dag


Bast, kattgudinnan.
 
Läs min hyllning
http://gurudas.blogg.se/2014/october/grattis-alla-katter.html


Kung Bore

 

Kung Bore kom till slut till oss i Skåneland. Nattbild. Ta det försiktigt i trafiken nu bara.
Spirituell cirkel

 
 
Känner du för att jobba med dig själv via nätet och facebook?

Gå med i en gratis online kurs i med start 22/12 som en julklapp till dig själv.

Ett kursbrev i veckan och totalt 12 kursdelar. Efter kursstarten så blir gruppen en hemlig grupp. Meningen är att vi ska kunna diskutera de olika meditationerna, riterna och annat som förekommer under resans gång. Naturligtvis är cirkeln öppen för allt relevant i ämnet, så var inte rädd att ventilera dig eller kom med egna inlägg som inte direkt kanske har med kursen att göra

Surfa hit och läs mer...

https://www.facebook.com/groups/1388744978099298/

Mannens dag

 
Idag har vi mannens dag men ingen har passat upp mig i hushållet eller mellan lakanen. Vad vara detta för jämlikhet? Må alla radikala feminister få grilla korv i helvetet ;-)
 


Ny horisont?

 

Jag trivs rätt bra med att jobba som PA. Inte samma trauman och stress som på sjukhus. Kanske ska börja jobba till en man som haft stroke och kräver rätt mycket. Trakeotomi, liftar och sondamatning som erfarenhet är meriterande och hundvana, 3 bestar till rottweilers talar vi om här. Känns bra detta. Den som lever får se hur detta blir.

En annan sak jag funderat på i dagarna är varför pitbull hundar alltid ser så ledsna ut?

Kolla in dessa sötnosar så förstår du vad jag menar, kolla deras ögon...

https://www.facebook.com/nypbta/?fref=tsDagens ovett

 
Svensk korv med arabiskt bröd
 
 
Min lapcat

 
Tura är en gammal tradition här. Man åker fram och tillbaka med färjan och tar någon pölse och bajer.
 
 
Jasså?
 


Tullen Helsingborg och  Helsingör i lördags en dag efter massakern. Ingen tullare eller polis som vanligt. Alla bara smugglade sina drycker som vanligt till sverige..

 
Detta är gängmedlemmars avgångsplats.


Helsingborg har redan julpyntat.


Telefonskojare v/s telefonbedrägeri

 
 
 
Varning. Sprid gärna
 
Det finns ju många skojare som försöker lura äldre människor. En anhörig till mig kontakta mig och var förtvivlad över en teleräkning på 5212:- för mindre än en månad från svenska telebolaget AB . Mannen i fråga ringar knappt alls.
Vid kontakt med telia så visade det sig att mannen aldrig ens haft ett telefon abonnemang hos bolaget. I denna summan så låg dessutom en röstbrevlåde kostnad inräknat på hans telefonnummer, men den har aldrig funnits.
 
Det är lätt att lura äldre människor vet vi. Jag blev förbaskad. Så om ni får en faktura från nedan AB och inte ens hört talas om dem. Telia kollade bolaget och sa bara ta med fakturan till närmaste polisstation och gör en anmälan.
 
Hjälp dina äldre anhöriga och sjuka mot sånt här skojeri
 
Nyttiga länkar
 
Kolla in andra skojare som arbetar via att ringa upp gamla och sjuka...
 
Sida som granskar skojare
 
Artikel om en 89-årig kvinna som drabbats i Örkelljunga av svenska telebolaget AB ...
 
NIX
För alla gamla och unga. Hjälp dina äldre att spärra telefonen.
 
Vill du spärra din telefon? Ring 077 228 00 00 …
 
Om du vill spärra din telefon för obeställda telefonsamtal i marknadsförings-, försäljnings- eller insamlingssyfte. (Gäller all telefoni, oavsett teknik.) Att spärra din telefon kostar ingenting mer än samtalskostnaden.
Hemsida...
 


Är ni med oss Vikingar om det gäller?

 
 
En hälsning till IS. Vanliga troende muslimer delger Paris sina deltagen.
Death metal bandet "Eagles of Death Metal" och förbandet som fick sina fans nedmejade uppges vara oskadda
 
 
 
 


Därför är fredagen den 13:e en otursdag

 

Därför är fredagen den 13:e en otursdag

Sedan antiken har fredagen den 13:e förknippats med otur och ondska. Läs om den historiska bakgrunden till otursdatumet.

Olycksfredagen: Enligt Bibeln korsfästes Kristus på en fredag.
Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag. I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar, och romarna korsfäste Jesus på långfredagen.

Talet 13 är ett olycksbådande tal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden.

Kombinationen av fredag och talet 13 uppmärksammades först år 1907, då romanen "Friday the 13th" kom ut i USA. I dag är boken bortglömd men datumets dåliga klang lever vidare, och varje gång den olycksaliga kombinationen inträffar kan vad som helst hända ...
Svenskt spionplan försvinner spårlöst

Fredag den 13 juni 1952 var ett svenskt spionplan ute på uppdrag nära gränsen till Sovjetunionen. På eftermiddagen bröts radiokontakten. Planet och de åtta besättningsmännen var spårlöst försvunna. Först 1991 erkändes nedskjutningen officiellt av Sovjet. Vraket av DC-3:an och kvarlevorna av flera av besättningsmedlemmarna återfanns år 2003.

 


Spöklika skuggor och mysigt sovrum

 
 
 


Chilla

 


Dagens cooling...

 
...med ett svart och ett blått öga.
 
 
 


Minnesrunor

 

Bl a. dessa tänder jag ljus för på alla helgonsaftonen 31/10

Denna afton tycker jag det är lämpligt att tända lite levande ljus i hemmet för att hedra sina egna personliga helgon, döda anhöriga och vänner. Vara lite seriös och skicka sina tankar till dem som inte är kvar hos oss längre, men inte bortglömda. Sen tycker jag inte det spelar någon roll vilken religion man tror på eller inte tror på.

Alla helgons dag är egentligen den dagen som man buntade ihop alla kristnas helgonförklarade mindre betydande helgon som inte fick plats i den vanliga kalenderns 365 dagar. I år infaller alla helgons dag lördagen 31/10.
Alla själars dag är söndagen efter Alla helgons dag.

 
Mor
 

Adoptivbror
 
 
 
 
 
 
 
Vila i frid!


Halloween tävlingen är klar nu

 
 
 
 
Nu är tävlinen klar. Vingfjädern tillhörde en korp och kommer från en död korp jag funnit i skogen en gång i tiden.

Korpen i nordisk mytologi
Hugin och Munin (isländska Huginn og Muninn) är i nordisk mytologi Odens två korpar. Hugin betyder "Hugen/Hågen" d.v.s. "tanken". Munin betyder "sinnet" (besläktat med svenskans "mån" i t ex jordmån och engelskans mind). Korparna gestaltar förnuft (Munin) och intuition (Hugin) och skapar därmed ordningen eller sanningen, personifierad av den därför allvetande Oden (Anden).

Varje morgon sänder Oden ut dem i världen för att inhämta information åt honom. Hugin och Munin flyger över såväl Asgård som över Midgård och ser allt. De återvänder sedan till Oden och berättar vad de sett. Hemmavid sitter de på hans skuldror. Oden är enligt Grimnesmål mycket orolig för att de en dag inte ska komma tillbaka, i synnerhet avseende Munin.

Hugin och Munin Bulletinen # 78-98
Jag gav dessutom tidigare ut Hugin och Munin Bulletinen, ett gratis e-zine som kom ut i nästan 100 exemplar mellan åren 1999 till 2010. Med ca. 7000 prenumeranter. 
Där finner du många artiklar om esoteri, magi, paranormalt, kryptozoologi mm.
Du kan ladda hem samliga nummer som jag har kvar. Från Hugin & Munin Bulletinen i en zippad fil, som innehåller dem i Word dokument. Högerklicka på länken och välj "spara som". De är vanliga worddokument och virusfria. Nostalgi. Kanske var just  du en av dessa tusen och minns när de damp ner i din e-post mellan varven?

Ps.
Tänk på att många av länkarna i själva breven förmodligen är brutna, då det är gammalt material.

 
Inidiansk tomemvisdom. Från boken och leken Medicine cards. 

 

 
Fakta om korpen

Korp (Corvus corax), eller ramn (äldre svenska), är en stor, svart kråkfågel. Den återfinns över norra halvklotet och är den mest spridda av alla kråkfåglar. Det finns åtta underarter med liten variation i utseende, men senare forskning har visat betydande genetiska skillnader mellan populationer från olika områden.

Korpen är en av de två största kråkfåglarna, jämte den afrikanska tjocknäbbade korpen, och troligen den tyngsta av alla tättingar. En adult korp är 54-67 centimeter lång och har ett vingspann på 115-130 centimeter. Korpar blir i naturen omkring 10 till 15 år, men livslängder på upp till 40 år har noterats. Unga fåglar lever ofta i mindre flockar, men senare i livet bildar de livslånga par. Varje par försvarar ett revir.

Korpen har samexisterat med människor i tusentals år, och har i vissa områden varit så framgångsrik att den betraktas som ett skadedjur. En del av dess framgång beror på dess allsidiga kost. Korpar är extremt mångsidiga och opportunistiska när det gäller att hitta näringskällor. De livnär sig av as, insekter och matavfall, men även spannmål, bär, frukt och små djur.

Det finns observationer av anmärkningsvärda problemlösningar hos denna art, vilket har lett till uppfattningen att den är mycket intelligent. Under lång tid har den förekommit i religion/mytologi, folklore, konst och litteratur. I många kulturer, bl.a. i Norden, forntida Irland och Wales, Bhutan och längs Nordamerikas nordvästkust har korpar (liksom kråkor) vördats som själsliga eller andliga väsen eller som gudaväsen, ofta relaterade till död.

Faktan om korpen kommer från Wikipedia.

 

 

Ha en nice Halloween fullmånes helg.Flipside


Helsingborgs stadspark idag, den 26/10.

 
 
En fin afton att gå till havs.

 
Skål mina salta gummor och gubbar
 
 


SAMHAIN, ALLA HELGON ELLER HALLOWEEN

 

SAMHAIN, ALLA HELGON ELLER HALLOWEEN  31 oktober

Detta är det hedniska årshjulets nyårsafton. Den här tiden börjar vid Samhain, vår Alla helgon afton, som inleder den keltiska vintern och det nya året. Det var då som boskapen hämtades hem från beteskullarna av herdarna och man trodde även att förfädersandarna kom tillbaka, darrande av köld, för att välkomnas av sina släktingar. Fester hålles för att hedra de döda. Alla helgons dag är en också kristen högtid som firas till minne av helgonförklarade personer. I Finland och Sverige.

I voudon kulterna på Haiti så vallfärdar kvinnorna till kyrkogårdarna för att dansa erotiska och ibland riktigt vulgära danser ackompanjerade till trummor och iklädda i svart och purpur för att låta sig bli besatta och hedra kyrkogårdarnas ande/Loa Baron Samedi, han framställs som ett lik eller skelett klädd i frack och hög hatt. När den erotiska dansen bland gravarna nått sitt kulmen brukar Baronen framträda och med i sitt följe kommer dödens andar.

Detta är av naturliga skäl en tid för hem och hushåll, för äldre familjemedlemmar och för frågor som rör dödlighet, naturens cykler och avslutningar som banar väg för nya projekt. Det är även en tid för traditioner och hemligheter.

Denna natten sägs vara den natten då ”hinnan” mellan de levandes värld och de dödas värld ska vara tunnast. Det kan vara lämpligt att jobba medialt denna natten, jobba med de döda i nekromantiska ritualer etc.

Den här högtiden varar ungefär från solnedgången den 31 oktober till solnedgången den 2 november, den innebär att sommaren avslutas och den markerar det keltiska årets början, nyårsafton. Kelterna trodde att familjens döda skulle välkomnas tillbaka vid denna högtid, speciellt på Allhelgonaafton. Det var även en tid då man kunde se in i framtiden, särskilt när det gällde kärleksfrågor.

Gravhögar på Irland och i andra keltiska områden som Wales och Bretagne öppnades och lystes upp av facklor som fästes på väggarna så att de döda skulle hitta ut. Man lade ut mat på härden till dessa spöken och från den dagen hölls en eld brinnande både för de levande och de döda utan uppehåll till den verkliga vårens första dag som markerades av vårdagjämningen kring den 21 mars.

I Japan öppnas även där gravar och skeletten görs fina och man offrar mat till sina döda förfäder på kyrkogårdarna.

I nutida katolska länder är Allhelgonahelgen i början av november en tid för glädje och familjeminnen. Kelterna ansåg att ön Mont St Michel, i norra Frankrike,  att detta var de välsignades ö och en legend berättar att det var en samlings-plats för döda själar.

På Allhelgonaaftonen bar man masker och förklädnader; isynnerhet de personer som inför vintern återvände till sina familjer från herdehyddorna i bergen. Maskerna bars för att inga onda andar skulle känna igen människorna och trolla bort dem. Ansiktena målades svarta med sot och kläderna vändes ut och in. Man tillverkade ljuslyktor

som skulle föreställa huvuden av sockerbetor och satte dem i fönstren för att skrämma iväg onda andar (i Amerika började man istället använda pumpor).

Det tända ljuset inuti betan eller pumpan är ett minne av Halloween-eldarna. I Storbritarmien har Bonfire Night den 5 november ersatt Halloween-eldarna som fortfarande brinner klart denna kväll på Irland och i delar av norra Europa.

I förkristen tid ägde det stora höstblotet rum i slutet av oktober. Det är möjligt att mårtensgås den 11 nov med sin svartsoppa kokt på blod är ett minne av denna offerfest. Påven Gregorius den store varnade redan på 500-talet för det hedniska mårtensfirandet. Mårtendagen har fått sitt namn av helgonet Martin av Tours.

Alltifrån antiken berättar folktron om "den vilda jakten", som lika osynlig som skrämmande drog fram genom höstmörkret. Det var de osaligas andar - menade man - som färdades på detta sätt utan rast eller ro. I Norge kallades detta spöktåg oskoreien, i Sverige Odens jakt. Denna folktro gav kyrkan anledning att år 998 förklara den 2 nov för alla själars dag .I våra dagar firas den hos oss under namn av alla helgons dag den 1 nov. Efter andra världskriget har seden att den dagen sätta levande ljus på de bortgångnas gravar blivit mer och mer allmän.

Enligt en myt färdas vid julmånadens inträde gudinnan Fröja (troligen även kallad Lusse) omkring i en vagn förspänd med katter; en lussekatt är ett bröd som föreställer en vagn med fyra hjul. Det kristna helgonet Lucia har endast namnet gemensamt med denna tro. Namnet Lusse förde hos allmogen tanken till ordet lus, och därför menade man att Lusse drog omkring lussenatten (årets längsta natt) med ett stort luslass (lussefärden) och stjälpte av lösshögar vid gårdar som inte respekterade hennes befallning att den natten "inte brygga, inte baka, inte stora eldar hava". I Västsverige skulle man till Luciadagen ha tröskningen avklarad, hästarna vinterskodda, kolmilorna utrivna och julgrisen slaktad. Den dagen måste man vara tidigt uppe så att man hann med de sista sysslorna. Till tack fick man "tre frukostar före dager", en sup av lussebrännvinet och en kopp kaffe serverad av en Lucia (lussebrud) som bar en krona med levande ljus. (I socknen Lane-Ryr i Bohuslän skulle man ha fött ett s k oäkta

barn för att få bli lussebrud, något som också kan visa på ett samband med fruktbarhetsgudinnan Fröja.) Denna sed, snabbt spridd via massmedierna på 1930-talet, har blivit en av vårt lands mest uppskattade förjulsseder.

 

Förr släckte man alla eldar på Irland på Allhelgonaaftonen och de kunde bara tändas igen med en ceremoniell eld som druiderna hade tänt på Tlatchga, nuvarande Hill of the Ward

Samhain-ritualer är effektiva om du vill ha beskydd, komma över dina rädslor och för all stilla gamla spöken -psykiska såväl som parapsykiska. Ritualerna kan även användas för all markera den naturliga övergången mellan olika skeden här livet.

Tänd stora gyllene eller orangefargade ljus och placera dem på ett ställe där de inte kan orsaka brand men ändå syns genom fönstret. Ljusen beskyddar ditt hem och lyser väg för nära och kära som befinner sig någon annanstans. Låt ljusen brinna från gryningen till midnatt på Allhelgonaaftonen och tänd dem när du än känner dig hotad. Använd djupblå, bruna och svarta kristaller som sodalit, mörk ametist, rökkvarts och obsidian (apachetår).

Håll din apachetår mot ljuslågan och se hur ljuset faller igenom och lovar dig att vintern, sorgerna och besvikelserna inte kommer att vara för evigt. Använd äpplen, som symboliserar hälsa, som fokus. Äpplen förekommer även i kärleksspådom som utförs under Allhelgonahelgen, en tradition som härstammar från druidernas tid. Du kan också använda pumpor, nötter och höstlöv blandade med vintergröna växter för att förvissa dig om att livet kommer att gå vidare.

Örter och rökelse som hör till halloween är: cypress, mynta, ormbunkar, muskot, salvia och tallbarr. 

Du finner hela årshjulet här...
https://www.facebook.com/notes/grynings-zonen/de-åtta-hedniska-högtiderna/787676381324493

 

 


Din andra sida

 
 
Ytliga och fega människor får mig att undra hur det andra ansiktet ser ut.Joina Dekenans af Gurudas på Facebook
Spådomsorakel


Blogg besökare:
Totalt:
Denna månad:
Veckans nyfikna:
:
Online just nu:

F.B.chat

Sponsra?


Är du en manlig eller kvinnlig bloggbesökare?
Man
KvinnaSök i arkivetFollow on Bloglovin

Joina Dekenans af Gurudas på Facebook


eXTReMe Tracker

RSS 2.0